Onethische technieken bij sportweddenschappen

Technieken om makkelijk geld te verdienen met sportwedden, je hebt er ongetwijfeld al wel eens van gehoord. Maar als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Wie op lange termijn succesvol wil zijn, moet in de eerste plaats hard werken. Hier behandelen we twee onethische goktechnieken. Daar houd je je best zo ver als mogelijk van weg.

1. Match fixing

Matchfixing is het feit waarbij het resultaat van een sportwedstrijd geheel (matchfixing) of gedeeltelijk (spot-fixing) wordt beïnvloed door een deelnemer. Deze deelnemer, bijvoorbeeld een speler, trainer of zelfs een scheidsrechter, verliest bewust of speelt vals. Atleten of arbiters die hieraan meedoen worden financieel beloond voor het bewust verliezen van een wedstrijd.

Matchfixing is een serieuze bedreiging voor de sport. Sporters moeten in eerlijke en competitieve omstandigheden de sportieve strijd met elkaar aan kunnen gaan. In de Nederlandse sport is matchfixing een nog niet veel bewezen fenomeen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is.

Er zijn twee manieren van matchfixing. De eerste manier is wanneer spelers van een team benaderd worden door iemand die hen geld biedt om een bepaalde wedstrijd te manipuleren. In veel gevallen wordt er in die gevallen flink gegokt op een zege van het andere team. De tweede manier is wanneer sporters worden omgekocht door andere sporters. De reden hiervoor kan zijn dat de omkopers bijvoorbeeld niet degraderen of uitgeschakeld worden.

Voorbeelden van match fixing in Nederland

De enige matchfixing die volgens onderzoek van de KNVB als een paal boven water staat dateert uit 2009. Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargo zou onomstotelijk de wedstrijden van zijn club tegen FC Utrecht en Feyenoord met hulp van enkele ploeggenoten beïnvloed hebben.

Onlangs werd de Nederlandse Eredivisie opgeschrikt door een mogelijk geval van spot-fixing. Een speler van een middenmotor zou in een wedstrijd tegen een topclub bewust een gele kaart gepakt hebben. Iemand anders had daar flink op ingezet bij de bookmaker. Er is een onderzoek ingesteld naar de gang van de zaken.

Wat precies de uitkomst van dit onderzoek gaat zijn is moeilijk te voorspellen. Er is immers louter sprake van indirect bewijs. Ja, de speler maakte, ook volgens eigen zeggen, een onnodige en onhandige overtreding op het middenveld. Ja, de scheidsrechter van die wedstrijd wist nog precies dat dit de derde onhandige overtreding van de betreffende speler was. Ja, dat was op dat moment een ABC-tje om de speler geel te geven. Ja, er was inderdaad iemand die flink had ingezet op een gele kaart voor de betreffende speler. Ja, degene die gegokt heeft op de gele kaart woont inderdaad in de buurt van de speler en ja, ze hebben een aantal gemeenschappelijke vrienden op Facebook.

Allemaal feitelijkheden en allemaal niet voldoende om aan te tonen dat het hier gaat om spot-fixing. Maar wat betekent dit nu precies? Spot-fixing is een vorm van matchfixing waarbij niet het resultaat van de wedstrijd beïnvloed wordt, maar er een kleine handeling verricht wordt. Op deze handeling wordt gegokt. Is deze handeling van te voren bekend, dan is dat voor gokkers heel lucratief.

Voorbeelden van match fixing in België

In België is er een groter dossier van bewezen matchfixing. De Zaak Ye staat velen nog vers in het geheugen gegrift. De Chinese zakenman Ye werd door de Chinese gokmaffia met een zak geld naar België gestuurd om resultaten te beïnvloeden. Ye deed dit door clubs te interesseren voor een overname of sponsoring. Tegelijkertijd gaf hij spelers en trainers beloningen om bepaalde resultaten te garanderen waarop vervolgens in Azië massaal en grof ingezet werd.

De zaak kwam aan het rollen nadat bij de Britse bookmaker Betfair alarmbellen afgingen bij de wedstrijd STVV tegen La Louvière. Er was volgens de bookmaker onevenredig veel gegokt op deze wedstrijd en ook op de volgende wedstrijd van Sint-Truiden zou al volop in de belangstelling van vooral Aziatische gokkers staan.

Onderzoek brengt ook wedstrijden van Lierse SK in beeld. De hoofdtrainer wordt plots ontslagen omdat hij verrassend twee wedstrijden na elkaar een veel zwakker elftal het veld in stuurt. Uiteindelijk worden er, na onderzoek van de Belgische journalistiek en justitie, spelers en trainer langdurig geschorst en verdwijnt de Belgische spelersmakelaar Pietro Allata. Hij moet acht jaar de gevangenis in. Ye is dan al lang gevlucht.

Hoe kiest men sportweddenschappen voor matchfixing?

In alle zaken die we hierboven hebben aangestipt, gaat het om wedstrijden van kleinere clubs. De reden hiervoor is dat wedstrijden van topclubs vele malen moeilijker te fixen zijn. Spelers van topvoetbalclubs verdienen vaak vorstelijke salarissen. Ze staan in de publieke belangstelling en kunnen dus flinke reputatieschade oplopen als blijkt dat zij zich ingelaten hebben met matchfixing. Bovendien is het veel moeilijker om topwedstrijden te beïnvloeden. De belangen zijn groot en er staat heel veel geld op het spel. Topvoetbal, maar ook andere topsport, is miljoenenbusiness geworden. 

Wanneer men dus op zoek is naar een wedstrijd om te fixen komt men al snel uit bij spelers die wat minder prominent zijn. Spelers die wat minder verdienen en mogelijk wel oren hebben naar een extra inkomen. Dat geldt niet alleen voor profvoetballers, maar ook bijvoorbeeld voor proftennissers. Vooral tennis is een gewilde sport voor een matchfixer. Het is namelijk een misverstand dat gokkers puur en alleen op voetbal wedden. Elke sport die een manipuleerbare weddenschap aanbiedt, is interessant voor de gokmaffia. Wedmarkten kunnen resultaatgericht zijn, maar kunnen ook gebeurtenissen zijn zoals ‘speler krijgt een kaart’, ‘volgende inworp’, ‘speler verliest tweede punt in de zevende game bij tennis’.

Moeilijkheid beïnvloeden sportweddenschappen

Je zult begrijpen dat het beïnvloeden van de heel specifieke wedmarkten zoals de winnaar van een punt bij tennis vele malen simpeler is dan het beïnvloeden van het resultaat van een wedstrijd. Bovendien hoeft een dergelijke gebeurtenis helemaal geen invloed te hebben op het eindresultaat. Een tennisspeler die is omgekocht om het tweede punt in de zevende game van de eerste set te verliezen, kan nog altijd de wedstrijd, de set en zelfs de game winnen.

Als toeschouwer heb je niet door wat er gebeurt, de scheidsrechter heeft niet door wat er gebeurt. De speler raakt de bal per ongeluk veel te hard en die gaat meters over de achterlijn. Kan gebeuren. Het volgende punt wordt weer door de speler gemaakt. Niets aan de hand. Ondertussen zijn er in de onderwereld vele duizenden euro’s of dollars verdiend op basis van die ene bal die ver uit ging. Voor een gele kaart in het voetbal geldt hetzelfde. Dat de speler van de Nederlandse eredivisieclub die gele kaart pakte, heeft geen gevolgen gehad voor het resultaat van de wedstrijd.  

Welke sporten zijn gevoelig voor omkoping?

We hebben een schema gemaakt waarin we bepaalde weddenschappen hebben beoordeeld op de gevoeligheid voor omkoping.

WedmarktGevoelig voor omkopingMakkelijk omkoopbaarBedrag dat je kan inzetten
Winnaar Premier LeagueNeeNeeHoog
Volgende inworp Champions LeagueJaNeeHoog
Winnaar 7e punt tafeltennisJaJaLaag
Winnaar 4e kwart NBANeeNeeHoog
Winnaar game 5 tennisJaJaHoog

Wat je in dit schema heel duidelijk ziet is een bevestiging van hetgeen we eerder in dit artikel al schetste. Het is voor gokkers heel erg lucratief en interessant om middels spot-fixing proberen te manipuleren in Champions League wedstrijden, maar de spelers die dan een bepaalde actie uit zouden moeten voeren zijn niet gemakkelijk te ronselen.

Het manipuleren van een bepaald punt in een zekere game op het tenniscourt is dan weer wel mogelijk. Maar de bookmakers treden hier beperkend op door de inzetten laag te houden, waardoor er niet veel gewonnen kan worden.

Matchfixing bij Tennis

Tennis is bij veel bookmakers de tweede meest populaire sport na voetbal. Tennis laat zich, gezien de aard van het spel, gemakkelijk lenen voor matchfixing. Spelers kunnen zich laten verleiden voor spot-fixing, zonder dat het invloed heeft op het resultaat en ze toch extra kunnen verdienen. De topspelers op de WTA en ATP-Tour verdienen bakken met geld. Maar de mindere goden zijn veroordeeld tot het spelen van Challenger toernooien. Zij moeten het doen met veel minder geld, terwijl ze vaak dezelfde trainingsarbeid investeren.

Omdat wedden op tennis bij recreatieve gokkers zo populair is, willen bookmakers daarom graag hogere limieten hanteren. Daar verdienen zij ten slotte ook heel erg leuk aan. Dat betekent dat er goede controle nodig is op de inzetvolumes bij hogere limieten.

Bookmakers en matchfixing

Knijpen bookmakers bij matchfixing een oogje toe? Nee, zeker niet. Bookmakers beseffen ook dat minder prominente wedstrijden veel gemakkelijker te beïnvloeden zijn dan wedstrijden die in de volle schijnwerpers worden gespeeld. Zeker als er maar één speler omgekocht hoeft te worden. Voor minder populaire wedstrijden worden deze inzetopties dan ook vaak niet aangeboden.

Bookmakers zijn ook bepalend voor de mogelijkheid tot matchfixing door de inzetlimieten die ze hanteren. Biedt een bookmaker lage inzetlimieten op wedmarkten zoals ‘speler krijgt een gele kaart’, dan kan er minder verdiend worden dan wanneer er een hele hoge inzetlimiet geboden wordt. Wanneer bookmakers inzetten laag te houden, wordt het voor matchfixers minder interessant om wedstrijden om te kopen.

Vanaf 1 april 2021 is de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand in Nederland actief. In deze wet is opgenomen dat wedmarkten die gevoelig zijn voor omkoping apart beoordeeld worden. Zo kunnen er in Nederland bijvoorbeeld geen weddenschappen worden geplaatst op kaarten of corners.

De gevolgen van matchfixing

De gevolgen van matchfixing zijn groot. Niet alleen voor de betrokken sporters, zeker als ze betrapt worden, maar ook voor de supporters van de betreffende club of sporter. Wij zitten als fans van sport te kijken naar wedstrijden die op de achtergrond al lang en breed geregeld zijn. Dat is ontzettend jammer en schadelijk. Sportweddenschappen moeten een manier zijn om sportwedstrijden spannender te maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat om weddenschappen te winnen er wedstrijden gemanipuleerd worden. Dit keuren we dan ook ten zeerste af.

Naast het feit dat het oplichterij is, val je ook direct door de mand bij de bookmaker. Zij werken met algoritmes om verdachte weddenschappen op te kunnen sporen, zoals ze gedaan hebben met de inzet op de gele kaart van de eredivisiespeler. Verdachte wedpatronen worden onherroepelijk doorgespeeld naar politie en justitie. Naast dat je je geld kwijtraakt, kun je dus ook in juridische problemen komen.

Match fixing via social media? Trap er niet in!

Op social media gaan er geregeld berichten rond met ‘gouden’ tips betreffende het wedden op sportwedstrijden. Deze mensen zouden inside information hebben dat de getipte wedstrijd of wedstrijden allemaal gefixt zijn en je daarom met winstgarantie in kunt zetten.

Vaak laten deze mensen betslips zien als bewijs dat ze zelf ook flink ingezet hebben op deze gouden opportuniteit. In heel veel gevallen gaat het hier om vervalste betslips waarop slechts een euro of een dubbeltje is ingezet, waarna het document bewerkt is en het lijkt alsof er duizenden euro’s zijn ingezet.

Een andere manier waarop spelers verleidt worden om op gefixte matches in te zetten is het toesturen van een tiental correcte score combinaties naar tien verschillende personen. Hier zit dus een daadwerkelijk correcte score tussen. De persoon die dit formulier ontvangt wordt na de wedstrijd opnieuw benaderd om voor een volgende wedstrijd in te zetten, want er is immers ‘bewezen’ dat de match gefixt was. Uiteraard was het ook hier simpelweg toeval dat die persoon de juiste correcte score kreeg.

Onze uitdrukkelijke waarschuwing is hier: Trap er niet in! Hier zijn oplichters actief. Matchfixing gaat om grote belangen en ontzettend veel geld. Matchfixers gaan voor een paar tientjes extra niet communiceren via social media. Betslips die je op Facebook, Twitter en andere media voorbij ziet komen, kun je direct negeren. Beter nog, blokkeer en rapporteer hen. Geef nooit geld uit aan dit soort gefixte matches.

2. Courtside trading

Courtside trading houdt in dat spelers weddenschappen gaan plaatsen nadat de uitslag al bekend is. Bij deze techniek versla je de bookmakers puur door ze te snel af te zijn. Een courtsider zal een sportweddenschap plaatsen waarvan de uitslag voor hem al bekend is, maar niet voor de bookmaker.

Courtside trading bij tennis

Courtside trading komt voornamelijk voor bij tenniswedstrijden. Bookmakers kunnen punten pas registreren wanneer de scheidsrechter op een knopje duwt. De tijd tussen het eindigen van het punt en het moment waarop de scheidsrechter op het knopje drukt, is de periode waarin de ‘courtside traders’ toeslaan. Die tijd kan volstaan om weddenschappen te plaatsen. Meestal staan de courtside traders in rechtstreeks contact met iemand die weddenschappen plaatst.

Bij tennis is ieder punt van groot belang en zijn er heel wat punten tijdens een wedstrijd te verdienen. Een courtsider heeft dus heel wat momenten om toe te slaan tijdens een tenniswedstrijd. Hij kan bijvoorbeeld inzetten op de winnaar van het volgende punt. Nog voor de umpire het punt kan toekennen aan één van de spelers, en de bookmaker dus de ‘in play delay’ kan laten ingaan, zal een courtside trader de sportweddenschap op dat punt geplaatst hebben.

De bookmakers zijn ontzettend afhankelijk van de snelheid van de umpire om het punt in te voeren. De input van de ref wordt namelijk doorgestuurd naar de bookmakers. Op basis van die input, worden de odds bepaald bij de bookmakers. Hun software is namelijk gebaseerd op de input van de umpire, waardoor bookmakers de odds mogelijk te traag kunnen aanpassen. Daar zal een courtside trader handig gebruik van maken.

Het enige wat een courtside trader dus moet doen, is trage umpires zien te vinden. Een scheidsrechter die zodanig traag de score ingeeft, dat de courtsider de sportweddenschappen snel genoeg kan plaatsen om ze als geldig bij de bookmaker te krijgen. Dat kan gaan van een iets oudere umpire, tot een umpire die technische problemen ondervindt. Vanzelfsprekend komt dit vooral voor bij tennistoernooien op een lager niveau.

Tennis is een sport dat ook populair is bij de recreatieve spelers. Om de klantenervaring van deze spelers te garanderen, zullen bookmakers een relatief hoge maximale inzet toepassen op tennis. Hierdoor kunnen courtside traders nog meer verdienen als ze er in slagen om de bookmakers te snel af te zijn.

Meestal zal de courtsider, die fysiek aanwezig is bij de wedstrijd, in contact staan met iemand die thuis de sportweddenschappen plaatst. Zo kunnen ze nog sneller zijn. Op je mobiel een weddenschap plaatsen kost je namelijk iets meer tijd, en iedere seconde telt voor courtside traders. Een rechtsreekse verbinding via telefoon kan daar een oplossing bieden. In de regels van heel wat tennistoernooien zijn er maatregelen opgenomen tegen dit soort onethische zaken. Echter vinden heel wat courtsiders hun heil in bluetooth verbindingen, of codewoorden die er voor zorgen dat umpires niet door hebben dat het om courtside trading gaat.

Maatregelen bookmakers courtside trading

Een courtsider verslaat de bookmakers dus puur door de fysieke aanwezigheid bij de wedstrijd. Het klinkt als een mooi sprookje voor de plaatser van dit soort sportweddenschappen, maar vergis je niet. Bookmakers zijn op de hoogte van deze technieken en zullen er stevig tegen optreden. Er zijn al namelijk ettelijke miljoenen euro’s verloren gegaan aan dit soort onethisch speelgedrag.

Wanneer een markt consistent sluit (‘suspended’) nadat jij hebt ingezet, kan dat leiden tot het limiteren, of zelfs het bannen van je account. Dat gebeurt uiteraard ook niet zomaar. Wanneer een speler een groot percentage van zijn sportweddenschappen op 'normale' zaken plaatst en slechts af en toe op tennismarken die snel suspended zijn, zal dit niet meteen worden aanzien als courtside trading. Wedden op de winnaar van een punt of game heeft bijvoorbeeld een grotere kans om aanzien te worden als courtside trading, dan het voorspellen van de winnaar van een wedstrijd.

Men vormt volgens de nodige factoren een beeld dat jij aan courtside trading doet. Eens je gelimiteerd bent, dan kan je het vergeten. Het aantal accounts waarvan een limitering werd ongedaan gemaakt, kan je op je twee handen tellen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat we recht tegenover courtside trading staan, en dit soort wedgedrag niet steunen.

Wil je meer leren over wedden op sport. Ga naar onze overzichtspagina en kies het onderwerp waar jij interesse in hebt.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
cross