Wat is de Betfair exchange?

Bij het succesvol sportwedden is het belangrijk om de Betfair Exchange in de gaten te houden. Dit is een platform waar je een sportweddenschap afsluit met een andere speler. Dit platform toont als het ware ‘het beeld van de markt’. Betfair Exchange is naast Pinnacle een cruciaal platform om de odds van je sportweddenschap mee te vergelijken. Hieronder leggen we uit wat de Betfair Exchange precies is. Wil je meer lezen over de strategie van het zoeken van wedtips op basis van de Betfair Exchange en Pinnacle, bekijk dan dit artikel.

Sportweddenschap op Betfair Exchange

Wedden tegen een andere speler. Het klinkt atypisch, maar het is wel hoe de Betfair Exchange werkt. Als je de sportweddenschap wint, zal dus niet Betfair maar wel de tegenspeler je betalen. Betfair is geen liefdadigheidsinstelling, en zal dus ook willen delen in de winst met haar platform. Om winst te maken op dit platform, zal Betfair een commissie nemen op de sportweddenschappen die spelers onderling met elkaar plaatsen. Naast de Exchange heeft Betfair uiteraard ook de standaard wedmarkten als ‘gewone’ bookmaker, waar je het dus niet opneemt tegen een andere speler.

Lay en back bij Betfair Exchange

Op de Betfair Exchange kan je zelf sportweddenschappen aanbieden, en je dus in de rol van bookmaker begeven. Een voorbeeld is dat je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat Werner niet zal scoren. Je bent bereid om odds van 3,00 te geven voor ‘Werner scoort’. Deze situatie wordt ook wel ‘LAY’ genoemd. Je kan zelf bepalen welke inzet je bereid bent te aanvaarden. Je kent dus een maximale inzet toe aan jouw aangeboden weddenschap, iets wat bookmakers ook doen.

Als je bijvoorbeeld maximaal 20 euro wil verliezen, kan de speler die jouw sportweddenschap aangaat maximaal 10 euro inzetten. Als hij de sportweddenschap wint aan odds van 3,00, krijgt hij 30 euro: 20 euro van jou en 10 euro van zijn eigen inzet. Als hij de sportweddenschap verliest, dan houd jij de 10 euro inzet. Je aangeboden sportweddenschap zal enkel doorgaan als een andere speler deze sportweddenschap accepteert.

Uiteraard kan je op het platform ook op zoek gaan naar sportweddenschappen die worden aangeboden door anderen. Een sportweddenschap accepteren van een tegenspeler wordt ook wel ‘BACK’ genoemd. In dat geval zal je in het voorbeeld van Werner de sportweddenschap aanvaarden als je bereid bent om aan odds van 3,00 te spelen.

Op onderstaande afbeelding vind je de odds op de Betfair Exchange voor de Premier League 2021/2022. Hetzelfde principe als met een goal van Werner vinden we hier voor het kampioenschap in Engeland. Je kan tegen andere spelers sportweddenschappen plaatsen op wie de Premier League zal winnen. In het blauw vind je de ‘BACK’ en in het rood vind je de ‘LAY’.

Je kan een sportweddenschap plaatsen aan odds van 1.78 dat Manchester City de Premier League zal winnen. Omdat deze weddenschap nog beschikbaar is, zijn er niet voldoende spelers die bereid zijn in te zetten aan odds van 1.78. Tegelijkertijd zijn er mensen die spelers odds van 1.79 aanbieden dat Manchester City de Premier League niet zou winnen. Ook hier zijn er niet voldoende spelers die deze odds willen aanvaarden. De markt heeft hier duidelijk een evenwicht gevonden en dan zijn de odds vaak nauwkeurig. Een mogelijke, goede sportweddenschap zou zijn wanneer je odds vindt voor Manchester City boven de 1,80.

Betfairexchangeonlinewedden

Odds vergelijken

Dit platform is niet noodzakelijk cruciaal om je sportweddenschappen op te spelen, maar toont je wel een beeld van wat de markt over een sportweddenschap denkt. Wanneer je een sportweddenschap wilt plaatsen, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De kijk van de markt op jouw sportweddenschap kan dan zeer interessant zijn. Op de Betfair Exchange vind je dus erg nuttige informatie over de kansen van je wedtip. Wanneer de odds bij jouw bookmaker ver boven de Betfair Exchange liggen, kan dit potentieel interessant zijn. Jouw odds vergelijken met de Betfair Exchange is dus bijna een must voor je een sportweddenschap plaatst.

Een belangrijke kanttekening aan de odds bij de Betfair Exchange is de liquiditeit op een bepaalde wedstrijd of wedmarkt. Voor belangrijke wedstrijden, zoals de Champions League of de Premier League, gaat er heel veel geld rond op de Exchange. Wanneer er heel wat geld rondgaat op de Betfair Exchange, zullen de odds nauwkeuriger zijn. De odds vertegenwoordigen dan nog preciezer het beeld dat de markt heeft over de wedstrijd.

Wanneer een wedstrijd een lage liquiditeit heeft, of er dus weinig geld geplaatst is, zullen de odds minder nauwkeurig zijn. Dit zal het geval zijn voor een wedstrijd in de Eredivisie of de Jupiler Pro League of bij minder populaire wedmarkten. Je zal meteen zien dat er een een grotere spreiding is tussen de ‘back’ en de ‘lay’. De lagere nauwkeurigheid komt tot stand door die grotere spreiding.

Stel dat de odds op ‘back’ voor een overwinning van Manchester City in de Premier League op 1.60 stonden en de ‘lay’ aan odds van 2.00. In dat geval zou je kunnen stellen dat de markt denkt dat de odds ergens tussen de 1.60 en 2.00 liggen. Dit is uiteraard veel minder nuttig voor ons als speler dan wanneer we weten dat de markt de odds inschat tussen de 1.78 en 1.79.

Een accuraat beeld vormen over het beeld van de markt op de wedstrijd is dan een stuk moeilijker. Toch zal je wel een indicatie vinden, maar zal Pinnacle je verder kunnen helpen om je odds te vergelijken. Hoe Pinnacle je precies verder kan helpen, lees je in dit artikel.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross