Wat zijn odds en hoe kan je het systeem verslaan!

Odds Sportweddenschap

de basis van het leren wedden op sport is het begrijpen van Odds. Andere benamingen zijn noteringen of quoteringen. Een odd is niets meer dan een weergave van de kans dat een bepaald evenement zich zal voordoen. Stel dat een bookmaker de kans inschat op 50% dat Federer wint en een kans van 50% dat Nadal wint. Een bookmaker zal deze schattingen omzetten in odds. Dit wordt gedaan door 1 te delen door de geschatte kans. Een kans van 50% komt dus overeen met odds van 2,00 (1 / 0,50). Als we even de winstmarge die bookmakers verrekenen in die odds negeren, zullen bookmakers odds van 2,00 aanbieden. 

De basis van odds berekenen

Als je een weddenschap wil plaatsen zal men je steeds odds voor die weddenschap aanbieden. De odds van je sportweddenschap zal bepalen hoeveel keer je de inzet zal terugkrijgen bij het winnen van de sportweddenschap. Stel dat je 10 euro inzet op odds van 2,00. Uiteraard zal je de inzet verliezen als de weddenschap niet correct is. Als de weddenschap juist is zal je in totaal 20 euro krijgen. Omdat je 10 euro inzet en 20 euro terugkrijgt heb je 10 euro winst. Als je 10 euro inzet aan odds van 1,80 zal je 8 euro winst hebben als de weddenschap correct is.

Dit wordt de decimale oddsweergave genoemd. In het Verenigd Koninkrijk en Australië worden odds weergegeven in een breukverhouding, in de Verenigde Staten gebeurt dat met een Amerikaanse oddsweergave.

Je zal ook merken dat verschillende bookmakers soms verschillende odds aanbieden. In onderstaande video legt Betman je dit principe uit:

Odds berekenen, hoe werkt het nu precies?

Feedback vanuit onze community wordt erg gewaardeerd. Zo kregen we de volgende vraag van één van onze leden: 'Hoe ontstaan odds nu eigenlijk?'. Onderstaand zal deze vraag behandeld worden.

Algoritme

Odds berekenen wordt in principe altijd door een oddscompiler gedaan die bij een bookmaker werkt. Als eerste stap zal er met behulp van geavanceerde algoritmes een kansverdeling worden gemaakt van een wedstrijd. Als voorbeeld kunnen we de wedstrijd Ajax vs PSV gebruiken. Op basis van onder andere historische resultaten, onderlinge ontmoetingen en de transferwaarde van de teams zal de kansverdeling berekend worden. Het algoritme zal bijvoorbeeld de volgende uitkomsten geven:

WeddenschapKans
Ajax wint60%
Gelijkspel25%
PSV wint15%

Odds compiler

Na deze berekening van het algoritme, begint het werk van de odds compiler eigenlijk pas echt. Hoewel de berekeningen in de meeste gevallen een goede inschatting zijn van de werkelijke kansen van beide teams, zijn er uitzonderingen (later meer hierover).

De oddscompiler zal dus gaan kijken of er informatie beschikbaar is die niet kan worden uitgelegd door de historische resultaten. Waarbij moet je hier dan aan denken? Er kunnen bijvoorbeeld een aantal spelers geschorst zijn voor de volgende wedstrijd door gele en/of rode kaarten. Of de verwachting is dat de beste spelers van een ploeg rust krijgen door een druk programma.

Door rekening te houden met soortgelijke factoren, kan de oddscompiler aanpassingen maken in de kansverdeling. Stel dat Antony en Bergwijn geschorst zijn voor de wedstijd tegen Anderlecht. De kans dat Ajax wint zal hierdoor logischerwijs kleiner worden:

WeddenschapKans
Ajax wint55%
Gelijkspel25%
PSV wint20%

De oddscompiler heeft in bovenstaande tabel dus de kansen aangepast voor Ajax en PSV om te winnen, door de schorsing van twee belangrijke spelers van Ajax. Op basis van deze kansverdeling kan hij de odds gaan berekenen voor de drie weddenschappen (Ajax wint – Gelijkspel – PSV wint). Odds kunnen worden berekend aan de hand van de volgende formule: 1 gedeeld door de kans. De odds voor Ajax moeten dan zijn: 1 / 0.55 = 1.82. De andere weddenschappen kunnen op dezelfde manier berekend worden:

WeddenschapKansOdds
Ajax wint55%1 / 0,55 = 1,82
Gelijkspel25%1 / 0,25 = 4,00
PSV wint20%1 / 0,20 = 5,00

Winstmarge

Om winst te maken zal de bookmaker echter nog een winstmarge (of house share) in de odds verwerken. De bovenstaande odds zijn dus niet gelijk aan de odds waarop spelers kunnen inzetten. De meeste bookmakers zullen een marge van ongeveer 5% aanhouden die wordt verrekend in de odds. Om tot de odds te komen die uiteindelijk worden gepubliceerd op de website van de bookmaker, moeten de odds worden vermenigvuldigd met 0.95 (bij een marge van 5%). In de volgende tabel kun je zien welk effect dit heeft:

WeddenschapKansOddsOdds na marge
Ajax wint55%1 / 0,55 = 1,821,82 x 0,95 = 1,73
Gelijkspel25%1 / 0,25 = 4,004,00 x 0,95 = 3,80
PSV wint20%1 / 0,20 = 5,005,00 x 0,95 = 4,75

Door de marge van 5% die bookmakers verwerken in hun odds, is het voor een speler erg moeilijk om op lange termijn winstgevend te zijn. Ons advies is dan ook om erg selectief te zijn bij het kiezen van je weddenschappen. In dit artikel vind je meer informatie over hoe bookmakers precies die winst maken.

Maar het meest belangrijke, zorg dat je accounts hebt bij meerdere bookmakers. Elke bookmakers zal de kansen van een team iets anders inschatten, waardoor er verschillende odds beschikbaar zullen zijn. Door meerdere accounts te hebben, kun je altijd inzetten tegen de meeste voordelige odds. Lees hier hoe je te werk moet gaan om er voor te zorgen dat je steeds aan de hoogste odds inzet.

Wanneer maken bookmakers fouten?

We hebben je eerder al uitgelegd dat odds tot stand komen in drie stappen. In de eerste stap worden de kansen berekend aan de hand van een algoritme. Vervolgens maakt de odds compiler handmatig aanpassingen aan die kansen indien nodig. Bij de derde stap wordt een winstmarge verrekend in die kansen en wordt het resultaat daarvan omgezet naar odds.

Nauwkeurigheid algoritme bepalen odds?

Het is financieel gezien niet aantrekkelijk voor bookmakers om alle odds manueel te bepalen. Het merendeel van de odds worden daarom bepaald door een algoritme, zonder manuele tussenkomst. De financiële resultaten van een bookmaker hangen dus zeer sterk af van de nauwkeurigheid van dit algoritme. Logischerwijs gaat men enorm veel tijd en geld steken in het perfectioneren van dit algoritme. Het is dan ook zeer complex en houdt rekening met enorm veel factoren.

Stel dat een ploeg 3 of meer keer heeft gescoord in hun laatste 5 wedstrijden. Dan is het toch een goede argumentatie om op over 2,5 doelpunten in te zetten? Nee, niet noodzakelijk. Hoe vreemd het ook mag klinken, bij het analyseren van deze weddenschap is het minder relevant of je denkt dat er meer dan 2,5 doelpunten zullen zijn. De juiste vraag is of je denkt dat er vaker meer dan 2,5 doelpunten zullen zijn dan de odds laten uitschijnen. De reden waarom de argumentatie voor deze weddenschap onvoldoende is om winstgevend te zijn, is dat het algoritme deze statistiek al verwerkt heeft in de odds. Bovendien houdt het algoritme rekening met veel andere statistieken en is er ook de winstmarge die je moet verslaan.

Manuele aanpassingen bij odds

Het is bijna onmogelijk om bookmakers te verslaan enkel op basis van statistieken omdat de berekeningen van het algoritme nauwkeuriger zijn dan die van de speler. Daarom moeten we als speler op zoek gaan naar situaties waar het algoritme niet optimaal kan werken. Een algoritme is gebaseerd op historische resultaten en is enorm goed in het interpreteren van deze data.

Het algoritme zal echter falen als er onvoldoende historische data beschikbaar is. Een algoritme zal bijvoorbeeld problemen hebben met het bepalen van live odds wanneer een team twee rode kaarten heeft. Er zal vaak onvoldoende historische data verzameld kunnen worden van gelijkaardige situaties om correcte odds te bepalen. Bovendien kan het algoritme falen bij sterke wijzigingen. Voorbeelden zijn een groot verschil in motivatie, verschil in positie van een speler, andere strafschoppennemer, etc. In dit artikel leggen we de strategie uit over het gebruik van extreme omstandigheden bij het zoeken naar wedtips.

Een voorbeeld van zo’n sterke wijziging vonden we bij een tip van Bram & Max. In onderstaande video behandelen Betman en Marie deze tip, die overigens werd gewonnen aan odds van 46!

Bij deze wijzigingen zal de odds compiler ingrijpen en manuele aanpassingen maken. En dat is wanneer bookmakers kwetsbaar zijn! Als speler wil je het niet opnemen tegen een algoritme. Je wil man tegen man spelen - jij tegen de odds compiler. Een odds compiler moet verschillende wedstrijden in de gaten houden. Hij zal niet zoveel tijd kunnen steken in het analyseren van situaties waar het algoritme faalt dan de speler. Vooral bij minder populaire wedstrijden kan het zijn dat de odds compiler het volledig over het hoofd ziet dat het algoritme niet nauwkeurig is. Ontdek hier de strategie over het gebruik van minder populaire weddenschappen bij het bepalen van je wedtips.

Conclusie

We raden je aan om steeds op zoek te gaan naar sterk wijzigende situaties. Dat is wanneer het algoritme faalt en je tegen de odds compiler speelt. Doordat je meer tijd (en mogelijk ook meer kennis) hebt om deze situaties te analyseren kan je winstgevend zijn. Uiteraard moet de fout van de odds compiler groot genoeg zijn om ook de winstmarge van de bookmaker te verslaan.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross