Wedtips via early odds

Bets Early Odds

Ons doel als speler is om succesvol te wedden op sport. Er zijn verschillende manieren om dit doel te bereiken. Één ervan is gebruik maken van early odds. Dit is namelijk een punt waar bookmakers kwetsbaar zijn!

Betekenis early odds bij online wedden?

Laat ons beginnen bij het begin: wat zijn ‘early odds’ nu precies? Het antwoord zit in principe al in de naam zelf. We spreken van early odds wanneer de odds (ook wel quoteringen genoemd) nog maar net beschikbaar gemaakt zijn bij de bookmaker. Voor populaire wedstrijden, zoals de Champions League of het EK, kan dit weken of zelfs maanden van tevoren zijn. Voor de meeste wedstrijden of wedmarkten zal je enkele dagen voor de start van de wedstrijd je sportweddenschap kunnen plaatsen.

Wedpatronen van andere wedders

Nu is natuurlijk de grote vraag waarom early odds zo interessant zijn. Het antwoord is dat bookmakers moeilijkheden hebben om deze odds nauwkeurig in te schatten. Een bookmaker bepaalt odds namelijk aan de hand van een algoritme en hun eigen mening. Maar dit is soms niet voldoende om nauwkeurige odds te kunnen bepalen.

Bookmakers baseren hun odds grotendeels op de wedpatronen van andere spelers. Als ze merken dat vele spelers inzetten op een dezelfde sportweddenschap, is dit voor hen een signaal dat deze odds te hoog zijn. Het wedkantoor kan besluiten om de odds voor die sportweddenschap te laten dalen. Of ze dit effectief doen is grotendeels afhankelijk van de inschatting die ze hebben gemaakt voor die speler. Hoe ze die inschatting precies maken, kan je lezen in ‘Limiteren van spelers’. Als uit voorgaande weddenschappen is gebleken dat het een slimme speler is, zal de kans groter zijn dat een bookmaker de odds laat dalen op de sportweddenschap die de speler plaatst.

Maar wat heeft dit hele verhaal te maken met de early odds? Heel eenvoudig: Het merendeel van de sportweddenschappen worden geplaatst op de dag van de wedstrijd zelf. Bookmakers kunnen hun odds moeilijk aanpassen op basis van de wedpatronen van andere spelers als er haast nog geen weddenschappen geplaatst zijn.

Vergelijken early odds met rest van de markt

Een andere manier waar bookmakers hun odds op baseren, zijn andere bookmakers. Als een wedkantoor merkt dat de aangeboden odds een stuk hoger zijn dan bij andere bookmakers, is het een duidelijk signaal dat ze een fout hebben gemaakt. Niet elke bookmaker zet de odds op hetzelfde moment online. Als de odds van een bookmaker net online staan, kunnen ze hun odds waarschijnlijk niet vergelijken met een ruim aanbod van andere wedkantoren. Het geeft hen minder kans om de odds nauwkeurig in te schatten.

Als sportwedder is het belangrijk om te weten wanneer een bookmaker de odds ongeveer beschikbaar zal maken. Voor een wedkantoor is het een groot risico om de odds als eerste online te zetten. Zonder vergelijkingspunt met andere bookmakers is het zeer moeilijk om nauwkeurige odds te bepalen. Welke bookmakers uiteindelijk als eerste opent, is vooral afhankelijk van hun kennis en klantenbestand.

Stel dat een bookmaker veel Zweedse klanten heeft. Voor hen is de Zweedse voetbalcompetitie belangrijk. Zij zullen wellicht relatief vroeg odds beschikbaar maken op die competitie, ook al is het een risico. Hoe meer ervaring/kennis een wedkantoor heeft voor een bepaalde wedstrijd, hoe lager het financiële risico om odds vroeg beschikbaar te maken. Dit is een andere factor die een impact zal hebben.

Tip: Wanneer de odds net online staan, heb je een grotere kans om een winstgevende situatie te vinden

Bookmakers weten dat ze kwetsbaar zijn

Wedkantoren zijn uiteraard niet dom. Ook zij weten dat ze kwetsbaar zijn bij de early odds en willen logischerwijs hun risico beperken. Dit wordt vooral gedaan door een lage maximale inzet toe te passen bij de sportweddenschap. Hoe verder verwijderd van de start van de wedstrijd, hoe minder een speler kan inzetten op die sportweddenschap.

We hebben een test gedaan waarbij we een sportweddenschap op twee Premier League-wedstrijden vergelijken. Het enige verschil tussen beide sportweddenschappen was dat wedstrijd A later op de dag werd gespeeld, terwijl wedstrijd B over een week werd gespeeld. De conclusie was dat we ongeveer 10 keer meer op weddenschap A kunnen inzetten. De reden hiervan is dat bookmakers minder zekerheid hebben in de nauwkeurigheid van de odds van weddenschap B. Daarom bouwen ze zekerheid in door de maximale inzet te verlagen. Er zijn uiteraard nog vele andere factoren die de maximale inzet die een bookmaker hanteert zal bepalen.

Niet de leukste, maar wel een winstgevende methode

Niemand wacht graag op zijn geld. Ook wij niet. Het is natuurlijk het leukste als je een sportweddenschap plaatst en een uurtje later al weet of je hebt gewonnen of niet. Bij het wedden op early odds is dit niet mogelijk. Vaak moet je dagen of misschien zelfs weken wachten tot je sportweddenschap is afgehandeld. We zullen ons dus moeten optrekken aan het feit dat het een zeer efficiënte manier is om goede weddenschappen te plaatsen.

Wil je weten bij welke bookmaker je de beste odds krijgt voor een weddenschap? Download gratis de Betmanbegins app. Dagelijks worden er wedtips gegeven.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross