Closing Odds bij sportweddenschappen

Closing Odds Bet

Bij Betmanbegins geven we je graag een cursus om te leren wedden op sport. Het belang van closing odds mag hierbij niet ontbreken. Met closing odds kan je vlot bepalen of je succesvol bent met het wedden op sport op lange termijn. Je vergelijkt de geplaatste odds met de odds waaraan bookmakers sluiten. Het winnen van iedere sportweddenschap is namelijk onmogelijk. Daardoor is het belangrijker de focus te leggen op ‘Expected Value’. Hierdoor kan je alsnog op een efficiënte manier je resultaten meten.

Verwacht rendement sportweddenschappen

Expected Value is het verwachte rendement van een sportweddenschap. Om op lange termijn succesvol te zijn is het onmogelijk om je focus te leggen op het winnen van iedere sportweddenschap die je plaatst. Wedden op de favoriet in een wedstrijd zal je namelijk procentueel het meeste winnende sportweddenschappen bezorgen, maar brengt je daarom niet met zekerheid winst op op lange termijn.

Het is veel belangrijker om je sportweddenschappen uitsluitend te plaatsen wanneer je een ‘positief verwacht rendement’ hebt gevonden. Je kan dus zeker ook een positief verwacht rendement vinden bij de underdog, of een gelijkspel in een wedstrijd.

Het is een verstandige weddenschap wanneer je er van overtuigd bent dat de aangeboden odds hoger zijn dan de werkelijke odds voor een gebeurtenis of feit. Bij een verwachte kans van 50%, zullen odds boven de 2.00 winstgevend zijn op lange termijn. Op het moment van plaatsen is het moeilijk om de ‘werkelijke odds’ te bepalen.

Om na te gaan of je bet of sportwedden Nederland effectief een positieve verwachte waarde heeft, kan je de odds vergelijken met de closing odds. Dit zijn de odds van je wedtip net voor de start van de wedstrijd. Die odds zijn vaak heel nauwkeurig, omdat ze alle informatie tot net voor de wedstrijd omvatten. De algoritmes worden volledig aangevuld met last-minute informatie zoals late blessures, opstellingen etc. Bookmakers halen ook meer informatie uit de wedpatronen van andere spelers. Hoe dichter bij de start van de wedstrijd, hoe meer er werd ingezet op de wedstrijd. De wedpatronen van de spelers zullen duidelijker zijn en daarom de odds nauwkeuriger.

Om te vergelijken leg je de odds waartegen je inzette naast de odds waaraan de wedmarkt sloot. Het is uiteraard wel belangrijk om de winstmarge uit te filteren van de closing odds.

Voorbeeld gebruik closing odds sportweddenschappen

We vergelijken drie geplaatste sportweddenschappen aan verschillende odds. De closing odds leggen we fictief op 1.85. We houden rekening met een winstmarge bij de bookmakers van 5%, wat het gemiddelde is bij de bookmakers.

WeddenschapOdds bij plaatsingClosing oddsClosing odds zonder winstmarge
A2,001,851,95
B1,901,851,95
C1,801,851,95

Bij sportweddenschap A werd de weddenschap geplaatst aan odds van 2,00. Als we deze odds vergelijken met de closing odds (zonder winstmarge), dan vinden we een positieve verwachte winst. Deze sportweddenschap zal dus op lange termijn winstgevend zijn. Ook wanneer deze sportweddenschap verliezend zou zijn, is hij wellicht toch winstgevend op lange termijn.

Bij sportweddenschap B werd de sportweddenschap geplaatst aan odds van 1.90. Als we deze odds vergelijken met de closing odds, dan zouden we een positieve EV hebben. Echter mag je de winstmarge niet uit het oog verliezen. Als je die winstmarge uit de closing odds haalt, dan vallen de odds waaraan we de sportweddenschap plaatsen daar onder. Deze sportweddenschap zal op lange termijn dus wellicht niet winstgevend zijn.

Bij sportweddenschap C werd de sportweddenschap geplaatst aan odds van 1.80. Als we de odds waaraan deze sportweddenschap werd geplaatst, vergelijken met de closing odds, dan liggen we daar al onder. Als we er dan nog eens de winstmarge van de bookmaker uithalen, loopt het verschil nog verder op. Deze sportweddenschap is dus wellicht allesbehalve winstgevend op lange termijn. Zelfs als deze sportweddenschap winnend zou zijn, zal deze op lange termijn verlieslatend zijn. 

Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat bankroll management cruciaal is. Zelfs wanneer je odds vindt met een positieve verwachte waarde, zal het plaatsen van een juist aantal units belangrijk zijn om op lange termijn winstgevend te zijn.

Closing odds Pinnacle

Met welke closing odds vergelijk je nu het best? Er is een onderzoek geweest over de closing odds van Pinnacle, en daaruit bleek dat Pinnacle er zeer vaak dichtbij zit. De closing odds van 397.935 wedstrijden werden vergeleken met de uitkomst van die wedstrijden. Er bestond een zeer hoge overeenkomst (R2 = 99,7%) tussen het verwachte resultaat en de uitkomst van de wedstrijd. Dit houdt in dat de closing odds van Pinnacle enorm nauwkeurig zijn.  

Het is dus zeer handig om je odds te vergelijken met Pinnacle. Vergeet zeker niet voor het plaatsen van een sportweddenschap, je odds te vergelijken met de odds van Pinnacle zonder hun winstmarge. In het artikel over Pinnacle gaan we dieper in waarom de odds van Pinnacle zo interessant zijn voor sportweddenschappen.

Resultaten sportweddenschappen

Bij het analyseren van je resultaten, is het vaak belangrijk om over veel data te beschikken. Door de wet van de grote getallen, ga je een betrouwbaar beeld hebben over een grote sample size of je de bookmakers al dan niet verslaat.

Op korte termijn is het moeilijk om te bepalen of je winstgevend speelt. De geluksfactor beïnvloedt namelijk stevig je statistieken. Op korte termijn kan het dus handig zijn om te vergelijken met de closing odds van je geplaatste sportweddenschappen. Je kan voor elke sportweddenschap apart een beeld hebben of ze winstgevend zijn op lange termijn. Je schakelt namelijk de geluksfactor uit, want je houdt geen rekening met de uitkomst van je geplaatste sportweddenschap.

Ben je benieuwd naar alle variabelen die je kan gebruiken om de resultaten van je sportwedden Nederland te meten? Lees dan zeker dit artikel. verder gaan we hier ook dieper in op de betrouwbaarheid van de win rate. Wil geen voetbalweddenschappen missen? Download de Betmanbegins app.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross