Resultaten van sport bets meten, op wat moet ik letten?

Sport Bets Resultaten

Het zoeken naar wedtips is een moeilijke opgave. Maar daar stopt het werk van een succesvolle sportwedder niet. In een volgende stap leren we je hoe je je resultaten moet analyseren.

Win rate van sport bets

De win rate is het percentage van het totaal aantal weddenschappen dat je wint. Als je 100 sport bets plaatst en je wint er daarvan 60, dan is je win rate 60 procent. De win rate wordt vaak gebruikt als bepalende parameter om het succes van iemands resultaten aan te tonen. Maar, dat is onterecht! In de praktijk is het onmogelijk resultaten van weddenschappen correct te evalueren door enkel en alleen rekening te houden met de win rate.

De win rate is immers een waardeloze statistiek zonder een indicatie van de odds waarop werd ingezet. Als je bijvoorbeeld steeds inzet op odds van 1,20 is een win rate van 80 procent niets meer dan een mooie manier om te zeggen dat je 4 euro verlies maakt per 100 euro dat je inzet. In onderstaande video gaan Betmanbegins en Marie verder in op de statistiek win rate.

Gemiddelde odds bij sport bets

Het is duidelijk dat de win rate geen betrouwbare statistiek is om je resultaten te meten. Maar wat als iemand je een win rate van 80 procent met gemiddelde odds van 2,19 kan voorleggen? Is dat dan geen overduidelijk bewijs dat je winstgevend bent bij het plaatsen van sportweddenschappen? Toch niet! De gemiddelde odds geven namelijk geen indicatie over de spreiding van deze odds.

Stel dat er 99 sportbets geplaatst zijn met odds van 1,20 en één bet met odds van 100. Dan zijn de gemiddelde odds van die 100 weddenschappen 2,19. Stel dat de win rate opnieuw 80 procent bedraagt. Behalve als je de bet met odds van 100 wint, zal er nog steeds 4 euro verlies worden gemaakt voor elke 100 euro die wordt ingezet. Dit is een extreem voorbeeld. Maar nu is wel duidelijk dat ook win rate in combinatie met gemiddelde odds niet voldoende is om resultaten te beoordelen.

Tip: Ook gemiddelde odds en win rate geven je geen betrouwbaar beeld

Rendement op sport bets

De win rate en gemiddelde odds geven dus geen duidelijke indicatie van je resultaten. Wat dan wel? De beste indicator is rendement. Daarbij wordt de totale inzet vergeleken met de totale winst of verlies. Stel dat je over een totale periode 1.000 euro hebt ingezet en je hebt met die weddenschappen 50 euro winst gemaakt. Je rendement zal dan +5 procent bedragen. Bij 70 euro verlies, zal dat -7 procent bedragen. Die statistiek is representatief, onafhankelijk van de odds waarop je hebt ingezet. Beoordeel jezelf of een andere tipper dus altijd op zijn rendement in plaats van op andere statistieken.

Sommige tippers kiezen ervoor om odds van 1,50 à 2,00 te tippen. Daarbij leggen ze zichzelf een grote beperking op, met als doel een zo hoog mogelijke win rate te behalen. De bedoeling daarvan is volgers te laten zien dat ze succesvol zijn en veel winnende tips kunnen voorleggen. De wedtips van het Betman-team zijn altijd gratis, maar in dit artikel leggen we uit in welke situaties het interessant kan zijn om te betalen voor het ontvangen voetbal wedtips of andere sporten.

In de realiteit betekent deze beperking echter dat het rendement negatief wordt beïnvloed. Ze kunnen namelijk maar op een beperkt aantal sportbets inzetten. Op die manier wordt het veel moeilijker om succesvol te wedden op sport. De flexibiliteit behouden om hoge odds te tippen zal ervoor zorgen dat de win rate naar beneden gaat, maar het rendement wordt daardoor wel positief beïnvloed.

Tip: Rendement is de beste variabele om je resultaten te meten

Voldoende data bij sport bets

Op zich is het meten van deze resultaten vrij eenvoudig, maar de interpretatie daarvan is niet zo makkelijk. Dat komt omdat je vaak een gebrek hebt aan data om een betrouwbaar beeld te hebben van je resultaten. Op korte termijn is de geluksfactor veel groter dan op lange termijn. Winsten of verliezen op korte termijn zijn dus helemaal geen garantie voor resultaten op lange termijn.

Hoeveel weddenschappen er nodig zijn om een betrouwbaar beeld te kunnen vormen van iemands resultaten, hangt vooral af van de odds van de weddenschappen. Je hebt meer sport bets nodig om een betrouwbaar beeld te hebben als je vooral inzet op hoge odds. De spreiding van de resultaten is immers hoger. Wanneer je inzet aan odds van 2,00, kunnen 100 weddenschappen voldoende zijn. Dat zal echter niet volstaan als je meestal inzet aan odds van 10,00.

Waarom je niet té resultaatgericht mag zijn

Om je resultaten te meten, heb je dus veel data nodig. Het is daarom eigenlijk belangrijk om niet té resultaatgericht te denken. Denk even terug aan het voorbeeld kop of munt. Je betaalt €1 en krijgt €1,80 als het ‘munt’ is. Het is niet belangrijk of je wint of verliest, deze weddenschap aangaan is geen goed idee. Op lange termijn zal je verlies maken. Dat geldt ook in de andere richting. Stel dat je €1 betaalt en €3 terugkrijgt als het ‘munt’ is. Ook al verlies je de weddenschap, het was verstandig om die weddenschap aan te gaan. Een winnende weddenschap staat dus niet gelijk aan een goede weddenschap. Een verliezende weddenschap is ook niet per definitie een slechte weddenschap. In dit artikel vind je meer informatie over de juiste mindset bij het wedden op sport.

Closing Odds bij sport bets

Je resultaten meten kan ook aan de hand van closing odds. Dat zijn odds die beschikbaar zijn vlak voor de wedstrijd begint. Deze odds zijn een zeer nauwkeurige weergave van wat de odds eigenlijk hadden moeten zijn. Een onderzoek heeft de closing odds van Pinnacle voor 397.935 sportweddenschappen vergeleken met het uiteindelijke resultaat van de wedstrijd. Er bestond een bijzonder hoge overeenkomst (R2 = 99,7%) tussen het verwachte en uiteindelijke resultaat. Lees hier meer over waarom Pinnacle zo belangrijk is om in de gaten te houden bij het bepalen van je wedtips.

Met dat in het achterhoofd zijn de closing odds een uitstekend hulpmiddel om te beoordelen of de sportweddenschappen die je plaatst winstgevend zijn op lange termijn. Als je steeds kan inzetten op odds die hoger zijn dan de closing odds van Pinnacle, dan zal je hoogstwaarschijnlijk winstgevend zijn op lange termijn. Vergeet niet om te vergelijken met de closing odds zonder de winstmarge van Pinnacle.

Er is nog meer goed nieuws. Je zal geen honderd sportweddenschappen nodig hebben vooraleer je een betrouwbaar beeld kan vormen. Dit zal immers voor elke sportweddenschap afzonderlijk iets kunnen zeggen over de kwaliteit van je weddenschap.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross