Wat zijn systeemweddenschappen?

Er bestaat vaak verwarring bij sportwedders over hoe systeemweddenschappen precies werken. In principe is het niets meer dan een eenvoudige manier om meerdere multiples (meervoudige weddenschappen) tegelijkertijd te plaatsen. Bovendien laat het je toe om eenvoudig het risico van een multiple te beperken. Bij een systeemweddenschap verlies je namelijk niet noodzakelijk je volledige inzet als niet elke weddenschap die je selecteert correct is. We kunnen dit best verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld: 4 selecties bij systeemweddenschappen

Stel dat je denkt dat onderstaande vier teams gaan winnen. Echter, vind je het risico te hoog om ze allemaal te combineren in een viervoudige sportweddenschap. Je zal namelijk je hele inzet verliezen als er één of meerdere van deze weddenschappen verliezend is. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om systeemweddenschappen te plaatsen.

Je bookmaker zal je enkele opties aanbieden over hoe je de systeemweddenschap wil plaatsen. Als je vier weddenschappen selecteert, is de eerste mogelijkheid om verschillende combinaties te plaatsen van twee weddenschappen. Bij 4 weddenschappen zijn er in totaal 6 tweevoudige weddenschappen mogelijk.

In dit voorbeeld zijn de combinaties: winst Anderlecht en Antwerp, winst Anderlecht en Club Brugge, winst Anderlecht en Gent, Winst Antwerp en Club Brugge, Winst Antwerp en Gent, Winst Club Brugge en Gent. Je kan op elk van deze 6 weddenschappen een bepaald bedrag inzetten. Je totale inzet wordt dus bepaald door het bedrag dat je invult te vermenigvuldigen met 6.

Systeemweddenschappensportwedden 2

Je kan ook kiezen om combinaties van drievoudige weddenschappen te maken. Bij het selecteren van vier weddenschappen zijn er in totaal vier verschillende drievoudige weddenschappen mogelijk. Alle mogelijke combinaties vind je in onderstaande tabel. Als je 10 euro invult dan zal je in totaal voor €40 inzetten. Als de vier weddenschappen allemaal winnen zal je €219,50 uitbetaald krijgen van de bookmaker.

Stel dat Anderlecht, Antwerp en Club Brugge winnen, maar Gent verliest de wedstrijd. Bij een gewone multiple zou je de volledige inzet verliezen. In dit voorbeeld zal je één van de vier multiples winnen en een uitbetaling krijgen van €47,50 - je zal €7,50 winst hebben.

WeddenschapOddsUitbetaling
Winst Anderlecht, Antwerp en Club Brugge4,75€ 47,50
Winst Anderlecht, Club Brugge en Gent6,70€ 67,00
Winst Anderlecht, Antwerp en Gent5,11€ 51,10
Winst Antwerp, Club Brugge en Gent5,28€ 52,80

Zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien, krijg je bij dit voorbeeld de optie om een Yankee te plaatsen. Dit houdt in dat je alle mogelijk tweevoudige en drievoudige weddenschappen plaatst. Bovenop deze 10 multiples plaats je ook één multiple die alle geselecteerde weddenschappen omvat - in dit geval een viervoudige multiple. Bij het selecteren van 4 weddenschappen wordt dit type weddenschap een Yankee genoemd. Deze naam zal verschillen als je minder of meer weddenschappen selecteert (Patent, Super Yankee, Heinz, Super Heinz, Goliath).

Ongeacht de naam, het principe blijft steeds hetzelfde. Je zet namelijk in op alle mogelijke multiples en je plaatst geen enkelvoudige weddenschap. Dit is ook het verschil met de Lucky weddenschap. Bij een Lucky weddenschap plaats je alle mogelijke combinaties van multiples, maar plaats je ook een enkelvoudige weddenschap op elke weddenschap die je selecteert. In dit geval zou je dus 15 sportweddenschappen plaatsen: 6 tweevoudige weddenschappen, 4 drievoudige, 1 viervoudige en 4 enkelvoudige.

Voorbeeld: 6 selecties bij systeemweddenschappen

Stel dat je aan het vorige voorbeeld nog winst van Zulte Waregem en Charleroi toevoegt. Doordat je nu 6 weddenschappen selecteert zijn er ook veel meer verschillende multiples mogelijk. Als je er voor kiest om alle mogelijke drievoudige combinaties in te zetten, zal je maar liefst 20 verschillende multiples maken. Let erop dat de inzet die je invult de inzet per weddenschap is. Als je dus €10 invult op deze drievoudige combinaties zal de totale inzet €200 bedragen. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, zijn er in dit voorbeeld ook 15 verschillende tweevoudige multiples mogelijk, 15 viervoudige en 6 vijfvoudige.

Image Asset 2

Uiteraard is er maar één zesvoudige multiple mogelijk. Met uitzondering van de enkelvoudige weddenschappen zijn er dus 57 multiples mogelijk. Dit type weddenschap wordt een Heinz genoemd, maar in principe is dit hetzelfde als de Yankee die eerder werd uitgelegd. Je zet op elke mogelijke multiple in, dus niet enkel op de enkelvoudige weddenschappen. Bij de Lucky weddenschap zet je ook in op de enkelvoudige weddenschappen en daarom zijn er dus 6 extra weddenschappen mogelijk.

Hoewel systeemweddenschappen het risico op volledig verlies van je inzet beperken, zijn combinatieweddenschappen nog steeds niet aangeraden. Bookmakers passen namelijk een marge toe op de weddenschappen waardoor je als speler op lange termijn verlies zal maken met systeemweddenschappen. In dit artikel leggen we vier redenen uit waarom het beter is om in te zetten op enkelvoudige weddenschappen.

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross