Asian Handicap uitleg

Asian Handicap Voetbal

De Asian Handicap of Aziatische Handicap is wellicht de meest ingewikkelde wedmarkt. Geen nood, wij geven je graag de nodige uitleg om te leren wedden op sport. Je wedt namelijk op een ploeg met een virtuele voorsprong of achterstand. Bij Asian Handicap wordt er soms onmiddellijk gedacht aan een handicap van goals bij het wedden op voetbal. Maar dit is zeker niet de enige manier waarop deze markt wordt gebruikt. Denk maar aan een Asian handicap op gele kaarten, corners, games bij tennis, punten bij basketbal etc.

De Asian Handicap kent drie soorten: de halve lijn, de volle lijn en de kwartlijn. In dit artikel geven we je uitleg over Asian handicap in deze drie soorten.

Asian Handicap halve lijn uitleg

De eerste vorm van Asian Handicap is de halve lijn. In dit geval krijgt het team waarop je wedt steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 0,5. Laat ons dit even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. We nemen er de UEFA Supercup bij: Chelsea – Villareal. Stel dat je verwacht dat Chelsea ruim wint.

Een mogelijkheid is om Chelsea een Asian Handicap van -1,5 te geven. Stel dat Chelsea wint met 2-1. Dan wordt de score 0,5 – 1 nadat anderhalf punt is afgetrokken van het team waarop je met een Asian Handicap hebt ingezet. Je verliest de weddenschap. Als Chelsea met 2-0 wint, zal de score na het toepassen van de Asian Handicap 0,5 – 0 worden. Jij wint je weddenschap en zal in dit geval 3,30 keer je inzet krijgen. The Blues zouden dus met minstens twee doelpunten verschil moeten winnen om de weddenschap te winnen.

Screenshot Asian Handicap Halve Lijn Voorbeeld

Asian Handicap volle lijn uitleg

Een andere mogelijkheid is de volle lijn. In dit geval krijgt het team waarop je wedt steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 1. Stel dat je Chelsea een Asian Handicap van -1 geeft. Als ze met twee of meer doelpunten verschil winnen, zal jij 2,45 keer je inzet krijgen. Bij een gelijkspel of overwinning van de Villareal verlies jij je weddenschap. Als Chelsea met exact één doelpunt verschil wint, wordt de weddenschap een ‘void’. Dit betekent dat je de inzet van de weddenschap terugkrijgt.

Stel dat the Blues winnen met 4-1. Na het toepassen van de Asian Handicap wordt de score 3-1 en jij wint de weddenschap. Bij een 2-2 gelijkspel wordt de score via de Asian Handicap 1-2 en jij verliest je weddenschap. Als Chelsea met 2-1 wint, zal de score 1-1 worden. In dit geval krijg je de inzet terug.

Asian Handicap Volle Lijn Sportweddenschap Voorbeeld Screenshot

Asian Handicap kwartlijn uitleg

Ten slotte bestaat er ook nog de kwartlijn. Het is in principe een combinatie van de volle lijn en de halve lijn. Kwartlijnen eindigen dus steeds op 0,25 of 0,75. Als je wedt op een kwartlijn, verdeel je eigenlijk je inzet over de halve lijn en volle lijn. Stel dat je inzet op een overwinning van Chelsea met een Asian Handicap van -0,75. De helft van je inzet wordt gezet op een handicap van -0,5 en de andere helft op een handicap van -1.

Als Chelsea met twee of meer doelpunten verschil winnen, zal je dus je wedtips winnen. Als ze de wedstrijd verliezen of gelijk spelen, ben je de volledige inzet kwijt. Bij een overwinning met één doelpunt verschil zal je de -0,5 handicap winnen en je geld van de inzet op de -1 handicap terugkrijgen.

Uitlegasianhandicapkwartlijn

Wil je meer praktische uitleg over de Asian Handicap? In onderstaande video wordt de Asian Handicap uitgelegd door Betman en Marie:

Asian Handicap tabel

Ben jij ondanks bovenstaande uitleg toch nog niet helemaal mee met de Asian Handicap wedmarkt? Raadpleeg dan onderstaande Asian Handicap tabel. Hierin staan alle soorten Asian Handicaps duidelijk omschreven. Zo zie je in deze overzichtstabel meteen of je weddenschap al dan niet winnend is. Het plusteken in de kolom “Uitslag” staat voor “of meer”: “Winst met 2+” is bijvoorbeeld gelijk aan “Een overwinning met 2 of meer goals verschil”.

Asian Handicap Tabel

European 3-way Handicap uitleg

De Europese Handicap vertoont veel gelijkenissen met de Asian Handicap. Het verschil bestaat erin dat er geen ‘void’ mogelijk is. Een ‘void’ houdt in dat je je geld terugkrijgt. Dat is het geval als er een gelijkspel is na het toepassen van de Asian Handicap, maar niet na het toepassen van de Europese. Als er sprake is van een gelijkspel na het toepassen van de Europese Handicap, verlies je de weddenschap en krijg je je geld niet terug.

Een Europese Handicap van -1 is dus eigenlijk hetzelfde als een -1,5 Asian Handicap. Het kan gebeuren dat bookmakers een hogere winstmarge nemen op de Europese handicap. In dit geval zou je bij de Europese Handicap dus lagere odds krijgen dan bij de Asian Handicap, al is de weddenschap wel exact dezelfde. De reden is ligt bij liquiditeit. Er worden vaak meer en hogere bedragen ingezet op de Asian Handicap waardoor bookmakers vaak een lagere winstmarge hanteren.

Verschil in odds

Zoals net aangehaald, kunnen odds dus verschillen terwijl het om dezelfde sportweddenschap gaat. De Asian Handicap, de European 3-way Handicap en de Double Chance (dubbele kans). Zo vinden we voor de UEFA Supercup drie verschillende odds voor eenzelfde uitkomst. Deze drie wedtips zijn namelijk winnend wanneer Chelsea niet wint. Toch vinden we drie verschillende odds.

De reden hiervoor is de verschillende liquiditeit bij de wedmarkten van de bookmakers. Hierdoor hanteren ze namelijk een andere payback. Je zal dus vaak de hoogste odds vinden bij een Asian Handicap. Het is belangrijk om dus steeds te kijken bij welke wedmarkt je de hoogste odds krijgt voor je wedtip.

Ben je ook benieuwd naar hoe andere wedmarkten werken? Lees dan zeker dit artikel.

Uitlegasianhandicap
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross