Welke wedmarkten bestaan er bij online wedden?

Online Wedden

De basis van het leren wedden op sport is het begrijpen van de verschillende wedmarkten die bookmakers aanbieden. Bij het online wedden zal een bookmaker je laten kiezen uit vele verschillende wedmarkten. Een wedmarkt is een type sportweddenschap. Welke wedmarkten er bij een bookmaker precies worden aangeboden, is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder leggen we enkele veelvoorkomende wedmarkten uit.

1x2

Winst/gelijkspel/verlies is de meest populaire weddenschap bij wedden op sport. Hierbij wed je op welke ploeg zal winnen of kies je voor een gelijkspel. Eén van die drie uitkomsten zal winnend zijn afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd. De 1 staat hierin voor de thuisploeg, X voor een gelijkspel en 2 voor de uitploeg. Deze wedmarkt houdt altijd rekening met de reguliere speeltijd. Wanneer een ploeg pas in de verlengingen weet te winnen, zal deze weddenschap niet winnend zijn.

Draw no bet

De weddenschap ‘draw no bet’ wordt ook wel eens ‘ongeldig bij gelijkspel’ genoemd. Je wedt hierbij of de thuis- of de uitploeg zal winnen. Indien de wedstrijd echter eindigt in een gelijkspel (‘draw’) en er dus geen winnaar is, krijg je je inzet terug (‘no bet’). Heel wat spelers zien deze wedmarkt als een veiligere wedmarkt dan de 1X2 wedmarkt omdat een gelijkspel ingedekt wordt.

Deze wedmarkt wordt in drie scenario's vaak gebruikt:
1. als live weddenschap wanneer de favoriet in een wedstrijd verrassend op achterstand komt
2. wanneer een gelijkspel reëel lijkt, maar je toch een lichte favoriet verwacht in een wedstrijd.
3. wanneer je wilt inzetten op de underdog, maar je niet 100% overtuigd bent of een overwinning mogelijk is.

Door deze wedmarkt loop je dus minder risico maar zijn de noteringen ook lager. Het is dus belangrijk om de afweging te maken of de odds het spelen waard zijn. Wanneer de 1X2-noteringen op 1.85 - 3.85 - 4.10 staan krijgen we volgende odds voor 'draw no bet': 1.38 - 3.10. Alles komt neer op het bepalen van value in de noteringen die je krijgt, net zoals bij alle andere sportweddenschappen die je plaatst.

Asian Handicap

De Asian Handicap is wellicht de meest ingewikkelde wedmarkt. "Wat is Asian Handicap?" is een vraag die we vaak zien voorbijkomen. Bij dit type sportweddenschap geef je het team waarop je wedt een virtuele voorsprong of achterstand. Vooral wanneer er een duidelijke favoriet is in de wedstrijd, is dit een interessante wedmarkt. De Asian Handicap kent drie soorten: de halve lijn, de volle lijn en de kwartlijn.

In onderstaande tabel zie je in één oogopslag wanneer jouw sportweddenschap winnend is.

Asian Handicap Tabel

De volle lijn en kwartlijn worden enkel gebruikt bij sporten waarbij het aantal gescoorde doelpunten meestal laag blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gokken op voetbal. In sporten met meestal een hoog aantal doelpunten zoals basketbal, zal je enkel de halve lijn als type ‘Asian Handicap’ terugvinden.

Europese (3-way) Handicap

De Europese Handicap vertoont veel gelijkenissen met de Asian Handicap. Het verschil bestaat erin dat er geen ‘void’ mogelijk is. Een ‘void’ houdt in dat je je geld terugkrijgt. Dat is het geval als er een gelijkspel is na het toepassen van de Asian Handicap, maar niet na het toepassen van de Europese. Als er sprake is van een gelijkspel na het toepassen van de Europese Handicap, verlies je immers de sportweddenschap en krijg je je geld niet terug.

Een Europese Handicap van -1 is dus eigenlijk hetzelfde als een -1,5 Asian Handicap. Het kan gebeuren dat bookmakers een hogere winstmarge nemen op de Europese handicap. In dit geval zou je bij de Europese Handicap dus lagere odds krijgen dan bij de Asian Handicap, al is de weddenschap wel exact dezelfde. De reden is, zoals we eerder al hebben aangehaald, liquiditeit. Er worden vaak meer en hogere bedragen ingezet op de Asian Handicap, waardoor bookmakers vaak een lagere winstmarge hanteren.

Lees meer over Asian Handicap en/of Europese Handicap dit artikel.

Over / under

Hierbij plaats je een sportweddenschap op het aantal doelpunten, schoten op doel, sets... Je kan hier inzetten op ‘over’ (‘meer dan’) of ‘under’ (‘minder dan’) een welbepaald aantal. De meeste bookmakers geven dit weer in de vorm van halve lijnen. Als je bijvoorbeeld inzet op ‘over’ 2,5 doelpunten zal je winnen als er drie of meer doelpunten vallen. Als er twee of minder doelpunten vallen, verlies je. Deze wedmarkt telt enkel de doelpunten die vallen in de reguliere speeltijd. Doelpunten die worden gescoord in de verlengingen, tellen dus niet mee.

Beide teams scoren

Bij het type wedmarkt ‘beide teams scoren’ beantwoord je simpelweg een ja-nee-vraag. De weddenschap op ‘ja’ wint als beide teams minstens één doelpunt maken. Als één van beide teams geen doelpunt scoort, win je als je op ‘nee’ gewed hebt.

Doelpuntenmaker

Bij de wedmarkt doelpuntenmaker zet je in op een bepaalde speler waarvan je verwacht dat die een doelpunt zal maken. Owngoals (eigen doelpunt) tellen niet. Bij deze categorie is het van groot belang te weten wat de regels zijn wanneer een speler waarop je hebt ingezet niet in de basis start, maar wel invalt. Sommige bookmakers zullen een weddenschap ‘voiden’ (je inzet teruggeven) als de speler in kwestie niet start. Andere bookmakers zullen dit enkel doen als hij de volledige match niet heeft meegespeeld. Als je inzet bij een bookmaker die weddenschappen niet automatisch ‘void’ als de speler niet start, raden we aan om enkel in te zetten van zodra je zeker bent dat de speler start.

Daarnaast is het vaak mogelijk in te zetten op wie het eerste doelpunt in de wedstrijd scoort. Hier worden eigen doelpunten bij de meeste bookmakers eveneens niet meegerekend.  Als het eerste doelpunt effectief een ‘owngoal’ is, kan je nog altijd de weddenschap winnen als de speler waarop jij hebt ingezet als ‘eerste doelpuntenmaker’ het tweede doelpunt van de wedstrijd scoort.

Lees meer over online wedden op doelpuntmaker

Correcte score

Wedden op correcte score is het precies voorspellen van de eindstand van een wedstrijd. Het is hetzelfde als de befaamde pronostieken die je met vrienden doet bij voetbalwedstrijden. De correcte score is een van de populairste voorspellingen in vriendenkringen of give-aways. Bij online wedden op sport wordt deze wedmarkt bij de ene sport vaker gebruikt dan bij de andere. De noteringen voor dit soort weddenschappen liggen bij wedden op voetbal vaak zeer hoog. Bij voetbal kan een wedstrijd namelijk heel wat kanten op, van 0-0 tot 2-3 of 4-0. Andere sporten hebben dan weer heel andere regels. De correcte score voorspellen van een volleybalwedstrijd is logischer, aangezien de wedstrijd bij 3 winnende sets stopt en er dus maximaal vijf sets gespeeld worden. Deze wedmarkt is logischerwijs bij de ene sport dus populairder dan bij de andere.

Op deze wedmarkt kan je zowel prematch als live inzetten. Hierdoor zijn er bij online wedden op voetbal momenten dat je value kan vinden bij wedden op de correcte score. Wanneer je merkt dat een wedstrijd zeer gesloten begint en geen van beide ploegen durft aanvallen, kan je inzetten op correcte score 0-0 aan de rust. Het blijft wel belangrijk om in dit scenario te vergelijken met andere wedmarkten zoals 'aantal doelpunten 1e helft' of 'gelijkspel 1e helft'. De uitbetalingspercentages zullen namelijk verschillen van elkaar.

Outright

Een outright weddenschap wordt ook wel eens een seizoensweddenschap genoemd. Bij dit type wed je bijvoorbeeld op de topscoorder of eindwinnaar van een bepaalde competitie. Het grote nadeel van deze wedmarkt is dat het lang duurt voordat je weet of je gewonnen of verloren hebt. Daardoor zal je lang moeten wachten voordat je de eventuele winsten van die sportweddenschappen Nederland in ontvangst kan nemen.

Lees meer over wedden op outrights

Transfers

Ten slotte bestaat er de wedmarkt van transfers. Binnen dat type is de populairste wedmogelijkheid de club waarbij een bepaalde speler op een bepaald moment een contract zal hebben. Al kan je vaak ook wedden op de volgende club van een trainer.

Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Transfergeruchten zijn uitstekende manieren om de aandacht van lezers te trekken. Maar er zijn heel wat onbetrouwbare bronnen. De eerste vraag zou steeds moeten zijn: ‘wie heeft er baat bij als het gerucht in de media komt?’. In de meeste gevallen is dit niet de club die interesse toont om de speler te kopen. Media-aandacht zorgt ervoor dat andere ploegen ook interesse krijgen. Dat jaagt de prijs de hoogte in. Het is niet ongewoon dat makelaars met opzet geruchten verspreiden met als doel een beter contract in de wacht te kunnen slepen. Het is essentieel om je bronnen zeer goed te controleren als het gaat om de interpretatie van transfergeruchten.

Lees meer over wedden op transfers

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross