2,3 - 2,5 - 1,7: Odds veranderen voortdurend, maar waarom?

Odds Wedtips

Bij het zoeken naar wedtips is het vaak belangrijk om snel te handelen. Bookmakers zullen odds namelijk continu evalueren en aanpassen. Die wijzigingen in de odds kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Odds fluctueren door nieuws

Nieuwe informatie zal een invloed hebben op de odds. Een aantal voorbeelden van nieuws die de kansen zullen wijzigen:

  • Trainer die bekendmaakt bepaalde spelers rust te geven
  • Blessure van een speler
  • Aankondiging van andere strafschoppennemer (invloed op de wedmarkt doelpuntenmaker)
  • Aankondiging van andere scheidsrechter (invloed op de wedmarkt aantal kaarten)
  • Bekendmaking van financiële problemen bij een club

Odds fluctueren door wedpatronen andere spelers

Bookmakers zullen de inzetten van alle spelers nauwkeurig analyseren. Wanneer er veel spelers inzetten op een bepaalde weddenschap, is dat een signaal dat de odds van die sportweddenschap mogelijk te hoog zijn. Daarnaast zullen bookmakers een hoog risico hebben op die weddenschap als vele spelers op dezelfde wedtip inzetten. Twee redenen voor een bookmaker om te evalueren of de odd verlaagd moeten worden.

Om te beslissen of de odds al dan niet verlaagd moeten worden, is het voor bookmakers belangrijk wie er op die wedtip inzet. 'Wise guys' hebben de grootste invloed op een mogelijke daling van de odds. ‘Wise guys’ zijn spelers van wie bookmakers veronderstellen dat ze op lange termijn winst maken en dus goede gokkers zijn. Hen zal de bookmaker extra goed in de gaten houden.

Als één van de ‘wise guys’ een sportweddenschap plaatst, is de kans groter dat de odds dalen dan wanneer een recreatieve speler dit doet. Zeker wanneer er meerdere van deze ‘wise guys’ inzetten op dezelfde wedtip, is de kans nog groter dat de odds dalen. Om het risico te beperken, zullen bookmakers de maximum inzet van 'wise guys' ook beperken.

Wil je meer weten over hoe bookmakers precies omgaan met wise guys, bekijk dan zeker dit artikel.

Odds fluctueren door arbitrage

Ook arbitragemogelijkheden zorgen ervoor dat de kansen wijzigen. De arbitragemogelijkheden ontstaan wanneer de odds tussen verschillende bookmakers sterk van elkaar afwijken. Dat houdt in dat je winst kan maken ongeacht wat het resultaat van je weddenschap is. Als voorbeeld geven we de odd van een tenniswedstrijd bij twee bookmakers weer.

SpelerOdds bookmaker AOdds bookmaker B
Tennisser 12,101,90
Tennisser 21,902,10

Met dergelijke odds zal je altijd winst maken door bij bookmaker A een bedrag in te zetten op tennisser 1 en hetzelfde bedrag in te zetten bij bookmaker B op tennisser 2. Als je dus op beide 50 euro inzet, zal je altijd 105 euro terugkrijgen. Op een totale inzet van 100 euro betekent dat een rendement van 5 procent.

Let op: arbitrage heeft ook heel wat mogelijke nadelen. In onderstaande video licht Betmanbegins je toe waar je zeker rekening moet mee houden voor het plaatsen van een arbitrageweddenschap.

De voorgaande arbitragemogelijkheden zullen spelers ongetwijfeld toch gebruiken. Daardoor zal bookmaker A een verlies hebben als tennisser 1 wint. Om dat risico in te perken, worden spelers gemotiveerd om op tennisser 2 in te zetten. Bookmaker A zal de odd op tennisser 1 laten dalen en op tennisser 2 laten stijgen. Daardoor verdwijnt de arbitragemogelijkheid.

Daarnaast is het perfect mogelijk dat een bookmaker zijn risico’s op een bepaalde weddenschap wil beperken omdat er toevallig erg veel is op ingezet. Bookmakers die odds wijzigen vanwege risicobeheer, doen dat dus niet steeds vanwege opgedoken arbitragemogelijkheden.

Wil je meer weten over hoe een bookmaker precies winst maakt op sport? Ontdek het in dit artikel! De kennis kan je gebruiken om je volgende sportweddenschappen extra rendabel te maken. Succes!

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross