Wedtips via Betfair Exchange en Pinnacle

Odds Vergelijken 1

Het klinkt utopisch, maar het kan zeker om op zo'n simpele manier goede wedtips te vinden. In dit artikel leggen we je uit hoe je slimme weddenschappen kan plaatsen op sport, zonder er iets van te kennen. Vaak zal je op deze manier zelfs winstgevender zijn dan mensen die er veel van kennen.

Slim wedden op sport

Wie winstgevend wil zijn met sportweddenschappen, moet op lange termijn denken. Het winnen van iedere weddenschap die je plaatst, is namelijk onmogelijk. Zelfs wanneer je telkens voor de favoriet kiest, zal dit je op lange termijn geen winst opleveren. Je zal waarschijnlijk wel procentueel vaker winnen, maar op basis van je win rate kan je geen conclusies trekken. Het is dan ook veel belangrijker om in te zetten op basis van verwacht rendement. Rendement is namelijk de beste manier om je resultaten te meten.

Je gaat dus steeds op zoek naar fouten van de bookmakers. Wanneer een bookmaker odds aanbiedt die jou te hoog lijken, kan het interessant zijn om die sportweddenschap te plaatsen. Je moet dus inschatten wat de kans is dat de weddenschap winnend zal zijn. Maar hoe pak je dat nu aan als je niets kent van sport? Dan zijn er twee factoren die jou kunnen helpen als vergelijkingspunt in je zoektocht naar het maken van winst. Deze zijn Pinnacle en de Betfair Exchange.

Doorheen dit artikel zullen we een vast voorbeeld aanhouden, namelijk ‘Engeland wint’. We zullen steeds op zoek gaan naar welke odds onze sportweddenschap minstens moeten hebben om winstgevend te zijn. Op die manier zie je hoe je het vergelijken praktisch moet aanpakken.

Betfair Exchange

Een eerste vergelijkingspunt voor jouw wedtips is de Betfair Exchange. Dit platform geeft je een beeld van wat de markt denkt over een bepaald evenement. Op dit platform bieden spelers sportweddenschappen aan voor andere spelers. Er komt dus geen bookmaker aan te pas die de odds bepaalt. Door de afwezigheid van een bookmaker, zal je een nauwkeuriger beeld krijgen van wat andere spelers denken over bijvoorbeeld een bepaalde voetbalwedstrijd.

Winstmakenonlinewedden

Odds vergelijken Betfair Exchange

Wanneer de odds van jouw sportweddenschap boven de odds van de ‘lay’ liggen, ligt er mogelijks value bij jouw wedtip. Een belangrijke kanttekening is wel dat er voldoende liquiditeit moet zijn op het evenement. Hoe hoger de liquiditeit, hoe nauwkeuriger het beeld van de markt over jouw sportweddenschap.

In ons voorbeeld zal jouw weddenschap ‘Engeland wint’ winstgevend zijn als je odds vindt die hoger liggen dan 2.72. De liquiditeit is meer dan ruim genoeg om een nauwkeurig beeld te hebben.

Odds vergelijken met Pinnacle

Een tweede vergelijkingspunt is de Aziatische bookmaker Pinnacle. Zij zijn in staat om ontzettend nauwkeurige odds aan te bieden. Bookmakers halen veel informatie over de nauwkeurigheid van de odds uit de wedpatronen van andere spelers. Pinnacle heeft meer informatie over de wedpatronen de spelers dan andere bookmakers omwille van de volgende redenen:

  1. Ze verrekenen een lage winstmarge in de odds. Door de hoge odds, zijn spelers sneller geniegd zijn in te zetten op Pinnacle.
  2. De maximale inzet op een sportweddenschap ligt zeer hoog bij Pinnacle. Hierdoor wordt er meer ingezet en heeft men ook meer informatie over de wedpatronen
  3. Pinnacle limiteert geen spelers die op lange termijn winstgevend zijn. De wedpatronen van deze spelers zijn enorm nuttig om de eerlijke odds te bepalen.

De reden dat Pinnacle dus zo nauwkeurig is, is omdat ze een soort ‘follow the money’-strategie hanteren. Als een speler inzet op een bepaalde sportweddenschap, dan zal Pinnacle meteen de odds op deze weddenschap verlagen. Hoe meer geld een speler inzet, hoe groter de correctie zal zijn die Pinnacle doet.

Winstmakenonlineweddenpinnacle

Hoe odds vergelijken met Pinnacle?

Het is eerst belangrijk om de winstmarge uit hun odds te halen. Dit doe je door de payback op de aangeboden wedmarkt van Pinnacle te berekenen. Een handige tool daarvoor is de dutching calculator. Wanneer je de payback kent, vermeningvuldig je de odds met het bekomen payback-percentage.

In dit voorbeeld is de payback op 1x2 voor deze wedstrijd 97,75%. Pinnacle verrekent dus een winstmarge van 2,25% in deze sportweddenschap. Om de ‘eerlijke’ odds te bekomen, moeten we deze winstmarge opnieuw verwijderen uit de odds. De eerlijke odds voor een overwinning van Engeland zijn dus: 2,60 x 1,0225 = 2,66. Let op dat je deze rekenoefening niet hoeft te maken bij het vergelijken met de Betfair exchange. De exchange verrekent namelijk geen winstmarge in de odds, maar maakt winst via commissie nadat de weddenschap is afgehandeld.

Als de odds van jouw wedtip boven de ‘eerlijke’ odds van Pinnacle liggen, dan heb je value gevonden. Op dat moment is het dus interessant om jouw sportweddenschap te plaatsen. In ons voorbeeld zal jouw weddenschap ‘Engeland wint’ mogelijks winstgevend zijn als je odds vindt die hoger liggen dan 2.66. Odds die daarboven liggen zullen dus op lange termijn winstgevend zijn.

Slotconclusie voorbeeld

In ons voorbeeld van ‘Engeland wint’ zal je odds zoeken die boven de 2.72 liggen. Het is belangrijk om steeds het hoogste vergelijkingspunt te gebruiken om value te zoeken. In dit geval ligt de Betfair Exchange boven Pinnacle, waardoor je op dit moment met de Betfair Exchange zal vergelijken. Dit kan ook mogelijks omgekeerd zijn, dus zorg dat je zeker met beiden vergelijkt. Ook al heb je nog nooit van je leven een voetbalwedstrijd gezien, als je odds boven de 2,72 kan vinden zal je haast zeker bookmakers verslaan.

Bookmakers limiteren

Het is dus zeker mogelijk om winstgevend te wedden op sport, zonder er ook maar iets van te kennen. Het is algemeen gekend dat bookmakers niet graag hebben dat spelers winst maken, want dan maken zij namelijk verlies. Wanneer jij dus consistent sportweddenschappen weet te plaatsen die winstgevend zijn op lange termijn, zullen bookmakers je limiteren. Als je dus steeds inzet op odds die boven Pinnacle en de ‘lay’ van Betfair Exchange liggen, zullen bookmakers jouw maximale inzet beperken.

Andere manieren om odds in te schatten

De meeste Europese bookmakers schatten hun odds in met wiskundige algoritmes. Al zijn er ook andere manieren. Zo bestaat er een Europees platform waar spelers zelf sportweddenschappen kunnen aanbieden en daarbij zelf de odds kunnen bepalen.

Verder zijn er ook Aziatische bookmakers. Ook al zijn de Europese bookmakers in de Benelux het meest gebruikelijk, toch is het interessant om een kijkje te nemen bij de Aziatische bookmakers. Omdat ze hun odds op een andere manier dan met algoritmes bepalen, kan dat voor jou als speler nuttige informatie opleveren.

Pinnacle odds

De Aziatische bookmaker Pinnacle heeft ongetwijfeld de meest nauwkeurige odds. De odds wijzigen immers op basis van de inzetten. Wed iemand op ploeg A? Dan verlagen ze simpelweg de odds op ploeg A en verhogen de odds op ploeg B. Zo worden spelers aangemoedigd in te zetten op ploeg B. Daardoor ontstaat er na verloop van tijd een evenwicht van waarop spelers hebben ingezet en wie de markt dus denkt dat er zal winnen.

Zo beantwoorden de odds van Pinnacle de vraag ‘Wat denkt de markt over de weddenschap?’, terwijl de odds van Europese bookmakers de vraag ‘Wat denkt de bookmaker over de weddenschap?’ beantwoorden. Uiteraard zitten de wedpatronen van de spelers ook vervat in de odds van Europese bookmakers, maar dat is wel in mindere mate.

Leer meer over Pinnacle odds

Tip: Plaats nooit een weddenschap zonder de odds vergeleken te hebben met Pinnacle

Betfair Exchange odds

Nog een ander principe om odds te bepalen wordt gebruikt door ‘Betfair Exchange’. Op dit Europese platform sluit je een weddenschap af met een andere speler. Als jij op de Betfair Exchange een sportweddenschap wint, zal niet Betfair, maar de andere speler jou betalen. Het enige wat Betfair doet, is een commissie nemen op de weddenschap.  

Bij ‘Betfair Exchange’ kan je een weddenschap aanbieden, waarbij je de odds zelf bepaalt. Je denkt bijvoorbeeld dat voetballer Depay in een wedstrijd niet zal scoren. Daarbij kan je aangeven dat je bereid bent om odds van 3,00 te geven voor ‘Depay scoort’. Dat wordt ook wel ‘Lay’ genoemd. Je kan zelf bepalen welke inzet je bereid bent te aanvaarden. Als je bijvoorbeeld maximaal 20 euro wil verliezen, kan de speler die jouw weddenschap aangaat maximaal 10 euro inzetten. Als hij de weddenschap wint aan odds van 3,00, krijgt hij 30 euro: 20 euro van jou en 10 euro van zijn eigen inzet.

Je sportweddenschap zal enkel doorgaan als een andere speler deze weddenschap accepteert. Uiteraard kan je op het platform ook op zoek gaan naar weddenschappen aangeboden door anderen. Een weddenschap accepteren wordt ook wel ‘Back’ genoemd.

Net als bij Pinnacle geeft Betfair Exchange ook een beeld van wat de markt van een weddenschap denkt. Dat kan je dus erg nuttige informatie geven. Ook dit is dus een zeer interessante bron om odds mee te vergelijken.

Leer meer over Betfair Exchange

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross