Limieten bij online wedden via risk exposure

Ongeveer 2% van de spelers zijn op lange termijn winstgevend. Ook al is 2% relatief weinig, dit klein aantal spelers kunnen een grote invloed hebben op de financiële resultaten van een bookmaker. Daarom hebben bookmakers het principe risk exposure ingevoerd. De bookmakers zullen een maximale inzet bepalen die ze bereid zijn te accepteren voor een weddenschap. In dit artikel kan je lezen dat deze standaard maximum inzet kan variëren van speler tot speler: dat is de risk exposure.

Wat is risk exposure?

Risk exposure is een maatstaf van in welke mate de standaard maximum inzet wordt aangepast voor een bepaalde speler. Wanneer bookmakers verwachten verlies te maken op een bepaalde speler zullen ze de risk exposure op dit account laten dalen. Op dit account zal de maximale inzet dat men kan inzetten lager zijn dan de standaard maximum inzet. Het is belangrijk om te vermelden dat bookmakers niet automatisch limieten gaan opleggen aan spelers die in het verleden gewonnen hebben. Het al dan niet limiteren van een speler wordt bepaald door de verwachtingen of een speler in de toekomst winst zal maken. Historische winst/verlies van de speler is een factor die meespeelt, maar is absoluut niet de enige factor.

In een van de webinars van Betmanbegins kwam het limiteren van spelers reeds aan bod. In onderstaande video kan je die webinar nogmaals opnieuw bekijken.

Is het limiteren van spelers ethisch?

Men kan zich afvragen of het ethisch verantwoord is om winnende spelers te limiteren. Hoewel de ethische vragen omtrent dit principe wel degelijk belangrijk zijn, is het interessant om ook het standpunt van de bookmaker te bekijken. Bookmakers zijn bedrijven, soms zelfs beursgenoteerde, die onder druk staan van aandeelhouders om winst te maken. Wanneer er geen limieten worden opgelegd aan winnende spelers zal dit een sterke impact hebben op de financiële resultaten. Dit zullen we aantonen aan de hand van een situatie dat zich intern heeft afgespeeld bij een online bookmaker.

Deze bookmaker werd regelmatig blootgesteld aan negatieve PR doordat spelers die veel winst maken limieten werden opgelegd. Het marketing-departement van de bookmaker had het idee om geen limieten meer op te leggen aan spelers die op lange termijn winst maken. Het sportsbook-departement deed een analyse over het niet limiteren van winnende spelers. De analyse toonde dat men geen winst meer zou maken wanneer men zou stoppen met spelers te limiteren. Uiteraard heeft het marketing-departement beslist om winnende spelers te blijven limiteren.

Dit voorbeeld toont aan dat bookmakers, ondanks de ethische problemen, niet veel keuze hebben dan het limiteren van spelers. Wanneer ze dit niet doen, moeten bookmakers andere manieren vinden om het financiële plaatje te laten kloppen. Deze oplossingen kunnen zijn: het hanteren van een hogere winstmarge in de odds, minder bonussen geven, etc. Al deze maatregelen zouden een negatieve impact hebben op de 98% recreatieve spelers. Deze recreatieve spelers zullen namelijk meer verlies hebben, terwijl het limiteren van winstgevende spelers slechts een invloed heeft op 2% van de spelers. Hoewel het limiteren van winnende spelers ethisch onverantwoord kan zijn, is het alternatief mogelijk nog meer onethisch.

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross