Winstgevende sportweddenschappen uitkiezen

In dit artikel wordt misschien wel het meest interessante onderwerp besproken. En dat is: winstgevende weddenschappen zoeken. Hoe vind je die? Daar is jammer genoeg geen eenduidig antwoord op te geven. Toch willen we je graag een leidraad bieden. En dat doen we op basis van tips en informatie uit eigen ervaring.

Vergelijk tussen bookmakers

Om winstgevende sportweddenschappen te kunnen vinden, moet je steeds tussen verschillende bookmakers vergelijken. Dat niet doen is één van de meest voorkomende fouten. Wie bij slechts één of twee bookmakers speelt, loopt het voordeel mis om de beste odds te kunnen nemen. Het verschil tussen odds van 2,00 en 2,10 lijkt klein, maar op lange termijn is het dat allesbehalve.

Een uitstekende site om odds te vergelijken is ‘oddsportal’. In één oogopslag biedt die website niet alleen de odds, maar ook de winstmarge van de bookmaker op de wedmarkt. Het nadeel aan deze site is dat het aantal wedmarkten dat je kan vergelijken relatief beperkt is. Twee andere nuttige sites zijn ‘oddschecker’ en ‘bmbets’. Die vergelijken een groter aantal wedmarkten.

Tip: Plaats nooit een weddenschap voordat je de odds hebt vergeleken tussen bookmakers

Besteed extra aandacht aan odds die net online staan

In eerdere artikels kwam al aan bod hoe bookmakers steeds over meer inschattingsvermogen beschikken via inzettende wise guys, andere bookmakers die odds publiceren… Maar indien de odds nog maar net online staan (‘early odds’), hebben de bookmakers die bijkomende informatie nog niet. Uiteraard is dat het moment waarop de bookmakers kwetsbaar zijn. De bookmakers zelf beseffen ook dat hun odds op dat moment niet altijd nauwkeurig zijn. Daar gaan ze op anticiperen door de maximale inzet beperkt te houden.

Voorbeeld: We gaven aan onze volgers de tip dat Bournemouth de Premier League-wedstrijd zou winnen tegen Manchester City aan odds 21,50. Aangezien Manchester City drie dagen later de FA Cup moest spelen, waren we er zeker van dat Manchester City met een team reservespelers zou aantreden. Toen de weddenschap online kwam en de odds beschikbaar waren, hebben we meteen op Bournemouth ingezet. Bij Pinnacle daalden de odds uiteindelijk tot 14.53. Hoewel Manchester City won, was het op lange termijn een winstgevende tip. 

Tip: Wanneer de odds net online staan, heb je een grotere kans om een winstgevende situatie te vinden.

Focus op extreme omstandigheden

Zoals eerder gezegd, worden odds bepaald door algoritmes. Dat zijn enorm complexe statistische modellen die rekening houden met heel veel historische data. Ze zijn dan ook zeer nauwkeurig. Maar die afhankelijkheid van historische data is ook hun grootste zwakte. Wat als de motivatie van een ploeg helemaal anders is dan normaal? Wat als een ploeg tijdens de wedstrijd twee rode kaarten krijgt? Wat als een trainer met heel wat andere spelers start dan gewoonlijk? In dat soort situaties kunnen algoritmes wel eens falen om de odds nauwkeurig te bepalen. De odds compiler, een medewerker van een bookmaker, zal manuele aanpassingen doen. Maar daar zijn bookmakers erg kwetsbaar. Een odds compiler is veel makkelijker te verslaan als hij op weinig hulp van algoritmes kan rekenen.

Voorbeeld: We gaven de tip dat Jan Paul van Hecke een doelpunt zou scoren bij Feyenoord – NAC Breda aan odds 18,00. Aangezien van Hecke als verdediger nog niet vaak had gescoord, kregen we zeer hoge odds voor een doelpunt. Maar die kans zat er wel in, want van Hecke is penaltynemer. En algoritmes houden daar geen rekening mee. NAC kreeg uiteindelijk geen penalty maar van Hecke wist wel te scoren uit een standaardsituatie.

Tip: Bookmakers maken meer fouten in de odds bij extreme omstandigheden

Baseer sportweddenschappen niet te veel op statistieken

Omdat algoritmes heel sterk zijn in het analyseren van historische data, is het moeilijk om bookmakers op hun eigen sterktes te verslaan. Als mens is het haast onmogelijk om statistieken beter te interpreteren dan algoritmes.

Wed je soms op ‘over 2,5 goals’ omdat er in de vorige drie onderlinge duels minstens drie doelpunten zijn gevallen? Dan is dat wellicht geen goed idee! Die informatie hebben de bookmakers immers ook. Ze houden daarnaast rekening met enorm veel andere zaken. En vergeet niet: ze hebben een winstmarge die je nog eens moet verslaan om winstgevend te zijn. Wil je een aantal statistieken of andere zaken opzoeken? Dan is deze lijst interessant.

 • Whoscored: meest uitgebreid qua statistieken in schoten (op doel), overtredingen, wie neemt corners en vrije trappen, welke speler geeft veel voorzetten, buitenspelval
 • Soccerway: overzichtelijke website waar je gemakkelijk kan zien hoeveel doelpunten en kaarten spelers in het verleden kregen
 • Transfermarkt: waarde van spelers. Is een goede indicatie van hoe goed ze zijn. Geeft ook per speler én scheidsrechter een duidelijk overzicht van de statistieken per seizoen
 • Totalcorner: alles wat je wilt weten over corners van bepaalde ploegen
 • Websites van officiële instanties: Bundesliga, UEFA, Premier League…

Tip: Wees voorzichtig met weddenschappen puur te baseren op statistieken. Die zitten immers vaak al verrekend in de odds .

Laat emoties achterwege bij sportweddenschappen

De grootste vijand bij sportwedden zijn emoties. Die leiden vaak tot een impulsief bankroll management. Dat is absoluut een dooddoener voor je resultaten op lange termijn. Rationaliteit en je beperken tot de feiten zijn cruciaal. Wil dat zeggen dat je nooit op je favoriete ploeg kan inzetten? Nee, uiteraard niet. Want vaak weet je dingen over je ploeg die bookmakers niet hebben opgemerkt. Zorg er wel voor dat je weddenschappen gebaseerd zijn op die kennis en niet op hoop.

Tip: Baseer je weddenschappen op analyses, kennis en feiten

Social media helpt je bij sportweddenschappen

Je kan de bookmakers te slim af zijn door eerder dan de bookmakers informatie te pakken te krijgen. Daarvoor is sociale media hét hulpmiddel bij uitstek. Tegenwoordig plukken vele nieuwssites hun informatie immers van sociale media. Als je sociale mediakanalen van teams en atleten rechtstreeks in de gaten houdt, heb je informatie nog vóór nieuwssites die hebben. Daarbij kan het gaan om blessures bij spelers, opstellingen van teams, enz.

Voorbeeld: We gaven de tip dat Jong Emmen zou winnen van Jong Excelsior aan odds 1,80. De teams in de reserve-competitie spelen vaak in wisselende samenstellingen. Zo doen er soms spelers uit het eerste elftal mee, al kan het eveneens zijn dat spelers van jeugdteams meevoetballen. Door sociale media in de gaten te houden, kun je goed inschatten met welke spelers een bepaald team zal spelen. In de thuiswedstrijden van Jong Emmen voetbalden er bijna altijd spelers uit het eerste elftal mee. Daarom gaven we deze tip. Nadat de opstelling bekend was, daalden de odds tot 1,50. Jong Emmen won de wedstrijd.

Tip: Houd de sociale mediakanalen van teams en atleten in de gaten. Zo kan je sneller inspelen op nieuwe informatie dan bookmakers

Pas op met meervoudige sportweddenschappen

Met meervoudige sportweddenschappen (‘multiples’) moet je voorzichtig zijn. Multiples of ‘lijstjes’ plaatsen is één van de meest voorkomende fouten. Geen enkele speler die regelmatig inzet op meervoudige weddenschappen is winstgevend. De verklaring? Vrij eenvoudig: een bookmaker past een winstmarge toe op elke sportweddenschap. Als je drie sportweddenschappen combineert, zal je ook driemaal de winstmarge betalen.

Zelfs als je drie sportweddenschappen denkt gevonden te hebben waarvan je overtuigd bent dat ze op lange termijn winstgevend zijn, dan nog is er geen reden om die te combineren tot één weddenschap. Een meervoudige sportweddenschap plaats je immers altijd bij één bookmaker. De kans is zeer klein dat die bookmaker voor al die drie weddenschappen de hoogste odds heeft. Als je een multiple plaatst, kan je geen odds meer vergelijken tussen bookmakers.

Moest één bookmaker toch toevallig de hoogste odds hebben bij de drie weddenschappen, zelfs dan is het niet slim om die drie te combineren. Het rendement van de drie weddenschappen blijft hetzelfde, of je ze nu in de vorm van een enkelvoudige of meervoudige weddenschap aanneemt. De odds zullen hoger zijn bij een meervoudige weddenschap en daardoor is ook het risico hoger. Je neemt dus eigenlijk méér risico voor hetzelfde rendement op lange termijn. Geen goede keuze.

Je vraagt je mogelijk af of het wel ooit verstandig kan zijn om sportweddenschappen te combineren. Dat is het eigenlijk enkel in hoogst uitzonderlijke omstandigheden. Een eerste argument zijn bonussen. Sommige bonussen zijn enkel geldig voor meervoudige weddenschappen, bijvoorbeeld bij bepaalde winstverhogingen. Als het voordeel van de bonus groter is dan het verlies van de sportweddenschap, is het wel aan te raden om de weddenschappen te combineren.

Een tweede argument is correlatie. Dat houdt in dat de weddenschappen in je combinatie van elkaar afhankelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is een speler die scoort in een bepaalde wedstrijd en de speler die topscoorder wordt in de competitie. Als hij scoort in de wedstrijd is de kans uiteraard groter dat hij topscoorder wordt. Er is dus sprake van een correlatie. In de praktijk zullen bookmakers dit type combinaties niet toelaten, al maken bookmakers daar soms wel eens een fout tegen. In een eerder artikel kon je al lezen “Wanneer bookmakers fouten maken”.

Voorbeeld: in 2020 hebben we één multiple getipt. Bij de laatste speeldag van de Jupiler Pro League gaven we de tip ‘winst Anderlecht & geen gelijkspel in Genk vs Mechelen’. Er was namelijk een correlatie tussen beide weddenschappen in de multiple. Als Anderlecht won, maakten zowel Genk als Mechelen geen kans meer op Play Off 1 bij een gelijkspel. Beide ploegen zouden dus heel aanvallend voetbal spelen. Er was dus een correlatie tussen de winst van Anderlecht en de kans op een gelijkspel in de wedstrijd Genk vs Mechelen.

Tip: Plaats nooit een meervoudige weddenschap als er geen bonus aan verbonden is of correlatie bestaat tussen de weddenschappen

Specialiseer in minder populaire competities

Net als andere bedrijven hebben bookmakers als doel winst maken. Ze stemmen hun investeringen af op de competities. Op de grote competities als Jupiler Pro League, Premier League en de Eredivisie lopen bookmakers een groter risico. Als ze daar een fout maken in de odds, zullen veel spelers op die weddenschap inzetten. Dat kan al snel leiden tot grote verliezen. Het mag dan ook niet verwonderen dat ze veel geld en tijd spenderen om de odds zo nauwkeurig mogelijk te maken. Daarnaast is er over de topcompetities ook veel meer informatie beschikbaar, wat een nauwkeurige inschatting van de odds makkelijker maakt.

Logischerwijze lopen bookmakers een lager risico bij kleinere competities als de tweede klasse, vrouwenvoetbal, reservecompetities, enz. De financiële gevolgen zullen veel kleiner zijn als bookmakers een fout maken. Daardoor zullen ze minder tijd en geld spenderen om die odds nauwkeurig in te schatten. Daardoor heb je als speler meer kans om de bookmakers op dit terrein te kunnen verslaan.

Het is onmogelijk om op elk gebied sterker te staan dan de bookmakers. Maar als speler heb je het voordeel dat bookies odds moeten aanbieden, maar jij geen weddenschappen moét plaatsen. Het is als speler dus wel verstandig om je te specialiseren in een bepaalde sport of competitie. Door die focus ben je in staat om in je vakgebied sterker te staan dan de bookmakers. Moet je nog een keuze maken waarop je focust? Kies dan een minder populaire sport of competitie. Zo is het makkelijker om de bookmakers te verslaan.

Tip: Het is makkelijker om bookmakers te verslaan op minder populaire competities

Beperk je niet enkel tot lage of hoge odds

Zet je best in op lage of hoge odds? Daarbij is één ding zeker: die luxe om te kiezen heb je niet. Het is sowieso al moeilijk om bookmakers te verslaan. Als je jezelf dan ook nog beperkt om enkel in te zetten op hoge of lage odds, wordt het nog moeilijker.

In deze vraag beargumenteren sommigen dat deze keuze noodzakelijk is om het risico te beheren. Het is waar dat je bij hoge odds een hoger risico loopt. Maar het is beter om simpelweg je inzet aan te passen aan het risico. Op die manier kan je het risico beheren zonder jezelf beperkingen op te leggen qua odds.

Tip: Leg jezelf geen beperkingen op voor de odds waarop je inzet

Wed niet enkel op de favoriet of underdog

Naast de vraag of je nu best inzet op lage of hoge odds, maken spelers zich vaak ook de bedenking of ze nu best kiezen voor de favoriet of de underdog. Net als bij het vorige vraagstuk is het niet verstandig om je te beperken tot enkel favorieten of enkel underdogs. Er zullen voor beide keuzes opportuniteiten komen om de bookmakers te verslaan

Toch moet je met een aantal opvallende zaken rekening houden als je wil inzetten op favorieten of eerder op underdogs. Vaak proberen bookmakers favorieten gunstig te prijzen voor de speler of hebben ze een lagere winstmarge op de favoriet in vergelijking met die op de underdog. Aangezien veel recreatieve spelers graag op favorieten inzetten, willen ze die graag lokken door relatief hoge odds aan te bieden op deze weddenschappen. Voor bookmakers is het nog steeds interessant om dit aan te bieden. Recreatieve spelers zetten immers vaak in op multiples, waardoor de uiteindelijke winstmarge voor de bookmakers nog steeds aanzienlijk zal zijn. Als je ‘blindelings’ zou inzetten, blijft het op lange termijn winstgevender om op favorieten in te zetten in plaats van op underdogs.

Apq 1

Al zijn er ook redenen om in te zetten op de underdog. Spelers kunnen namelijk vaak een veel hoger rendement behalen. Dan moeten ze wel de juiste weddenschappen uitkiezen. Zo kon je onlangs tips uitlezen hoe je de “Winstgevende weddenschappen kunt uitkiezen”. Bijvoorbeeld als een bookmaker odds aanbiedt van 10,00 voor de underdog terwijl de odds eigenlijk 5,00 moeten zijn. Op lange termijn zal je met deze weddenschap een rendement maken van 100 procent. Als een bookmaker odds aanbiedt van 1,50 op de favoriet, terwijl die eigenlijk 1,25 moeten zijn, zal je rendement slechts 20 procent zijn. Bookmakers lopen dus wel veel risico als ze odds aanbieden op  underdogs. De winstmarge op underdogs zal dan ook hoger zijn dan op de favorieten.

Tip: Leg jezelf geen beperkingen op voor het inzetten op favorieten en underdogs

Maak gebruik van bonussen bij sportweddenschappen

Een zeer eenvoudige manier om je bankroll te doen groeien zijn bonussen en promoties. Populaire bonussen zijn verhoogde odds: bookmakers zullen de odds op een bepaalde weddenschap verhogen van 5,00 naar 6,00 bijvoorbeeld. Toch moet je niet altijd meteen ingaan op dat voorstel. Bookmakers zullen vaak de odds verhogen op een wedmarkt waar ze een grote winstmarge op hebben. Als een bookmaker de odds met 10 procent verhoogt, maar op die wedmarkt een winstmarge van 20 procent neemt, is het niet verstandig om in te zetten.

Vergelijk steeds de odds met andere bookmakers. Zet enkel in als die veel hoger liggen dan de marktprijs. Hoe groter de winstmarge op die weddenschap, hoe hoger de boost op de odds moet zijn in vergelijking met de marktprijs.

In het geval van winstverhogingen kan je zelf de weddenschap kiezen die je met een bepaald percentage kan verhogen. Dat is uiteraard interessanter. Dan kies je best zelf een weddenschap waarbij de winstmarge van de bookmaker laag is en waarbij de odds al tot de beteren van de markt behoren.

Tip: Vergelijk verhoogde odds met andere bookmakers en houd rekening met de winstmarge

Mijd onethische technieken

Technieken om makkelijk geld te verdienen met sportweddenschappen, je hebt er ongetwijfeld al wel eens van gehoord. Maar als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Wie op lange termijn succesvol wil zijn, moet in de eerste plaats hard werken. Hier behandelen we twee onethische goktechnieken. Daar houdt je je best zo ver als mogelijk van weg.

Match fixing (wedstrijdmanipulatie)

‘Match fixing’ of ‘wedstrijdmanipulatie’ is een onethische techniek waarbij de uitslag van een wedstrijd gemanipuleerd wordt met als doel gokkers winst te laten maken. Jammer genoeg komt dit nog steeds voor in de sportwereld.

Als dat al niet erg genoeg is, zijn er enkelen die er via sociale media misbruik van willen maken. Sommigen beweren weet te hebben van sportwedstrijden waarbij de uitslag al vóór de wedstrijd bekend is. Hun doel is om die zogenaamde ‘tips’ te verkopen. Wij raden ten sterkste aan daar niét op in te gaan. In bijna alle gevallen is de informatie over gemanipuleerde wedstrijden namelijk niet correct. Winst maken met deze zogenaamde tips is dus een illusie. 

Tip: Rapporteer en blokkeer personen die tips over match fixing verkopen

Courtside trading

‘Courtside trading’ houdt in dat spelers weddenschappen gaan plaatsen nadat de uitslag al bekend is. Die risicovolle techniek is vooral bekend bij tennis. Bookmakers kunnen punten pas registreren wanneer de scheidsrechter op een knopje duwt. De tijd tussen het eindigen van het punt en het moment waarop de scheidsrechter op het knopje drukte, is de periode waarin de ‘courtside traders’ toeslaan. Die tijd kan volstaan om weddenschappen te plaatsen. Meestal staan de courtside traders in rechtstreeks contact met iemand die weddenschappen plaatst.

Dat klinkt wel goed, maar maak je geen illusies. Bookmakers kennen deze techniek uiteraard en beschikken over de nodige strategieën om dit gedrag te voorkomen of op z’n minst te beperken. Daarnaast zal het account van deze onethische gokkers al snel geband worden, zodat ze niet meer kunnen inzetten.

Wees kieskeurig bij het volgen van tippers bij sportwedden

In de wereld van de sportweddenschappen zijn er heel wat mensen die beweren dat ze fouten bij bookmakers kunnen opsporen. Sommigen delen die gratis, anderen tegen betaling. Het is heel moeilijk om goed te kunnen inschatten welke tips de moeite waard (en dus winstgevend) zijn om te volgen. Op basis van de volgende criteria kan je bepalen of een tipper goed is:

 1. Enkelvoudige of meervoudig: Goede tippers gaan meestal enkelvoudige weddenschappen tippen. Volg dus geen tippers die regelmatig meervoudige weddenschappen tippen
 2. Transparantie: Goede tippers zullen hun resultaten op een duidelijke manier tonen
 3. Voldoende data: Zorg ervoor dat je voldoende data hebt over de resultaten van een tipper voordat je die volgt
 4. Evolutie odds: Bij goede tippers zullen de odds net voor de start van de wedstrijd (closing odds) vaak lager zijn dan de odds waaraan is getipt
 5. Vergelijken odds: Goede tippers vergelijken odds en tippen op verschillende bookmakers
 6. Argumentatie: Goede tippers kunnen een degelijke argumentatie voorleggen
 7. Minder populaire weddenschappen: De kans is groter dat de tipper winstgevend is als er regelmatig wordt getipt op minder populaire wedstrijden of wedmarkten

Tip: Wees heel kieskeurig met welke tippers je volgt

Besluit: hoe ga je precies te werk bij sportweddenschappen?

Maar hoe ga je nu precies te werk? Iedere weddenschap is gebaseerd op bepaalde feiten en op een vergelijking tussen odds. De twee manieren om winstgevende weddenschappen te vinden, baseren zich ofwel op feiten ofwel op odds.

Feiten als basis bij sportweddenschappen

Aan de ene kant kan je dus winstgevende sportweddenschappen vinden door je te baseren op de feiten. Zoek naar wedstrijden waarvan je weet dat er extreme omstandigheden zijn. Daarbij kan het perfect zo zijn dat je toevallig iets leest, waardoor er zich een extreme situatie kan voordoen. Een voorbeeld is een ploeg die meerdere vriendschappelijke wedstrijden per dag speelt, een ploeg die zich op een bepaalde competitie focust, reserveploegen die veel spelers van het eerste team opstellen…

Over die wedstrijden moet je alle mogelijke informatie opzoeken. Dat doe je onder meer door gebruik te maken van sociale media. Het is in dit geval cruciaal regelmatig te controleren of er al odds beschikbaar zijn (early odds). Die odds zijn vooral gebaseerd op algoritmes. Die kan je makkelijker verslaan in situaties met extreme omstandigheden. Als de odds verkeerd ingeschat zijn, zullen ook andere spelers (bijvoorbeeld wise guys) hierop inzetten, waardoor de odds al snel zullen dalen. Het is dus van belang kort op de bal te spelen.

Odds als basis bij sportweddenschappen

In het voorgaande geval zochten we nieuws op en gingen we dan de odds vergelijken. Aan de andere kant gaat dat bij ‘odds als basis’ andersom. Hier vergelijken we eerst de odds tussen bookmakers via vergelijkingssites. Als we merken dat één of meerdere bookmakers een inschatting maken die erg verschilt tegenover de rest van de markt, is dat een verder onderzoek waard.

De verschillen zullen zich meestal voordoen bij minder populaire wedstrijden en wedmarkten. Denk bijvoorbeeld aan een kaart voor een speler, een assist of doelpunt van een speler, een penalty in de wedstrijd. Op basis van de resultaten voortkomend uit het verder onderzoek moet je beslissen of wedden op de bookie met de hoogste odds winstgevend is.


Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross