Wedden op Grand Prix van Emilia Romagna

Na de Grand Prix van Bahrein trekt het Formule 1 circus naar Italië voor ronde 2 van het wereldkampioenschap 2021. Wat heeft de race in het Midden-Oosten ons geleerd en wat betekent dat voor het komende raceweekend vanuit een betting perspectief?

De belangrijkste conclusie die we na de eerste race van het seizoen kunnen trekken is dat we dit seizoen een echt gevecht om de wereldtitel kunnen verwachten. Red Bull Racing heeft gedurende de wintermaanden het gat naar Mercedes echt gedicht. In de kwalificatie set-up is het team van Max Verstappen momenteel wellicht zelfs wat sneller dan Lewis Hamilton.

Dat betekent dat Mercedes voor het eerst sinds 2014 weer keihard het duel aan moet gaan met een ander team om races te winnen. In Bahrein lukte dat nipt. Doordat Red Bull Racing een paar kleine steekjes liet vallen in de pitstopstrategie van Verstappen en omdat Sergio Perez een inhaalrace moest rijden nadat zijn auto in de opwarmronde stil viel, kon Mercedes de winst nog naar zich toe trekken.

De finale van de race was zenuwslopend spannend met Verstappen die ronde na ronde dichter naderde aan Hamilton en die uiteindelijk ook in staat was om een inhaalpoging te doen. Het duel tussen de twee beste coureurs die momenteel in de koningsklasse rijden was er eentje om je vingers bij af te likken en dat belooft heel veel voor het aankomende seizoen, te beginnen bij de Grand Prix van Emilia Romangna.

Grand Prix van Emilia Romagna

De Grand Prix van Emilia Romagna wordt voor het tweede seizoen op rij gereden en is in beide gevallen als inval Grand Prix aan de kalender toegevoegd. Door de Corona pandemie worden de initieel geplande races in China en Vietnam ook in 2021 niet verreden. Daardoor verhuist de Formule 1 niet zoals standaard in April naar Azië, maar doet het Europa aan.

De Grand Prix van Emilia Romagna is vernoemd naar de regio waarin de race verreden wordt. Er staat immers als een Grand Prix van Italië op de racekalender. Deze wordt in september verreden op het circuit van Monza.

De Grand Prix van Emilia Romagna wordt verreden op het circuit van Imola. Dat circuit is voor altijd het circuit waar in 1994 drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna verongelukte. Destijds werd op het Circuit Enzo e Dino Ferrari, zoals het circuit officieel heet, de Grand Prix van San Marino verreden.

Het was de tijd dat na een relatief veilige periode de auto’s weer gevaarlijk begonnen te worden. De technische ontwikkelingen en innovaties waar de ontwerpers van de teams mee op de proppen kwamen, waren veel geavanceerder dan de reglementen die de sport veilig moesten houden. De auto’s waren daarom veel te snel voor de veiligheidsmaatregelen op de circuits.

De Grand Prix van San Marino 1994 is de geschiedenisboeken ingegaan als een horrorweekend. Op vrijdag crashte de jonge Braziliaan Rubens Barrichello hard met zijn Jordan. Een dag later verongelukte de Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger tijdens de kwalificatietraining. Ayrton Senna, destijds de superster van de Formule 1, overweegt om niet te racen, maar staat de volgende dag toch aan de start van de Grand Prix. Senna start in zijn Williams van pole en na een safetycar periode na een crash op de startopstelling, behoudt hij de leiding van de race.

Er is voor de drievoudig wereldkampioen geen vuiltje aan de lucht als het fout gaat. In de zevende ronde is Senna niet in staat om in te sturen voor de Tamburellobocht. De Williams gaat met meer dan 300 kilometer per uur frontaal de betonnen baanafscheiding in om vervolgens half terug op de baan te spinnen. Senna is niet in staat om uit te stappen. De race wordt stilgelegd en een traumahelikopter moet ter plaatse komen. Senna overleed later die avond van 1 mei 1994.

De dood van Ratzenberger en Senna zou tot nieuwe en strengere veiligheidsvoorschriften leiden. Diverse circuits, waaronder Imola, brachten nieuwe chicanes en bochten aan om de snelheden naar beneden te brengen. In 1995 keerde de Formule 1 ook gewoon terug op het circuit. De laatste Grand Prix van San Marino werd verreden in 2006.

In 2020 keerde de Formule 1 terug op het Circuit Enzo e Dino Ferrari toen de FIA een nieuwe kalender moest samen stellen om tot een respectabel aantal races te komen om het wereldkampioenschap te kunnen organiseren.

Tips om te wedden op Grand Prix Emilia Romagna

Het raceweekend op Imola wordt voor veel teams het weekend van de bevestiging. Tijdens het eerste raceweekend van het seizoen in Bahrein bleken naast Mercedes en Red Bull ook Ferrari, Alpha Tauri en McLaren goed uit de winterstop gekomen te zijn. McLaren kon zich op vrijdag tijdens de vrije trainingen meten met de topteams en ook Ferrari stak haar neus weer eens aan het venster. De achterstand van de Scuderia is minder groot dan voorafgaand aan het seizoen werd gevreesd.

Deze teams hopen het aankomende weekend de lijn van Bahrein door te trekken. Voor sommige teams wordt het ook het weekend van de revanche. Vooral het team van Aston Martin viel tegen in Bahrein en hoopt in Emilia aan te tonen dat het terecht voorafgaand aan het seizoen door sommige bookmakers op een gelijkwaardig niveau als Red Bull Racing was getipt.

De strijd om de pole position zal op de zaterdag naar onze verwachting wederom gaan tussen Mercedes en Red Bull Racing. In Bahrein en ook eerder tijdens de wintertesten werd voorzichtig duidelijk dat RBR momenteel de snelste wagen over één vliegende ronde heeft. Max Verstappen is dan ook onze favoriet voor de pole position.

De overwinning in de race op zondag zal een spannend duel worden tussen Verstappen en Lewis Hamilton. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst geven, is Hamilton in onze ogen licht favoriet voor deze race. Hij won immers vorig jaar de race op dit circuit. Daarnaast toonde Mercedes in Bahrein aan dat het goed in kan spelen op een veranderende situatie. Van prooi konden zij omschakelen naar jager om Red Bull te verslaan.

Daar komt nog de statistiek bij dat Max Verstappen en Grand Prix in Italië geen gelukkige combinatie zijn. Vorig jaar viel de Nederlander in alle drie de Italiaanse races uit. Zijn beste prestatie in Italië is een vijfde plaats op Monza, behaald in 2018.

Speciale aandacht in deze race hebben wij voor de Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz die op een circuit vernoemd naar de oprichters van hun renstal natuurlijk op hun paasbest voor de dag willen komen.

Wij schatten McLaren echter momenteel nog iets sterker in dan Ferrari. Als er vooraan tussen Hamilton en Verstappen of tussen Valtteri Bottas en Sergio Perez daarachter iets misloopt, tippen wij Lando Norris en Daniel Ricciardo als podiumkandidaat.

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross