Wedden op het EK voetbal - Oekrainë

Het door oorlog verscheurde Oekraïne zal op het EK van 2021 proberen om de saamhorigheid in het land te bevorderen met prestaties op het voetbalveld. Oekraïne heeft in het verleden twee keer eerder meegedaan aan een EK, maar het lukte niet om verder dan de groepsfase te komen. Het historisch hoogtepunt beleefde men in 2006: de kwartfinale op het WK!


Kwalificatie EK

Oekraïne heeft zich op een zeer knappe manier weten te plaatsen. In een groep samen met Portugal, Servië, Luxemburg en Litouwen werden ze met slechts 4 verliespunten eerste in de groep. Dit betekende directe plaatsing. Portugal werd tweede, en Servië viel buiten de boot.

Beter zelfs nog: Oekraïne verloor geen enkele wedstrijd in de groep. Het wist Servië en Portugal beiden in uitwedstrijden op een gelijkspel te houden. Daarnaast incasseerde Oekraïne slechts 4(!) doelpunten in 8 wedstrijden. Daarmee is Oekraïne een zeer terechte deelnemer aan het EK van 2021 en zou het nog wel eens meer kunnen presteren dan de gemiddelde voetballiefhebber verwacht.

Team

Het Oekraïense voetbalelftal staat onder leiding van levende legende Andriy Shevchenko. ‘Sheva’ is de grootste voetballer ooit van Oekraïense afkomst. Hij was kapitein in de tijd dat Oekraïne de kwartfinale van het WK voetbal in 2006 haalde. Shevchenko speelde 497 professionele wedstrijden en scoorde hierin 235 keer. Hoewel niet elke ex-topvoetballer een goede coach is, lijkt het Shevchenko met Oekraïne zeer goed af te gaan gezien de recente resultaten.

Na plaatsing voor het EK voetbal in 2021 werd de winstreeks van Oekraïne doorbroken: ze verloren 2 van hun laatste 11 wedstrijden. Dit was tegen Zwitserland en Spanje thuis. Het recente dieptepunt beleefden de Geel-Blauwen in 2020 waarbij Frankrijk met 7-1 te sterk was in eigen huis. Het was weliswaar een vriendschappelijke wedstrijd.

De laatste 3 wedstrijden van Oekraïne eindigden allemaal in 1-1, waarvan ook één keer tegen Frankrijk uit in de WK kwalificatie. Er lijkt dus weer een positieve trend in de resultaten van Oekraïne te zitten. Hier ligt ook de kracht van het land: een ongelooflijke elasticiteit in resultaten, het onverstoorbaar doorvechten en het knokken voor elke bal tot de laatste minuut. Oekraïne is geen makkelijke tegenstander. Vraag maar aan Frankrijk en Spanje!

Ones to Watch

Natuurlijk heeft Oekraïne aan een goede coach alleen niet genoeg. De 11 spelers op het veld moeten het samen met de wissels en reserves toch maar bewijzen. De topscorer in de EK kwalificatie van Oekraïne is Yaremchuk, waarschijnlijk bekend voor de Belgische lezer. Hij is spits bij KAA Gent waar hij dit seizoen ook al 19 keer in 31 wedstrijden scoorde.

Een andere sterspeler van het land is de heer Malinovsky. Hij was met drie goals en drie assists betrokken bij 6 goals. Andere grote namen voor Oekraïense begrippen zijn Yarmolenko (West Ham United), Kovalenko (Atalanta), en Junior Moraes (Ituano). Moraes ontving zijn Oekraïens burgerschap in 2019, het land waar hij al meer dan 10 seizoenen succesvol was. Het grootste talent van de Oekraïners is Oleksandr Zinchenko. Hij speelt bij Manchester City en heeft al 38 wedstrijden gespeeld voor de Oekraïnse selectie. Dit terwijl hij pas 24 is.

De twee grote ploegen in Oekraïne, Shaktar Donetsk en Dynamo Kiev, zijn hofleverancier van de rest van de selectie. Van de basiself in de laatse EK-kwalificatiewedstrijden waren zeven spelers van Dynamo en Shaktar opgesteld. Daarnaast waren er nog 5 spelers van beide clubs aanwezig als wisselspeler. Opvallend genoeg is KAA Gent als derde ploeg hofleverancier van het nationale elftal: 4 Oekraïense selectiespelers komen uit voor deze Belgische ploeg: Sobol, Yaremchuk, Bezus en Plastun.

Weddenekvoetbaloekraineyaremchuk

Wedden op het EK voetbal: Oekraïne

In hun 8 kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap presteerde Oekraïne aanzienlijk beter dan in hun recente wedstrijden. Als ijkpunt worden de EK kwalificatiewedstrijden genomen om te bekijken wat we kunnen verwachten op het gebied van sportweddenschappen. Hieronder zijn de belangrijkste statistieken samengevat voor Oekraïne.

Corners: 5, 1, 4, 3, 7, 2, 10, 2 (gemiddeld 4,25)
Kaarten: 2, 6, 1, 1, 3, 0, 2, 1 (gemiddeld 2)
Balbezit: 50%, 40%, 64%, 64%, 61%, 55%, 58%, 41% (gemiddeld 54%)
Schoten: 13, 5, 16, 17, 16, 22, 15, 6 (gemiddeld 13,75)

Uit deze cijfers blijken een aantal zaken. Oekraïne pakt niet aanzienlijk veel kaarten en corners. Al is het vrij afhankelijk van de tegenstander. Tegen mindere ploegen zoals Luxemburg en Litouwen pakt Oekraïne wel aardig wat corners, maar tegen een land als Portugal lukt ze dat juist niet.

Zeer opvallend is wel dat Oekraïne in 6 van de 8 wedstrijden het meeste balbezit had, zo ook tegen Servië. Op basis van de statistieken tegen bijvoorbeeld Portugal kan gesteld worden dat Oekraïne, zelfs bij een laag balbezit, toch resultaten weten te halen.

Interessante sportweddenschappen voor komend EK zijn corners tegen Oekraïne. Maar ook balbezit en schoten voor Oekraïne kunnen winstgevende voetbalweddenschappen zijn. In aanzienlijk wat wedstrijden van Oekraïne vielen meer dan 3 kaarten dus ook daar kunnen kansen liggen om online op te wedden.

Verder zijn de kansen voor Oekraïne op toernooiwinst ook bepaald: de odds hiervoor liggen boven de 100. De odds voor Oekraïne om de groepsfase te overleven zijn 2.05. De directe concurrent voor de tweede plek is Oostenrijk. Ik denk dat ze het de Oostenrijkers nog aanzienlijk moeilijk kunnen maken, waardoor deze odds winstgevend kunnen zijn. Het wordt een zeer interessant EK, en in Groep C is het vooral interessant om te zien wie er tweede wordt na het ‘grote’ Nederland.

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross