Wat zijn odds?

Een bookmaker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om sportweddenschappen te plaatsen. Bookmakers maken een inschatting van de kans dat een bepaald evenement zich zal voordoen, bijvoorbeeld de kans dat Federer wint van Nadal. Deze kans zullen ze omzetten in odds waarop jij kan inzetten.

Odds worden ook wel noteringen of quoteringen genoemd. Een odd is niets meer dan een weergave van de kans dat een bepaald evenement zich zal voordoen. Stel dat een bookmaker de kans inschat op 50% dat Federer wint en een kans van 50% dat Nadal wint. Een bookmaker zal deze schattingen omzetten in odds. Dit wordt gedaan door 1 te delen door de geschatte kans. Een kans van 50% komt dus overeen met odds van 2,00 (1 / 0,50). Als we even de winstmarge die bookmakers verrekenen in die odds negeren, zullen bookmakers odds van 2,00 aanbieden. 

Eerder bespraken we al kort hoe de winstmarge van een bookmaker precies in elkaar zit. Je zal ook merken dat verschillende bookmakers soms verschillende odds aanbieden. In onderstaande video legt Betman je dit principe uit:

Als je een weddenschap wil plaatsen zal men je steeds odds voor die weddenschap aanbieden. Die odd van je weddenschap zal bepalen hoeveel keer je inzet je zal terugkrijgen bij het winnen van de weddenschap. Stel dat je 10 euro inzet op odds van 2,00. Uiteraard zal je de inzet verliezen als de weddenschap niet correct is. Als de weddenschap juist is zal je in totaal 20 euro krijgen. Omdat je 10 euro inzet en 20 euro terug krijgt heb je 10 euro winst. Als je 10 euro inzet aan odds van 1,80 zal je 8 euro winst hebben als de weddenschap correct is.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan het artikel over ‘Hoe ontstaat een odd?’.

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross