Hoe maken bookmakers winst met sportweddenschappen?

Vienna Reyes Qcrktet 09O Unsplash 1 Scaled

Gokken op sport doe je bij een bookmaker. Een bookmaker of ‘bookie’ is een bedrijf dat sportweddenschappen op sportwedstrijden mogelijk maakt. Bij offline - of online bookmakers kan er dus geld ingezet worden op de uitslag van een evenement of een gebeurtenis tijdens de wedstrijd. De meeste bookmakers bieden verschillende wedstrijden en type sportweddenschappen (‘wedmarkten’) om op te gokken. Voor elke aangeboden weddenschap geeft een bookmaker ‘odds’ (ook wel noteringen of quoteringen genoemd).

Winstmarge bookmakers verrekenen in de odds

Bookmakers verrekenen een winstmarge in de odds. Stel dat bookies denken dat beide spelers van een tenniswedstrijd vijftig procent kans hebben om de wedstrijd te winnen. Bij het wedden op tennis, zou die gedachte zou overeen moeten komen met odds van 2,00. En toch zullen offline - alsook online bookmakers je geen odds van 2,00 aanbieden, maar bijvoorbeeld wel 1,90. Als je 50 euro inzet op beide spelers, zal je 95 euro terugkrijgen, ongeacht wie het partijtje tennis wint. Aangezien de inzet 100 euro is, bedraagt de terugbetaling (‘payback’) 95 procent. De winstmarge van de bookmaker is 5 procent.

In onderstaande video leggen Betmanbegins en Marie je uit hoe payback precies in elkaar steekt.

De gehanteerde winstmarges kunnen sterk verschillen. Allereerst is er een onderscheid per bookmaker. De grote bookies hanteren vaak een lagere winstmarge. De winstmarge zal ook verschillen per wedstrijd en zelfs per type weddenschap. Maar welke factoren beïnvloeden nu eigenlijk de winstmarge van een bookmaker?

De belangrijkste is ongetwijfeld de liquiditeit. Dat is een maatstaf van hoeveel geld er op een wedmarkt wordt ingezet. Het gaat met andere woorden om de populariteit van de wedmarkt. Als het gaat om wedden op de winnaar van een wedstrijd in de Champions League, dan zijn bookmakers vaak tevreden met een winstmarge van drie procent. Op dit type weddenschappen wordt immers zeer veel geld ingezet. Wedpatronen van spelers helpen bookmakers dus om kansen beter in te schatten.

Verder is er veel informatie publiek beschikbaar op populaire wedstrijden. Daardoor zijn bookmakers in staat een nauwkeurige inschatting te maken van de odds. Zelfs met een lage winstmarge zullen ze nog steeds winst maken.

Bij minder populaire weddenschappen kan de winstmarge van online bookmakers echter al snel oplopen tot tien, vijftien of zelfs twintig procent. Dat gaat dan bijvoorbeeld om wedmarkten als doelpuntenmakers, outrights of de correcte score. Op lange termijn is het minder interessant om soortgelijke sportweddenschappen te spelen, behalve als je over informatie beschikt dat bookmakers een grote inschattingsfout maken.

Ook bij minder bekende wedstrijden zullen bookmakers een hogere winstmarge hanteren. Op de Premier League is de winstmarge van bookmakers bijvoorbeeld zeer laag, maar op de Tweede Klasse van Denemarken zal die vele malen hoger zijn. Al kunnen weddenschappen in dergelijke competities wel heel wat potentieel hebben.

Tip: Hoe groter de winstmarge van de bookmaker is, des te groter moet de bookmaker z’n fout zijn om wedden winstgevend te maken op lange termijn

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross