Een introductie in Amerikaanse Sporten (NFL, MLB, NBA, NHL)

NFL – Start van het nieuwe seizoen. Wat kan Tom Brady op zijn 44e?

Vannacht is het zover: het nieuwe seizoen van de National Football League of NFL is daar! De NFL is de grootste competitie voor American Football in de Verenigde Staten. In de VS is deze sport razend populair. Om een idee te geven: naar de Super Bowl (d.i. de grote finale van de NFL) keken vorig jaar maar liefst 100 miljoen Amerikanen (op een totaal van ruim 325 miljoen inwoners)! Daar kwam dan nog eens een 30 à 50 miljoen buitenlandse kijkers bij. De Super Bowl is dan ook 1 van de meest bekeken jaarlijkse sportevents. Ondanks dat is de sport in Europa niet echt gekend bij het grote publiek.

Ik ga niet teveel in detail treden over spelregels, daarvoor moet je maar eens een wedstrijd bekijken! Wel kan ik zeggen dat er 32 Amerikaanse teams deelnemen. Na 16 wedstrijden in de reguliere competitie, plaatsen de beste 12 zich voor de eindronde, de playoffs. Het ultieme doel is natuurlijk om de Super Bowl in de wacht te slepen!

Een figuur wiens invloed niet te overschatten valt binnen de NFL is quarterback Tom Brady. 44 jaar is hij intussen, maar hij doet er gewoon nog een jaartje bij. Vorig seizoen wist hij voor de 7e maal de Super Bowl te winnen, een absoluut record! Dit seizoen gaat hij verder bij de kampioen van vorig jaar, de Tampa Bay Buccaneers. De grootste uitdager van Tampa Bay worden allicht de Kansas City Chiefs van het nieuwe wonderkind Patrick Mahomes. Hij won in 2018 in zijn 2e jaar NFL meteen de prijs voor MVP (Most Valuable Player) wat bijzonder straf is. Beide teams zijn dan ook weer de 2 grote favorieten om het – net als vorig jaar – tegen elkaar op te nemen in de Super Bowl van 2022.

NFL wedtips

Vannacht om 20 na 2 Belgische en Nederlandse tijd trapt traditiegetrouw de kampioen van vorig jaar de competitie op gang. Tom Brady mag dus meteen aan het werk. Ze zullen het opnemen tegen de Dallas Cowboys, een team dat vorig seizoen met 6-10 een losing record had, maar geacht wordt om zich dit jaar te kunnen plaatsen voor de playoffs (odds gemiddeld rond 1.75). De Buccanneers zijn niet geheel onverwacht de favoriet met een quotering van gemiddeld zo’n 1.23. Voor vannacht speel ik alvast een eerste weddenschap op deze partij:

Ezekiel Elliott (Dallas Cowboys) over 53,5 rushing yards bij Unibet @1.91 (2 units):

Ezekiel is de belangrijkste running back van de Cowboys. Vorig seizoen haalde hij gemiddeld ongeveer 65 rushing yards per wedstrijd. Dit deed hij in gemiddeld gezien 16,3 attempts per wedstrijd. Dit wil zeggen dat zijn ‘efficiëntie’ ongeveer neerkwam op 4,01 yards per attempt. Vannacht wordt er van hem ongeveer 14,6 attempts verwacht (odds voor over 14,5 attempts: 1.85 bij Unibet). Dit zou betekenen dat zijn ‘verwachte’ rushing yards neerkomen op 14,6 x 4,01 = 58,6 yards. Elliott staat ook echt gekend om zijn rushing capaciteiten: hij stond 5e in het aantal attempts en 11e in het aantal yards over de hele league.

Zondagavond worden er vervolgens nog 13 wedstrijden gespeeld en tot slot nog een wedstrijd de nacht van zondag op maandag en de nacht van maandag op dinsdag. De playerbets zijn hiervoor nog niet beschikbaar. Ik zal hiervoor zeker nog research doen. Hou de website en Facebook-groep dus goed in de gaten!

MLB  - Verlengen de Dodgers hun titel?

In het baseball zijn we ongeveer 140 wedstrijden ver in het reguliere seizoen. In totaal speelt elk team 162 wedstrijden, gevolgd door de playoffs. De gedoodverfde favorieten voor dit seizoen zijn de Los Angeles Dodgers, die ook vorig seizoen de World Series wisten te winnen. Zij staan voorlopig 2e in de National League en zullen zich dus eenvoudig plaatsen voor de playoffs, die van start gaan begin oktober.

Ook de Tampa Bay Rays, de finalisten van vorig jaar, staan er goed voor met een 1e plek in de American League. Een heruitgave van de finale van vorig jaar zit er dus zeker nog in! Er worden dagelijks wedstrijden in de MLB afgewerkt, dus hou zeker de website en de Facebook-groep goed in de gaten voor mogelijke tips!

NBA & NHL – uitkijken naar het seizoensbegin!

Op 19 oktober beginnen de sterren van de NBA (National Basketball Association) weer aan hun campagne. Na een erg bizar seizoen door Covid-19, belooft het dit jaar een erg spannende strijd te worden. De Milwaukee Bucks van MVP Giannis Antetokounmpo behoren uiteraard weer tot het kransje favorieten. Maar de LA Lakers van LeBron James en de Brooklyn Nets van het triumviraat Durant, Harden, Irving hebben zich enorm versterkt dit offseason. In de pers wordt nu al gesproken van het op papier spannendste seizoen van de afgelopen 20 jaar!

Een weekje daarvoor, op 12 oktober, gaat ook de NHL (National Hockey League) van start. Vorig seizoen wist Tampa Bay de Stanley Cup te pakken en ook dit jaar zijn zij bij de favorieten. De bookmakers lijken echter nog meer te geloven in de Colorado Avalanche. Zij hebben met MacKinnon, Landeskog, Girard en Toews enkele heel sterke spelers rondlopen. En wat kunnen de Vegas Golden Knights? Pas opgericht in het seizoen 2017-2018, maar in no-time uitgegroeid tot een contender op de titel.

Ook voor de NBA en de NHL zullen er uiteraard wedtips volgen wanneer het seizoen start. Hopelijk heb ik jullie met dit artikel een beetje kunnen prikkelen voor de wondere wereld van de Amerikaanse sporten. Ik kijk er alvast naar uit. Jullie ook?

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross