Hoe ontstaan odds?

Feedback vanuit de community wordt erg gewaardeerd. Eerder schreven we al een artikel over wat odds precies zijn. Op deze website beantwoorden we graag jullie vragen. We kregen de volgende vraag van één van onze leden: ‘Hoe ontstaan nu eigenlijk odds?’. In dit artikel zal deze vraag worden behandeld.

Algoritme

Odds worden in principe altijd bepaald door een oddscompiler die bij een bookmaker werkt. Als eerste stap zal er met behulp van geavanceerde algoritmes een kansverdeling worden gemaakt van een wedstrijd. Als voorbeeld kunnen we de wedstrijd Club Brugge – Anderlecht gebruiken. Op basis van onder andere historische resultaten, onderlinge ontmoetingen en de transferwaarde van de teams zal de kansverdeling berekend worden. Het algoritme zal bijvoorbeeld de volgende uitkomsten geven:

Hoewordenoddsberekend1

Odds compiler

Na deze berekening van het algoritme, begint het werk van de odds compiler eigenlijk pas echt. Hoewel de berekeningen in de meeste gevallen een goede inschatting zijn van de werkelijke kansen van beide teams, zijn er uitzonderingen.

De oddscompiler zal dus gaan kijken of er informatie beschikbaar is die niet kan worden uitgelegd door de historische resultaten. Waarbij moet je hier dan aan denken? Er kunnen bijvoorbeeld een aantal spelers geschorst zijn voor de volgende wedstrijd door gele en/of rode kaarten. Of de verwachting is dat de beste spelers van een ploeg rust krijgen door een druk programma.

Door rekening te houden met soortgelijke factoren, kan de oddscompiler aanpassingen maken in de kansverdeling. Stel dat Hans Vanaken en Ruud Vormer geschorst zijn voor de wedstijd tegen Anderlecht. De kans dat Club Brugge wint zal hierdoor logischerwijs kleiner worden:

Hoewordenoddsberekend2

De oddscompiler heeft in bovenstaande tabel dus de kansen aangepast voor Club Brugge en Anderlecht om te winnen, door de schorsing van twee belangrijke spelers van Club Brugge. Op basis van deze kansverdeling kan hij de odds gaan berekenen voor de drie weddenschappen (Club Brugge wint – Gelijkspel – Anderlecht wint). Odds kunnen worden berekend aan de hand van de volgende formule: 1 gedeeld door de kans. De odds voor Club Brugge moeten dan zijn: 1 / 0.55 = 1.82. De andere weddenschappen kunnen op dezelfde manier berekend worden:

Hoewordenoddsberekend3

Winstmarge

Om winst te maken zal de bookmaker echter nog een winstmarge (of house share) in de odds verwerken. De bovenstaande odds zijn dus niet gelijk aan de odds waarop spelers kunnen inzetten. De meeste bookmakers zullen een marge van ongeveer 5% aanhouden die wordt verrekend in de odds. Om tot de odds te komen die uiteindelijk worden gepubliceerd op de website van de bookmaker, moeten de odds worden vermenigvuldigd met 0.95 (bij een marge van 5%). In de volgende tabel kun je zien welk effect dit heeft:

Hoewordenoddsberekend4

Door de marge van 5% die bookmakers verwerken in hun odds, is het voor een speler erg moeilijk om op lange termijn winstgevend te zijn. Ons advies is dan ook om erg selectief te zijn bij het kiezen van je weddenschappen.

Maar het meest belangrijke, zorg dat je accounts hebt bij meerdere bookmakers. Elke bookmakers zal de kansen van een team iets anders inschatten, waardoor er verschillende odds beschikbaar zullen zijn. Door meerdere accounts te hebben, kun je altijd inzetten tegen de meeste voordelige odds. Het belang van odds vergelijken, leggen Betman en Marie je uit in onderstaande video

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross