Het nieuwe NBA-seizoen staat voor de deur!

Introductie

De nacht van 19 op 20 oktober is het zover: de start van het nieuwe NBA-seizoen. Voor mijzelf als grote fan een datum waar ik al enkele weken reikhalzend naar uitkeek. Zoals de voorbije jaren strijden 29 Amerikaanse en 1 Canadees team (Toronto Raptors) om het kampioenschap. Vorig seizoen wisten de Milwaukee Bucks – onder leiding van hun Griekse superster Giannis Antetokounmpo – een periode van maar liefst 50 (!) jaar zonder titel te doorbreken: ze versloegen de Phoenix Suns met 4-2 in de finale.

Een NBA-seizoen is erg lang en slopend. Het wordt daarom aanzien als 1 van de meest zware competities wereldwijd. Hieronder probeer ik kort een overzicht te geven van hoe de competitie juist in elkaar steekt.

Een overvol speelschema

De competitie wordt grofweg onderverdeeld in een Western en Eastern Conference, die elk 15 teams telt. Per Conference heb je ook nog 3 ondervedelingen in Divisions (Atlantic, Pacific, Southwest, Northwest, Central en Southeast). Het winnen van een Division heeft op zich geen “meerwaarde”. De eindrangschikking van de Conference wordt namelijk bekeken voor het uitdelen van de playoff-plaatsen. Toch is het onder de teams wel erg belangrijk. Je kroont jezelf immers het beste team van een grote regio in de VS. Een prestigestrijd dus! Hieronder zie je de verdeling per Conference en per Division.

Easternenwesternconferencenba 1

In het reguliere seizoen speelt elk team 82 wedstrijden gedurende de periode van 19 oktober 2021 tot 10 april 2022. Dit zijn dus 82 wedstrijden op 174 dagen oftewel ongeveer een wedstrijd om de 2 dagen... Om maar te zeggen hoe intens de NBA wel is.

Na deze 82 wedstrijden wordt er naar het klassement gekeken: de beste 6 teams van elke Conference gaan door naar de playoffs. Onder de teams die 7e, 8e, 9e en 10e staan wordt er een mini play-intornooi gespeeld. Eerst spelen de nummmers 7 en 8 tegen elkaar, waarbij de winnaar de 7e plaats krijgt in de playoffs. De verliezer van dit duel speelt tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummers 9 en 10 voor de laatste playoffplaats.

In de playoffs wordt er gespeeld naar een best-of-7. Met andere woorden: het team dat eerst 4 duels wint, stoot door naar de volgende ronde. Dit gaat zo door tot en met de NBA Finals (op 2 juni 2022).

De kanshebbers

Hieronder overloop ik enkele teams die bij de bookmakers worden getipt als kanshebber op de titel. Beginnen doen we met de kampioen van vorig seizoen: de Milwaukee Bucks. Dit team is redelijk hetzelfde gebleven en draait uiteraard om tweevoudig MVP (Most Valuable Player, de beste speler van de reguliere competitie) Giannis Antetokounmpo. Ook dit jaar zijn ze weer een te duchten tegenstander! Met Rodney Hood (Toronto Raptors), George Hill (Philadelphia 76ers) en Semi Ojeleye (Boston Celtics) haalden ze nog enkele gerichte versterkingen vanop de bank. Kunnen zij de titel verlengen?

Dan zullen ze moeten afrekenen met de superfavorieten: de Brooklyn Nets. Net als vorig jaar bestaat hun core uit de 3 sterspelers Kevin Durant, James Harden en Kyrie Irving. Of toch niet? Kyrie Irving besloot om zich niet te vaccineren en mag daardoor geen thuiswedstrijden spelen; dit door een regel van de stad New York. Hierop volgend besloot het bestuur van de Brooklyn Nets om Kyrie voorlopig niet op te nemen in hun selectie voor het hele seizoen! Dit wordt uiteraard nog vervolgd... Heel wat beweging bij Brooklyn in het offseason: bijna de hele bank is vervangen door nieuwe, meer ervaren spelers. Kunnen Durant en Harden het ook met hun 2 oplossen?

Natuurlijk kunnen we nooit om de ploeg heen van LeBron James, de beste speler van zijn generatie. De Los Angeles Lakers hebben zich in dit offseason vooral versterkt met Russell Westbrook. De MVP van het seizoen 2016-2017 komt over van de Washington Wizards, waar hij met Bradley Beal geen potten wist te breken. Voor het overige bleven slechts 3 (!) spelers van vorig seizoen in LA: LeBron James, Talen Horton-Tucker en Anthony Davis (de 3e superster van het team). Hun team werd aangevuld met opvallend veel ervaring! De boel is alvast nog niet aan het draaien in de preseasongames voorlopig, maar ze zijn uiteraard een ‘big contender’ voor de titel.

Voorts zijn er nog enkele outsiders: wat kunnen de Golden State Warriors van Stephen Curry en Klay Thompson, die na heel wat blessureleed terugkeert? Kunnen de Utah Jazz verrassen met hun ijzersterk collectief? En wat met de Denver Nuggets met de MVP van vorig seizoen: Nikola Jokic?

Outright wedtip

Ik reken de Denver Nuggets als één van de outsiders voor de titel. In dezelfde division zitten de Utah Jazz. Utah is hier volgens de bookmakers de grote favoriet, maar ik denk dat de uitkomst erg dicht zal liggen. Ik vind dat er dus value ligt op de underdog, de Denver Nuggets to win the Northwest Division @4.00 bij Unibet.

Lukadoncicnba

Most valuable player 2021-2022

Voor de titel van MVP kunnen we niet heen om de klasse van Luka Doncic. De amper 22-jarige Sloveen (ze zijn niet alleen geweldig met de fiets), speelde vorig seizoen een weergaloos seizoen. Zeker voor iemand van zijn leeftijd. Zijn statistieken: 27,7 punten; 8 rebounds en 8,6 assists per wedstrijd. Deze gemiddeldes zijn beter dan degene die LeBron James heeft gedurende zijn carrière!

Vorig jaar had hij echter weinig steun binnen zijn team, de Dallas Mavericks. Het was vooral door de blessures van Kristaps Porzingis. Met een fitte Porzingis moeten de Mavericks zeker in staat zijn om een goede plaats te bemachtigen in de Western Conference. Bij de MVP-race wordt er ook naar het teamresultaat gekeken. Als hij weer dergelijke cijfers kan voorleggen met daarbij een goede eindranking van Dallas, dan is er zeker een kans dat hij MVP wordt komend seizoen. Hij is bij de bookmakers de favoriet. Zin om deze wedtip te spelen? Dit kan bijvoorbeeld bij Unibet aan odds van 5.00.

Meer wedtips?

Het NBA-seizoen kan weer beginnen en ik heb er alvast erg veel zin in! Hou zeker de Facebook-groep van Betmanbegins in de gaten voor de wedtips, die zeker zullen volgen.

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross