Het klassiekerseizoen staat voor de deur!

Na enkele voorbereidende koersen in Zuid-Europa en de Emiraten, ging enkele weken geleden met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne – Brussel – Kuurne het West-Europese wielerseizoen van start. Ook voor iedereen die van een wielerweddenschap houdt breken er mooie weken aan.

Het openingsweekend is traditioneel de échte start van het wielerseizoen. Wanneer de renners over de Vlaamse wegen en kasseistroken denderen is het weer koers. Vooral na het schrappen en/of uitstellen van de voorjaarsklassiekers vorig jaar door de coronaproblematiek hebben heel veel wielervolgers enorm veel zin in de komende zes weken topwielrennen.

Na het openingsweekend waarin de champagne was voor Davide Ballerini van Deceuninck – Quickstep en ex-wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo), verdeelt het wielerpeloton zich altijd in tweeën. De helft van het peloton trekt naar Frankrijk om deel te nemen aan Parijs – Nice, de andere helft van het peloton reist naar Italië voor de Stade Bianchi en de Tirreno-Adriatico. Beide helften ontmoeten elkaar dan weer in Milaan – San Remo, de eerste officiële voorjaarsklassieker.

Topfavorieten voor Milaan – San Remo zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Van Aert, rijdend voor de Nederlandse Jumbo-Visma equipe, won La Primavera vorig jaar en Van der Poel toonde zich goed in vorm door het eerste deel van het Italiaanse drieluik, de Strade Bianchi, op zijn naam te schrijven.

Milaan – San Remo

Milaan – San Remo is een wedstrijd van bijna 300 kilometer en daarmee één van de langste profwedstrijden van het moderne wielrennen. Het verloop van de koers is vaak hetzelfde. Vroeg in de wedstrijd ontsnapt er vaak een groepje renners uit het peloton en zij krijgen een flinke voorsprong. Wanneer de heuvelzone aanbreekt, in de tweede helft van de wedstrijd, gaan de favorieten vaak op de pedalen staan.

Milaan – San Remo is van alle klassiekers de wedstrijd die het vaakst in een massasprint of een sprint van een grote eerste groep is geëindigd. Voor moderne sprinters is de heuvelzone niet selectief genoeg en komen zij vaak zonder moeite met de voorste renners mee boven om vervolgens om de zege te sprinten.

Naast de eerder genoemde Van der Poel en Van Aert zijn er voor Milaan – San Remo nog een aantal kanshebbers op de zege. Sprinters als Ballerini, Pedersen en Sam Bennett krijgen goede odds toebedeeld. Datzelfde geldt voor Peter Sagan, de Slowaakse alleskunner op de fiets won de wedstrijd nog nooit en dat is toch een witte vlek op zijn erelijst. Sagan start in de Tirreno na een lange periode van inactiviteit vanwege de geldende Covid-19 maatregelen weer in een wedstrijd. Tot slot lichten we Julian Alaphilippe uit. De Fransman van Deceuninck – Quikstep werd in 2020 wereldkampioen en is net als Van der Poel en Van Aert in meerdere soorten wedstrijden op zijn sterkst.

Met Alaphilippe en Ballerini heeft Deceuninck – Quickstep twee ijzers in het vuur en zou het zomaar kunnen zijn dat zij de knuppel in de heuvelzone in het hoenderhok gooien. Alaphilippe trekt ten aanval en als niemand reageert wint hij de wedstrijd. Wordt hij wel teruggehaald door de andere favorieten, dan ligt er een rode loper voor Davide Ballerini om als enige frisse sprinter de zege te grijpen.

E3 Prijs

Nadat Milaan – San Remo in de geschiedenisboeken is gegaan breekt het Vlaamse voorjaar aan. Dit jaar wordt dat afgetrapt door de relatief nieuwe wedstrijd Brugge – De Panne. Deze eendaagse koers is de opvolger van de Driedaagse De Panne-Koksijde en wordt gereden op de woensdag na Milaan – San Remo. Sinds 2019 staat deze wedstrijd op de kalender als onderdeel van de World Tour, het overkoepelende wielerklassement dat door de UCI wordt opgemaakt.

Brugge – De Panne heeft zich de laatste jaren bewezen als een wedstrijd voor sprinters. Aangezien de topsprinters Milaan – San Remo in de benen hebben en deze wedstrijd ofwel laten schieten ofwel als duurtraining richting E3 Prijs en Gent-Wevelgem gebruiken, is het lastig om een winnaar te voorspellen. De Nederlandse sprinter Cees Bol zou hoge ogen kunnen gooien in deze wedstrijd.

Twee dagen later staat de E3 Prijs op de kalender. In het verleden vormde deze wedstrijd, die door insiders als de mini-Ronde van Vlaanderen wordt gezien, nog een dubbel met de Brabantse Pijl, maar sinds de kalenderruil tussen Gent-Wevelgem en de Brabantse Pijl én de upgrade van de E3 Prijs naar World Tour koers, wordt de wedstrijd op vrijdag verreden.

In deze wedstrijd zullen de favorieten voor de Ronde van Vlaanderen hun benen eens willen testen. Renners die goed zijn in de E3 Prijs, kun je ook noteren voor de Ronde. Wederom kijken we naar het trio Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe als favorieten voor de zege, maar er zijn meer kanshebbers. Iemand die zeker tot de favorieten gerekend mag worden is Philippe Gilbert, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2017.

Scherprechter is de heuvelzone in de Vlaamse Ardennen en de laatste kilometers op weg naar de finish zullen een man tegen man gevecht worden waar de favorieten elkaar geen duimbreed toe zullen geven.

Gent – Wevelgem

Twee dagen na de E3 Prijs is het wederom koers over de Vlaamse wegen als de renners op stappen voor Gent – Wevelgem. Het deelnemersveld onder gaat voor deze wedstrijd een kleine metamorfose ten opzichte van de E3. De renners die de finale gereden hebben in Harelbeke, zullen verstek laten gaan. Van Mathieu van der Poel is al bekend dat hij deze wedstrijd, ondanks mogelijke winstkansen, aan zich voorbij zal laten gaan.

Echte sprinters en snelle mannen die de afstand van 220 kilometer goed aankunnen zullen aan de start verschijnen. Er zijn waarschijnlijk parallellen te ontdekken met het startveld van Brugge – De Panne eerder in de week. Krachtmensen als Mads Pedersen, Alexander Kristoff en Peter Sagan zullen tot de topfavorieten behoren in deze koers, die exact één week voor de Ronde van Vlaanderen verreden wordt.

Dwars door Vlaanderen

De laatste test voor de Ronde. Dat is wat Dwars door Vlaanderen is. Een wedstrijd voor de topfavorieten voor de Hoogmis om de puntjes op de i te zetten. Mathieu van der Poel verdedigt zijn titel en ook voor typisch Vlaamse kasseivreters als Sep Vanmarcke, Yves Lampaert (al twee keer winnaar) en good old Greg van Avermaet is dit een wedstrijd die flinke winstkansen biedt. Wij verwachten in deze wedstrijd geen episch duel tussen de topfavorieten voor de Ronde, maar het belooft wel een spannende wedstrijd te worden tussen de renners die in de Ronde van Vlaanderen net tekort komen voor een topklassering of in belang van een kopman moeten rijden.

Ronde van Vlaanderen

Op zondag 4 april 2021 is het zover. De dag van de Ronde van Vlaanderen is aangebroken. In 2020 eindigde de uitgestelde editie van de voorjaarsklassieker op een natte zondag in oktober in een fotofinish sprint tussen Van der Poel en Van Aert. Zij zijn ook de topfavorieten voor de aankomende editie.

De beslissende demarrage werd echt niet geplaatst door een van beiden, maar door Julian Alaphilippe, die Van der Poel en vervolgens Van Aert met zich mee kreeg. Met z’n drieën sloegen ze een beslissend gat met de groep van de overige favorieten. Alaphilippe kwam na contact met een motorrijder van de wedstrijdleiding ten val en moest op een dramatische manier de strijd staken.

Vooraan besloten Van Aert en Van der Poel om kop over kop door te rijden en samen uit te maken welke wereldkampioen veldrijden de Ronde op zijn naam zou schrijven. Ze wachtten heel lang. Van Aert ging pas op 150 meter van de finish de sprint aan, maar Van der Poel kon hem met een uiterste krachtsinspanning pareren. De Nederlander, koersend voor een Belgische ploeg, won het van de Vlaming, koersend voor een Nederlandse ploeg, en won net als zijn vader Adrie van der Poel in 1986 de Ronde van Vlaanderen.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar het zal niemand verbazen als deze twee renners ook in 2021 gaan strijden om de zege. Het is nog enkele weken wachten om te bekijken of het één van deze favorieten wordt of dat er een derde hond met het been vandoor gaat.

Parijs – Roubaix

De sprinters die in Vlaanderens Mooiste geknecht hebben voor hun kopmannen of de koers overgeslagen hebben verzamelen zich in Antwerpen voor de Scheldeprijs, ook wel bekend als het officieuze wereldkampioenschap sprint. Aan het eind van dik 200 kilometer koers voor Vlaanderen en Nederland mogen ’s werelds beste sprinters zich opmaken voor een ultiem duel. Iconische sprinters als Mark Cavendish, Tom Boonen en recordwinnaar Marcel Kittel hebben de Scheldeprijs meerdere keren gewonnen. De Nederlander Fabio Jakobsen was in 2018 en 2019 de beste sprinter van het pak, maar hij is er dit jaar nog niet mee. Jakobsen is nog altijd aan het herstellen van een vreselijk ongeluk in de Ronde van Polen in 2020.

De klassiekerrenners focussen zich op Parijs – Roubaix, die andere grote kasseienklassieker van het voorjaar. Wie goed was in de Ronde van Vlaanderen is doorgaans goed in Parijs – Roubaix. De namen van de favorieten zijn niet anders dan die voor de Ronde. Philippe Gilbert is titelverdediger en hoopt opnieuw hoge ogen te gaan gooien in De Hel van het Noorden. Met Peter Sagan en Greg van Avermaet staat er nog twee oud-winnaars aan de start. Veel van wie als eerste de wielerbaan van Roubaix op draait zal afhangen van de weersomstandigheden. Een natte of juist een kurkdroge (stof) Hel maakt deze wedstrijd tot een onvoorspelbare klassieker waarin geen meter geklommen hoeft te worden, maar waarbij mytische kasseistroken zoals het Bos van Wallers een lust voor het oog van de wielerliefhebber zijn.

Brabantse Pijl en Amstel Gold Race

Na Parijs – Roubaix gaat een deel van het wielerpeloton met vakantie. De kasseispecialisten dragen de fakkel over aan de klimmers en klassementsrenners voor de klassiekers in de tweede helft van april. Er zijn ook renners die zowel de kasseiklassiekers als de heuvelklassiekers (deels) rijden. Philippe Gilbert is één van de renners. Hij won naast de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook al vier keer de Amstel Gold Race. Ook Mathieu van der Poel is een renner die zowel de Vlaamse koersen als de Ardennen Klassiekers kan verteren. Voordat Van der Poel de Ronde won, was hij in 2019 ook al eens de sterkste in de AGR na een fenomenale slotsprint. 

Voordat de Amstel Gold Race op het programma staat, wordt de Brabantse Pijl verreden. Deze Belgische semiklassieker symboliseert de overgang tussen de beide klassiekerfasen en een heeft een prachtige erelijst met onder andere Sagan, Gilbert, Van der Poel en Alaphilippe.

De Amstel Gold Race is zelf is draaien en keren over Limburgse heuvels. Met scherprechters als de Keutenberg, de Eyserbosweg en de Cauberg belooft het weer een stevig man tegen man gevecht te worden waarbij de favorieten elkaar geen duimbreed toe zullen geven. Nieuwe namen die voor de Amstel Gold Race tot de favorieten gerekend mogen worden zijn de Pool Michal Kwiatkowski en de Deen Jacob Fuglsang.

Drie dagen na de Amstel Gold Race, staat de Waalse Pijl op het programma. Deze koers staat in het moderne wielrennen synoniem voor Alejandro Valverde. De Spanjaard won de wedstrijd, die eigenlijk neerkomt op één ultieme sprint van anderhalve kilometer tegen de Muur van Hoei op, al vijf keer en gaat op 40-jarige leeftijd ongetwijfeld op jacht naar overwinning nummer 6.

De laatste in het rijtje met voorjaarsklassiekers is Luik – Bastenaken – Luik, van oudsher een monument in de wielersport. De komende editie wordt de 107de editie van de wedstrijd. Het aantal kanshebbers op de overwinning in L-B-L is groot. Renners als Gilbert, Alaphilippe en Van der Poel zijn kansrijk, maar ook type renners als Valverde kunnen winnen, alsook klassementsrenners als de Sloveen Primoz Roglic, de winnaar van 2020, rijdend voor het team van Jumbo-Visma. Het zal dus lastig voorspellen worden wie er als eerste over de finish komt.

Versla als wielerfan de bookmakers

Wielrennen is in Vlaanderen en ook in Nederland een bijzonder populaire sport. Er wordt veel televisietijd gereserveerd voor het uitzenden van wielerwedstrijden. Als wielerliefhebber kun je dus veel koersen van dichtbij volgen.

Hier kun je je voordeel mee doen als het gaat om het wedden op wielerwedstrijden. Veel bookmakers bieden slechts beperkt wielerwedstrijden aan en de weddenschappen die aangeboden worden zijn beperkt tot het voorspellen van de winnaar van de etappe, het eindklassement of de  (semi)klassieker.

De odds van de bookmakers zijn echter te verslaan door wielerfans. Wielrennen is geen hele populaire sport om op te wedden en doordat in andere landen het wielrennen niet zo vaak op televisie wordt uitgezonden dan in Nederland en België wordt het ook niet populairder omdat mensen er weinig van meekrijgen.

Een sport waar weinig wedvolume op is, is voor bookmakers niet bijzonder interessant om heel veel tijd en geld in te stoppen om research te doen naar zaken als statistieken, actuele vorm en sterkte van een ploegenselectie. Er worden dus quotes uitgeschreven op basis van in het verleden behaalde prestaties en specialisme.

Wanneer jij als wielervolger rondom de E3 Prijs in de smiezen krijgt dat bijvoorbeeld Renner X goed in vorm is en wel heel gemakkelijk de favorieten kan volgen in de wedstrijden, dan wil dat niet zeggen dat de quotering van deze renner bij de bookmakers heel veel bijgesteld wordt. Wanneer je dan een gokje op deze renner waagt, kun je door je kennis van de actuele vorm van de renner veel geld verdienen.

Head2head wielerweddenschappen

Dat wil overigens niet per se zeggen dat die renner X de wedstrijd hoeft te winnen. Er zijn bookmakers die zogenaamde head2head weddenschappen aanbieden. Hierbij worden twee renners aan elkaar gekoppeld en is het aan jou als gokker om te voorspellen welke renner beter presteert in de wedstrijd waarop je wedt. Doordat de renners die aan elkaar gekoppeld worden elkaar in principe in kwaliteit of verwacht prestatieniveau niet veel ontlopen, zijn er serieuze revenuen per ingelegde euro te maken. Van der Poel wordt bijvoorbeeld voor Ronde van Vlaanderen gekoppeld aan Alaphilippe, Gilbert of Van Aert, niet aan Cees Bol of Yves Lampaert.

Wanneer je opmerkt dat een coureur dusdanig sterk presteert, dat het niet onwaarschijnlijk is dat deze renner twee grote wedstrijden achter elkaar gaat winnen, dan kun je inzetten op de wedoptie Dubbele winst. Hierbij zet je in op een overwinning in zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs – Roubaix of winst in zowel de Amstel Gold Race als Luik – Bastenaken – Luik. De kansen zijn niet zo groot dat een renner daadwerkelijk twee keer binnen één week de concurrentie te snel af is. Daarom zijn de odds voor een dergelijke weddenschap ook hoog.

Live wedden op wielrennen

Live wedden op wielrennen is een opportuniteit die door een aantal bookmakers aangeboden wordt. Door niet vooraf te wedden, maar het koersverloop je weddenschap te laten bepalen, sluit je uit dat je inzet op die ene topfavoriet die al vlak na de start uitvalt en jij je geld dus kwijt bent. Een nadeel is dat tijdens de koers door de actuele ontwikkelingen de quoteringen van de renners continu worden aangepast aan het wedstrijdbeeld. Een inzet op renner X die 1:180 gequoteerd stond voor de start, maar die de beste indruk maakt in een kopgroep van 5 dat een kwartier voorsprong heeft op het peloton kan dan ineens 1:6 gequoteerd staan. Nog altijd interessant, maar de monsterwinst gaat aan je neus voorbij.

Dat het loont om live te wedden op wielrennen toont de inzet van een Vlaamse gokker op Kuurne – Brussel – Kuurne in 2016 aan. Tijdens de koers zet de gokker in op de renner Jasper Stuyven, die niet tot de favorieten behoort, maar wel in een kopgroep rijdt die wel heel veel voorsprong neemt op het peloton. De gokker krijgt gelijk. De kopgroep wordt niet meer teruggepakt en Stuyven wint de sprint. Een inzet van € 45,- levert deze gokker meer dan € 2.600,- op. Wellicht is live wedden op wielrennen ook wel jouw manier om een mooie geldprijs aan de haak te slaan.

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross