Wedtips GP van Sakhir

Datum: 06-12-2020
Wedstrijd: F1 - GP Sakhir
Uur:
18u10

Er staat een interessant F1-weekend voor de deur. De Brit George Russell rijdt al het hele seizoen bij Williams, een wagen met Mercedes motor. Doordat Hamilton positief is getest op corona, zal Russell in de Mercedes-bolide van Hamilton rijden. Dit is een situatie waar bookmakers relatief weinig ervaring mee hebben. Het gevolg kan zijn dat bookmakers fouten zullen maken in de odds. Voor deze race hebben we ons oog laten vallen op een overwinning van Mercedes @ 1.72 op bwin. Samen met F1 kenner ‘Rumba’ hebben we deze weddenschap geanalyseerd. We leiden jullie graag door het denkproces.  

Parcours & wagens

Het circuit is relatief kort, maar ontzettend snel. Het kent drie lange, rechte stukken en een technisch deel die aan heel hoog tempo genomen zal worden. Het circuit leent zich uitstekend voor wagens met sterke motoren. Aan regen hoef je niet te denken, want op dit moment is het zomer in Bahrein. Mercedes is de voorbije jaren met voorsprong de beste wagen op de F1-grid. Hamilton haalde met zijn Mercedes al ruim voor het einde van het seizoen zijn 7e wereldtitel binnen. De enige wagen die af en toe kan concurreren met de Mercedes, is Red Bull Honda.

Tijdens de race afgelopen zondag was de Red Bull redelijk in staat Mercedes te volgen op de vele rechte stukken van het Bahrain International Circuit, maar dat kwam vooral door de gekozen set-up. Red Bull reed met minder vleugel, verduidelijkte Verstappen. Red Bull zal komend weekend niet met veel minder vleugel kunnen rijden. Mercedes kan via een ‘low downforce set-up’ wel nog stappen zetten op het vlak van topsnelheid. Het is vrij technische materie, maar dit kan de gamechanger van het weekend worden.

Topsnelheid zal dus belangrijk worden op het parcours. Mercedes is hier veruit de sterkste in en heeft meer potentieel om nog te verbeteren in vergelijking met de concurrentie. Dit is een argument dat zeker in het voordeel spreekt van de weddenschap ‘Mercedes wint’.

Russell en Bottas

Na het uitvallen van Hamilton, zijn Russell en Bottas de twee racers van Mercedes. Russell reed de afgelopen maanden zeer degelijk, ondanks dat zijn wagen van Williams bekend staat als de zwakste op de grid. Hij is in goede vorm en we verwachten dat hij zich snel zal aanpassen aan de sterke wagen van Hamilton. Naast Russell is er de ervaren Bottas bij Mercedes. Hij reed al 10 van de 15 GP's naar een podiumplek. Ook de racers lijken veelbelovend voor de weddenschap ‘Mercedes wint’.

Odds vergelijken

Regel nummer één bij het plaatsen van een sportweddenschap: vergelijk altijd de odds tussen de verschillende bookmakers. Wat ons hier opvalt zijn de zeer grote verschillen in odds. Ladbrokes biedt odds aan van 1,35 aan voor een overwinning van Mercedes. Met zo’n grote verschillen moeten odds van 1,72 toch value zijn? Het is te vroeg om dit te concluderen. Bookmakers verrekenen een winstmarge bij het bepalen van odds. Deze winstmarge verschilt per bookmaker, wedstrijd en zelfs per wedstrijd. Laat ons even de winstmarges van beide bookmakers bekijken voor deze specifieke wedmarkt:

Ladbrokes: 18,57%
Bwin: 7,53%

Je ziet dat de Ladbrokes voor deze wedmarkt een veel grotere winstmarge hanteert dan bwin. Het grote verschil in odds hoeft dus niet te betekenen dat ze een heel andere mening hebben over de kans dat Mercedes wint. Misschien hebben ze een soortgelijke mening, maar zijn de odds gewoon een stuk lager bij Ladbrokes omdat ze voor deze wedmarkt een hogere winstmarge gebruiken? Het grote verschil in odds - dat een heel sterk argument lijkt voor de weddenschap ‘Mercedes wint’ - moeten we dus met een korreltje zout nemen. Om de ‘eerlijke’ odds te weten, is het verstandig om de Betfair Exchange te bekijken.

Betfair Exchange

De Betfair Exchange geeft een goed beeld van wat de markt denkt van de weddenschap. Er wordt ook geen winstmarge verrekend in de odds. In de afbeelding hieronder zie je de odds die de Betfair Exchange aanbiedt.

129392230 415999639602610 7008840018831161590 N

De blauwe ‘Back’ optie geeft de odds aan voor een overwinning van de racer. De roze ‘Lay’ optie geven de odds aan voor als de racer niet wint. Aangezien geen van beide opties zijn ‘gematched’ door andere spelers, zullen de ‘eerlijke’ odds ergens tussen beide opties liggen. Dit zal vooral nauwkeurig zijn wanneer de back en lay odds relatief dicht bij elkaar liggen. Laten we zeggen dat de ‘eerlijke’ odds het gemiddelde zijn van de back en lay odds. Dit wil zeggen dat odds van 2,68 voor een overwinning van Bottas en odds van 4,6 voor een overwinning van Russell de echte waarschijnlijkheid weerspiegelen. Dat komt overeen met odds van 1,69 voor een overwinning van één van beide racers.

Conclusie

In dit artikel hebben we de weddenschap geanalyseerd ‘Mercedes wint de GP van Sakhir @ 1,72 op bwin’. Het parcours, wagens en racers spraken in het voordeel van deze weddenschap. Ook de verschillen in de odds waren opvallend. Odds van 1,72 zijn veel hoger dan enkele andere bookmakers. Maar dit bleek vooral te zijn door de lage payback voor die wedmarkt. Wanneer we naar de Betfair Exchange kijken, die nauwkeurige odds zonder winstmarge aanbiedt bij een hoge liquiditeit, zien we dat de weddenschap een stuk minder interessant is. Op basis daarvan schatten we de ‘eerlijke’ odds in op 1,69. Er is dus lichte value op odds van 1,72. Maar als ‘investeerder’ in sportweddenschappen wil je een degelijk rendement voor je investering. Is dit kleine rendement voldoende om de weddenschap te plaatsen? Die keuze laten we aan jou!

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross