Dit is waarom Brighton de Premier League gaat winnen!

De grootste voetbalcompetitie ter wereld gaat aankomende vrijdag weer van start: de Premier League! Met teams zoals Manchester City, Chelsea en Manchester United is de kans natuurlijk heel erg klein dat Brighton uiteindelijk meer punten zal scoren dan de top clubs met een verzameling spelers van ongeveer een miljard euro. Toch werd Brighton in het afgelopen seizoen 5de, maar niet qua aantal punten, maar volgens het aantal “expected points”. 

Wat zijn expected points

Expected points is een statistiek die in de afgelopen jaren steeds populairder wordt. Deze statistiek is gebaseerd op het aantal expected goals van een team. Voor elk schot bestaat er een kans dat er een doelpunt volgt. Deze kans ligt uiteraard tussen de 0 en 100%. Zo zal een schot vanop de middellijn erg dicht bij een kans van 0% liggen en een schot voor open doel erg dicht bij de 100% liggen. In een wedstrijd wordt de kans van elk schot van een bepaald team bij elkaar opgeteld waaruit het aantal expected goals in de wedstrijd volgt. Als een team een expected aantal goals van 0,5 heeft, is de kans dat dat team een goal scoort 50%.

Hoe wordt de kans dat uit een schot een doelpunt volgt berekend? Daar zijn erg veel variabelen voor, maar we noemen in dit artikel enkel de belangrijkste.

  • Afstand in meters van het doel: Hoe groter de afstand van het doel hoe kleiner de kans tot een doelpunt
  • Lichaamsdeel: Een kopbal zal een kleinere kans hebben tot een goal dan een normaal schot
  • Grote kans: Een kans wordt als grote kans gezien als het bijvoorbeeld een 1 op 1 kans tegenover de keeper is. Statistisch gezien volgt uit 4 op de 10 grote kansen een doelpunt.
  • Vrije trappen of penalty’s: Een vrije trap is een compleet andere situatie dan een normaal schot van dezelfde afstand, omdat het spel stil ligt en zal dus ook anders berekend worden. De verwachting dat een penalty gescoord wordt is ongeveer 80%
  • Corners: Ook een corner zorgt voor een andere situatie, omdat er veel spelers in het 16 meter gebied aanwezig zijn.
  • Counter: Counters zorgt daarnaast ook voor een unieke situatie. Een counter wordt bijvoorbeeld vaak gehaast en daardoor slordig uitgespeeld.

Om vervolgens het aantal expected points uit te rekenen wordt er gebruik gemaakt van het aantal expected goals van een bepaald team. Om de kans dat een team deze wedstrijd wint te berekenen, simuleren we 10.000 keer de wedstrijd met alle schoten. Op basis hiervan wordt het verwachte aantal gescoorde doelpunten berekend. Het team met de meeste verwachte doelpunten wint uiteraard de wedstrijd.

Als voorbeeld gebruiken we de EK-wedstrijd tussen België en Portugal. De rode duivels wonnen deze zenuwslopende wedstrijd met 1-0. Belgie behaalde 0,24 expected goals, terwijl Portugal 1,35 expected goals had in deze wedstrijd. Als dit een competitieduel zou zijn, zou Portugal dan ook meer expected points krijgen dan België.

Brighton in het seizoen 20/21

Op een teleurstellende 16de plek eindigde Brighton & Hove Albion afgelopen seizoen. Als we kijken naar de ranglijst qua expected points zou je gerust kunnen zeggen dat er meer in zat. Brighton werd maar liefst 5de in deze ranglijst. Boven Leicester City, Arsenal, West Ham United en Tottenham Hotspur. Zo werden er 56,7 goals verwacht van Brighton terwijl ze er daadwerkelijk maar 40 scoorde. Een reden hiervoor zouden puur ongeluk of te veel grote missers van de spelers kunnen zijn.

Wedtips seizoen 21/22

Brighton heeft in de transferperiode een groot aantal kleine en grote transfers gemaakt. Zo vertrok de 23-jarige Ben White voor bijna 60 miljoen naar Arsenal. Echter is hij de enige basisspeler die vertrok tot nu toe. Goed nieuws voor Brighton. Daarnaast kocht Brighton Enock Mwepu van Salzburg en Kjell Scherpen van AJax. Er kan geconcludeerd worden dat de selectie er niet slechter op geworden is. 

Bookmakers bieden enorm veel vormen van outrights aan voor de Premier League. Hieronder hebben wij de 3 beste uitgekozen. 

To finish top 10 @2.75 op Unibet: Mooie odds voor een mogelijke nummer 5 afgelopen seizoen, 10de zal al genoeg zijn.

Brighton eindigt boven Aston Villa @2,25 op WilliamHill: Het vertrek van Grealish bij Aston Villa is een harde klap geweest voor Aston Villa. Grealish scoorde 6 keer en gaf 10 assists in 24 wedstrijden. Aston Villa eindigde vorig seizoen 11de qua expected points, maar ook in de normale puntentelling.

Brighton eindigt boven Crystal Palace @1,33 WilliamHill: Cyrstal Palace eindigde afgelopen seizoen 18de qua expected points.

Wil je meer tips ontvangen? Neem dan een kijke in de Betmanbegins Facebook groep!

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Welkom bij Betmanbegins.com
Wanneer ben je geboren?
Antwoord naar waarheid, want anders kunnen we wettelijk gezien geen wedtips meer aanbieden via de website.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross