Blessuretijd op EK voetbal

René van der Gijp had het ooit al eens over de vierde man in een geweldig anekdotisch verhaal. De vierde official is mogelijk de minst belangrijke official bij een voetbalwedstrijd. Maar wist je dat deze man na het lezen van dit artikel ineens van groot belang kan zijn voor jouw inkomsten uit voetbalweddenschappen?

De vierde scheidsrechter

Stel je voor: het is de 44e minuut en je zit op het puntje van je stoel met een biertje in je hand. De vierde man pakt zijn bord erbij en drukt wat knopjes in. Hij heft het bord langzaam omhoog enn dan zie je: “1”. Je gaat he-le-maal uit je plaat!’ Na het lezen van dit artikel kan het omschreven moment wel eens één van jouw gloriemomenten van het EK zijn.

Dit Europees Kampioenschap zijn er weer een aantal interessante sportweddenschappen beschikbaar. Zo kan er gewed worden op ‘Stoppage Time - 1st Half’. De mogelijkheden bij bijvoorbeeld Unibet zijn:

0-1 minuten: odds 2.60
2 minuten: odds 2.40
3 of meer minuten: odds 3.25

Natuurlijk bepaalt de vierde official niet hoeveel minuten extra tijd er bijgeteld worden, maar hij is wel de persoon die het aantal minuten presenteert op zijn bord.

De statistieken uit het verleden

Het EK van 2016 bestond uit 24 teams. De allereerste speelronde bestond uit 12 wedstrijden. Maar liefst 10 van deze 12 wedstrijden hadden maximaal één minuut blessuretijd. Als je 12 deelt door 2.6 (de odds) dan is de uitkomst 4,6. Dat betekent dat er na afgerond 5 wedstrijden al winst geboekt wordt. Stel je zou gespeeld hebben met één unit per keer, dan zou je 14 units winst hebben gemaakt:

Totale inzet: 12 x 1 = 12 units
Totaal gewonnen: 10 x 2,6 = 26 units
Totale winst: 26 - 12 = 14 units

Op het WK van 2018 lag deze uitkomst iets anders. Hierin bestond de allereerste speelronde uit 16 wedstrijden. Van deze 16 wedstrijden hadden 7 wedstrijden maximaal één minuut blessuretijd. Als je 16 deelt door 2.6 (de odds), dan is de uitkomst 6,15. Dit betekent dat na afgerond 7 wedstrijden al winst geboekt wordt. Stel je zou gespeeld hebben met één unit per keer, dan leverde dat 2,6 units winst op:

Totale inzet: 16 x 1 = 16 units
Totaal gewonnen: 7 x 2,6 = 18,6 units
Totale winst: 18 - 16 = 2,6 units

Dat houdt in dat winst geboekt wordt, zelfs bij minder dan de helft van de wedstrijden met 0-1 minuten blessuretijd. Bij het Europees Kampioenschap van 2021 zouden er minimaal 5 wedstrijden moeten zijn met 0 tot 1 minuten blessuretijd om winstgevend te zijn. Mochten er onverhoopt 4 wedstrijden met 0 tot 1 minuten blessuretijd zijn, dan is het verlies slechts 1,6 units. 

Bij het analyseren van voetbalweddenschappen moeten we steeds een zo groot mogelijk ‘sample’ hebben. Bij het analyseren van data op korte termijn, meten we voor een groot deel geluk. Meer informatie hierover vind je in onderstaande webinar dat we hebben gegeven.

Daarom hebben we deze voetbalweddenschap nog verder onderzocht door de Champions League resultaten van 2020/2021 te analyseren. De blessuretijd van de groepsfase is als volgt verdeeld:

De rol van de VAR

De VAR heeft zeker een invloed op de blessuretijd. Als er in de eerste helft een mogelijke overtreding wordt gemaakt voorafgaand aan een doelpunt, wordt de scheidsrechter vaak naar het scherm geroepen om de situatie opnieuw te beoordelen. Dit kost tijd. Deze tijd wordt aan het einde van de eerste helft rechtgetrokken door de zogenaamde extra tijd. 

Soms is de VAR zelf in zijn ‘busje’ aan het kijken of een doelpunt mogelijk niet zal horen te tellen. Hij kijkt dan of het mogelijk buitenspel was. Handsballen in de 16 van de tegenstander zijn ook vaak erg discutabel. Al deze situaties kunnen tegenwoordig extreem lang duren, wat de blessuretijd verhoogt. 

Echter is de VAR al ingevoerd sinds het WK van 2018 en doet hij ook ieder jaar in de Europese topcompetities al haar werk. De laatste jaren is er dus veel geoefend en worden de beslissingen vaak veel sneller genomen. 

De huidige odds

Op moment van schrijven biedt Unibet een odd van 2,60 aan voor 0-1 minuut blessuretijd in de 1e helft. Vermoedelijk zijn deze odds overwegend gebaseerd op het WK 2018. Dit is natuurlijk het laatste grote landentoernooi dat gespeeld is. Tijdens het WK van 2018 werd de VAR geïntroduceerd. Er was toen nog veel onduidelijk en er waren veel momenten dat het spel lang stil lag, ook in de 1e helft. Tegenwoordig is de VAR aardig verbeterd, alhoewel sommigen nog steeds zullen pleiten voor het afschaffen van de VAR. De beslissingen worden tegenwoordig sneller genomen en de scheidsrechter wordt minder vaak naar het scherm gestuurd. Ook zijn veel scheidsrechters die dit EK fluiten actief geweest in het afgelopen CL-seizoen. Daar werd zoals eerder beschreven vaak weinig extra tijd toegevoegd aan de eerste helft. 

Conclusie

Zeg nou zelf: hoe vaak zit je zelf niet een wedstrijd te kijken waarbij de 4e man maximaal 1 minuut extra bijtelt de eerste helft. Bij ons is dit zeer vaak het geval. En hoe lekker zal het zijn, om in dat geval een groene bet tevoorschijn te toveren en geld te verdienen. Wij verwachten dat dit in de poulefase een winstgevende optie gaat zijn. Er wordt aangeraden om dit tijdens speelronde 1 en 2 uit te proberen, met een X bedrag per wedstrijd. Tijdens de eerste 2 speelrondes zullen er van de 24 wedstrijden 9 met 0-1 minuut blessuretijd moeten eindigen, om (bijna) quitte te draaien. Vanaf de 10e wedstrijd die met maximaal 1 minuut blessuretijd eindigt zal er winst worden gemaakt. 

Waarom de eerste 2 speelronden? Hier zijn de belangen wat minder aanwezig dan tijdens de 3e. Ploegen zullen voorzichtiger beginnen en eerst de kat uit de boom kijken. Tijdens de derde poulewedstrijd zullen er ploegen moéten winnen, dit zal tot aanvallender spel leiden en mogelijk ook tot meer VAR momenten. Dit is afgelopen CL-seizoen aardig duidelijk zichtbaar: daar werd in speelronde 6 meer extra tijd toegevoegd dan de rondes daarvoor. 

Andere artikelen
Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross