Online wedden op outrights

Wedden Op Outrights

Voor een cursus over wedden op sport ben je bij Betmanbegins aan het juiste adres. In dit artikel behandelen we het wedden op outrights, sportweddenschappen die het gehele toernooi of seizoen doorlopen. In veel gevallen krijg je hier echter niet de odds voor die je hoort te krijgen bij knock-out toernooien. Dit wordt uitgelegd aan de hand van twee voorbeelden bij het darten.

James Wade wint UK Open

In maart 2021 won James Wade in de finale van het UK Open van Luke Humphries. Zij versloegen in de halve finales respectievelijk Gerwyn Price en Michael van Gerwen. Om de titel te winnen, moet een top-32 speler zes wedstrijden achter elkaar winnen. Nemen we als voorbeeld James Wade, dan was zijn route naar de titel:

TegenstanderOdds
Joyce1,40
Cross1,62
Clemens1,67
Whitlock1,62
Price2,63
Humphries1,80
Totale odds29,05

Als we vanaf de eerste wedstrijd op James Wade hadden ingezet op de closing line en onze inzet plus winst vervolgens opnieuw op James Wade hadden ingezet in de daaropvolgende wedstrijden, kwamen we uit op een totale odd van 29,05 voor ‘James Wade wint het UK Open’. In dit geval was de outright weddenschap gunstiger geweest gezien deze odds van 34,00 had.

De kanttekeningen hierbij zijn is dat James Wade onverwacht ruim favoriet was in de finale omdat hij tegen de nummer 41 van de wereld speelde, en dat het hier daarnaast om de closing odds gaat en we anders misschien ook aan odds van 34.00 waren gekomen met losse inzetten. Als we dit bij Luke Humphries hadden gedaan en hij had de finale gewonnen, dan hadden we op de closing odds in totaal op odds van 126,64 uitgekomen, 126.00 was toevallig ook zijn odd voor toernooiwinst.

Het wordt pas interessant als we inderdaad de finale hadden gekregen die de bookmakers voorafgaand aan het toernooi hadden verwacht, namelijk die tussen wereldkampioen Gerwyn Price en titelverdediger Michael van Gerwen. Als de bookmakers beide mannen in de finale op odds 1,90 hadden gezet, dan kwamen we voor Gerwyn Price uit op totale odds van 7,88 en voor Van Gerwen op 7,20. Wederom gaat het hier om de closing odds, wie er vroeger bij was zou op hogere odds zijn uitgekomen. De bookmakers gaven voor beiden een odds van 6.00 voorafgaand aan het toernooi. Ditzelfde kunnen we berekenen voor het PDC WK 2021, waar je voor Gerwyn Price voorafgaand aan het toernooi 6.00 keer je inzet kreeg. Met losse inzetten zou je op odds van 7,28 uitkomen op de closing odds.

Raymond van Barneveld Super Series

Bij wedden op outrights vind je ook wel eens specials, zoals dit ook het geval was toen Raymond van Barneveld terugkeerde bij de PDC en meedeed aan de Super Series. Dit zijn vier toernooien na elkaar waarbij er iedere keer een dagwinnaar is. Om dagwinnaar te worden moet een speler zeven keer op rij winnen.

Unibet bood enkele specials aan. één van die specials waren odds van 201 als Raymond van Barneveld vier dagen op rij zijn eerste vijf wedstrijden wint. De ‘hoge’ odds zijn een mooi lokkertje, maar wie wat rekenwerk doet, komt uit op een ware odd van 6381 als we iedere keer onze begininzet plus winst op de volgende wedstrijd van Van Barneveld plaatsen, twintig wedstrijden op rij. In dit rekenvoorbeeld ga ik ervan uit dat Barney in géén van zijn wedstrijden de underdog is. In werkelijkheid zouden de odds waarschijnlijk veel hoger zijn gezien de kans op een ongunstige loting in twintig wedstrijden groot is.

SpeeldagR1R2R3R4QFOdds speeldag
Speeldag 11,201,401,601,751,908,94
Speeldag 21,201,401,601,751,908,94
Speeldag 31,201,401,601,751,908,94
Speeldag 41,201,401,601,751,908,94

Is wedden op Outrights nu interessant?

Bij outrights odds voor wedstrijden in een knock-out systeem is het altijd raadzaam na te gaan of het niet beter is om per wedstrijd in te zetten op de speler/het team die jij het toernooi ziet winnen. Bij het darten zie ik zeker bij de favorieten dat er op deze wijze vaak hogere odds te behalen zijn.

Bijkomend voordeel is dat je tussendoor kan beslissen om niet door te zetten als jouw speler toch niet de topvorm heeft die je had verwacht of bijvoorbeeld geblesseerd raakt gedurende het toernooi. Daarnaast is het bij zogenaamde specials zoals de weddenschap op Van Barneveld de moeite waard om twee keer na te denken of het niet weggegooid geld is.

Een reden waarom wedden op outrights vaak oninteressant is, is de lage payback. Bookmakers hanteren een relatief grote winstmarge op de outright weddenschappen. Daarnaast is het voor vele spelers onaangenaam dat het lang duurt vooraleer de weddenschap wordt gesettled.

Natuurlijk is bovenstaande methode alleen van toepassing op knock-out toernooien, een seizoensweddenschap als ‘Juventus wordt kampioen’ valt niet op een andere wijze te spelen. Wel zou het bijvoorbeeld kunnen werken bij de Champions League of het EK voetbal, waar je eerst wedt dat jouw ploeg de groepsfase doorkomt en vervolgens bij de knock-out rondes wedt dat jouw ploeg doorgaat (je speelt dus niet 1X2, maar ‘to go through’).

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
Deze website is helaas niet beschikbaar in België
cross