Wanneer maken bookmakers fouten?

In het artikel ‘Hoe ontstaan odds?’ hebben we uitgelegd dat een odd tot stand komt in drie stappen. In de eerste stap worden de kansen berekend aan de hand van een algoritme. Vervolgens maakt de odds compiler handmatig aanpassingen aan die kansen indien nodig. Bij de derde stap wordt een winstmarge verrekend in die kansen en omgezet naar odds.

Nauwkeurigheid algoritme bepalen odds?

Het is financieel gezien niet aantrekkelijk voor bookmakers om alle odds manueel te bepalen. Het merendeel van de odds worden daarom bepaald door een algoritme, zonder manuele tussenkomst. De financiële resultaten van een bookmaker hangen dus zeer sterk af van de nauwkeurigheid van dit algoritme. Logischerwijs gaat men enorm veel tijd en geld steken in het perfectioneren van dit algoritme. Het is dan ook zeer complex en houdt rekening met enorm veel factoren.

Stel dat een ploeg 3 of meer keer heeft gescoord in hun laatste 5 wedstrijden. Dan is het toch een goede argumentatie om op over 2,5 doelpunten in te zetten? Nee, niet noodzakelijk. Hoe vreemd het ook mag klinken, bij het analyseren van deze weddenschap is het minder relevant of je denkt dat er meer dan 2,5 doelpunten zullen zijn. De juiste vraag is of je denkt dat er vaker meer dan 2,5 doelpunten zullen zijn dan de odds laten uitschijnen. De reden waarom de argumentatie voor deze weddenschap onvoldoende is om winstgevend te zijn, is dat het algoritme deze statistiek al verwerkt heeft in de odds. Bovendien houdt het algoritme rekening met veel andere statistieken en is er ook de winstmarge die je moet verslaan.

Manuele aanpassingen bij odds

Het is bijna onmogelijk om bookmakers te verslaan enkel op basis van statistieken omdat de berekeningen van het algoritme nauwkeuriger zijn dan die van de speler. Daarom moeten we als speler op zoek gaan naar situaties waar het algoritme niet optimaal kan werken. Een algoritme is gebaseerd op historische resultaten en is enorm goed in het interpreteren van deze data.

Het algoritme zal echter falen als er onvoldoende historische data beschikbaar is. Een algoritme zal bijvoorbeeld problemen hebben met het bepalen van live odds wanneer een team twee rode kaarten heeft. Er zal vaak onvoldoende historische data kunnen verzamelen van gelijkaardige situaties om correcte odds te bepalen. Bovendien kan het algoritme falen bij sterke wijzigingen. Voorbeelden zijn een groot verschil in motivatie, verschil in positie van een speler, andere strafschoppennemer, etc.

Een voorbeeld van zo’n sterke wijziging vonden we bij een tip van Bram & Max. In onderstaande video behandelen Betman en Marie deze tip, die overigens werd gewonnen aan odds van 46!

Bij deze wijzigingen zal de odds compiler ingrijpen en manuele aanpassingen maken. En dat is wanneer bookmakers kwetsbaar zijn! Als speler wil je het niet opnemen tegen een algoritme. Je wil man tegen man spelen - jij tegen de odds compiler. Een odds compiler moet verschillende wedstrijden in de gaten houden. Hij zal niet zoveel tijd kunnen steken in het analyseren van situaties waar het algoritme faalt dan de speler. Vooral bij minder populaire wedstrijden kan het zijn dat de odds compiler het volledig over het hoofd ziet dat het algoritme niet nauwkeurig is. 

Conclusie

We raden je aan om steeds op zoek te gaan naar sterk wijzigende situaties. Dat is wanneer het algoritme faalt en je tegen de odds compiler speelt. Doordat je meer tijd (en mogelijk ook meer kennis) hebt om deze situaties te analyseren kan je winstgevend zijn. Uiteraard moet de fout van de odds compiler groot genoeg zijn om ook de winstmarge van de bookmaker te verslaan.

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross