Matchfixing in de sport

Onlangs werd de Nederlandse Eredivisie opgeschrikt door een mogelijk geval van spot-fixing. Een speler van een middenmotor zou in een wedstrijd tegen een topclub bewust een gele kaart gepakt hebben. Iemand anders had daar flink op ingezet bij de bookmaker. Er is een onderzoek ingesteld naar de gang van de zaken.


Wat precies de uitkomst van dit onderzoek gaat zijn is moeilijk te voorspellen. Er is immers louter sprake van indirect bewijs. Ja, de speler maakte, ook volgens eigen zeggen, een onnodige en onhandige overtreding op het middenveld. Ja, de scheidsrechter van die wedstrijd wist nog precies dat dit de derde onhandige overtreding van de betreffende speler was. Ja, dat was op dat moment een ABC-tje om de speler geel te geven. Ja, er was inderdaad iemand die flink had ingezet op een gele kaart voor de betreffende speler. Ja, degene die gegokt heeft op de gele kaart woont inderdaad in de buurt van de speler en ja, ze hebben een aantal gemeenschappelijke vrienden op Facebook.

Allemaal feitelijkheden en allemaal niet voldoende om aan te tonen dat het hier gaat om spot-fixing. Maar wat betekent dit nu precies? Spot-fixing is een vorm van matchfixing waarbij niet het resultaat van de wedstrijd beïnvloed wordt, maar er een kleine handeling verricht wordt. Op deze handeling wordt gegokt. Is deze handeling van te voren bekend, dan is dat voor gokkers heel lucratief.

Wat is matchfixing?

Matchfixing is het feit waarbij het resultaat van een sportwedstrijd geheel (matchfixing) of gedeeltelijk (spot-fixing) wordt beïnvloed door een deelnemer. Deze deelnemer, bijvoorbeeld een speler, trainer of zelfs een scheidsrechter, verliest bewust of speelt vals. Atleten of arbiters die hieraan meedoen worden financieel beloond voor het bewust verliezen van een wedstrijd. Zoals we in het artikel ‘Weddenschappen uitkiezen’ zagen, is dit soort technieken zeer onethisch.

Er zijn twee manieren van matchfixing. De eerste manier is wanneer spelers van een team benaderd worden door iemand die hen geld biedt om een bepaalde wedstrijd te manipuleren. In veel gevallen wordt er in die gevallen flink gegokt op een zege van het andere team. De tweede manier is wanneer sporters worden omgekocht door andere sporters. De reden hiervoor kan zijn dat de omkopers bijvoorbeeld niet degraderen of uitgeschakeld worden.

Voorbeelden van matchfixing

Matchfixing is een serieuze bedreiging voor de sport. Sporters moeten in eerlijke en competitieve omstandigheden de sportieve strijd met elkaar aan kunnen gaan. In de Nederlandse sport is matchfixing een nog niet veel bewezen fenomeen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is.

De enige matchfixing die volgens onderzoek van de KNVB als een paal boven water staat dateert uit 2009. Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargo zou onomstotelijk de wedstrijden van zijn club tegen FC Utrecht en Feyenoord met hulp van enkele ploeggenoten beïnvloed hebben.

In België is er een groter dossier van bewezen matchfixing. De Zaak Ye staat velen nog vers in het geheugen gegrift. De Chinese zakenman Ye werd door de Chinese gokmaffia met een zak geld naar België gestuurd om resultaten te beïnvloeden. Ye deed dit door clubs te interesseren voor een overname of sponsoring. Tegelijkertijd gaf hij spelers en trainers beloningen om bepaalde resultaten te garanderen waarop vervolgens in Azië massaal en grof ingezet werd.

De zaak kwam aan het rollen nadat bij de Britse bookmaker Betfair alarmbellen afgingen bij de wedstrijd STVV tegen La Louvière. Er was volgens de bookmaker onevenredig veel gegokt op deze wedstrijd en ook op de volgende wedstrijd van Sint Truiden zou al volop in de belangstelling van vooral Aziatische gokkers staan.

Onderzoek brengt ook wedstrijden van Lierse SK in beeld. De hoofdtrainer wordt plots ontslagen omdat hij verrassend twee wedstrijden na elkaar een veel zwakker elftal het veld in stuurt. Uiteindelijk worden er, na onderzoek van de Belgische journalistiek en justitie, spelers en trainer langdurig geschorst en verdwijnt de Belgische spelersmakelaar Pietro Allata. Hij moet acht jaar de gevangenis in. Ye is dan al lang gevlucht.

De gevolgen van matchfixing

De gevolgen van matchfixing zijn groot. Niet alleen voor de betrokken sporters, zeker als ze betrapt worden, maar ook voor de supporters van de betreffende club of sporter. Wij zitten als fans van sport te kijken naar wedstrijden die op de achtergrond al lang en breed geregeld zijn. Dat is ontzettend jammer en schadelijk. Sportweddenschappen moeten een manier zijn om sportwedstrijden spannender en een beetje lucratief te maken. Het kan niet de bedoeling zijn dat om weddenschappen te winnen er wedstrijden gemanipuleerd worden. Dit keuren we dan ook ten zeerste af. We verslaan de bookmaker graag op een legale manier.

Matchfixing

Hoe kiest men sportweddenschappen voor matchfixing?

In alle zaken die we hierboven hebben aangestipt, gaat het om wedstrijden van kleinere clubs. De reden hiervoor is dat wedstrijden van topclubs vele malen moeilijker te fixen zijn. Spelers van topvoetbalclubs verdienen vaak vorstelijke salarissen. Ze staan in de publieke belangstelling en kunnen dus flinke reputatieschade oplopen als blijkt dat zij zich ingelaten hebben met matchfixing. Bovendien is het veel moeilijker om topwedstrijden te beïnvloeden. De belangen zijn groot en er staat heel veel geld op het spel. Topvoetbal, maar ook andere topsport, is miljoenenbusiness geworden. 

Wanneer men dus op zoek is naar een wedstrijd om te fixen komt men al snel uit bij spelers die wat minder prominent zijn. Spelers die wat minder verdienen en mogelijk wel oren hebben naar een extra inkomen. Dat geldt niet alleen voor profvoetballers, maar ook bijvoorbeeld voor proftennissers.. Vooral die laatste sport is ideaal voor een matchfixer. Het is namelijk een misverstand dat gokkers puur en alleen op voetbal wedden. Elke sport die een manipuleerbare weddenschap aanbiedt, is interessant voor de gokmaffia. Een bepaald type weddenschap wordt een wedmarkt genoemd. Wedmarkten kunnen resultaatgericht zijn, maar kunnen ook gebeurtenissen zijn zoals ‘speler krijgt een kaart’, ‘volgende inworp’, ‘speler verliest tweede punt in de zevende game bij tennis’.

Simpel te beïnvloeden sportweddenschappen

Je zult begrijpen dat het beïnvloeden van deze laatste wedmarkten vele malen simpeler is dan het beïnvloeden van het resultaat van een wedstrijd. Bovendien hoeft een dergelijke gebeurtenis helemaal geen invloed te hebben op het eindresultaat. Een tennisspeler die is omgekocht om het tweede punt in de zevende game van de eerste set te verliezen, kan nog altijd de wedstrijd, de set en zelfs de game winnen.

Als toeschouwer heb je niet door wat er gebeurt, de scheidsrechter heeft niet door wat er gebeurt. De speler raakt de bal per ongeluk veel te hard en die gaat meters over de achterlijn. Kan gebeuren. Het volgende punt wordt weer door de speler gemaakt. Niets aan de hand. Ondertussen zijn er in de onderwereld vele duizenden euro’s of dollars verdiend op basis van die ene bal die ver uit ging. Voor een gele kaart in het voetbal geldt hetzelfde. Dat de speler van de Nederlandse eredivisieclub die gele kaart pakte, heeft geen gevolgen gehad voor het resultaat van de wedstrijd.  

Bookmakers en matchfixing

Knijpen bookmakers bij matchfixing een oogje toe? Nee, zeker niet. Bookmakers beseffen ook dat minder prominente wedstrijden veel gemakkelijker te beïnvloeden zijn dan wedstrijden die in de volle schijnwerpers worden gespeeld. Zeker als er maar één speler omgekocht hoeft te worden. Voor minder populaire wedstrijden worden deze inzetopties dan ook vaak niet aangeboden.

Bookmakers zijn ook bepalend voor de mogelijkheid tot matchfixing door de inzetlimieten die ze hanteren. Biedt een bookmaker lage inzetlimieten op wedmarkten zoals ‘speler krijgt een gele kaart’, dan kan er minder verdiend worden dan wanneer er een hele hoge inzetlimiet geboden wordt. Wanneer bookmakers inzetten laag te houden, wordt het voor matchfixers minder interessant om wedstrijden te kopen.

Met ingang van 1 april is de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand in Nederland actief. Als spelers merken we daar overigens pas op 1 oktober iets van, maar achter de schermen is de kansspelautoriteit druk bezig om vergunningaanvragen te beoordelen. In deze wet is opgenomen dat wedmarkten die gevoelig zijn voor omkoping apart beoordeeld worden. Op het moment dat een bookmaker een vergunning heeft verkregen, kan het zo zijn dat hij bepaalde weddenschappen niet meer aan mag bieden. Het zou dus zomaar eens tot de mogelijkheden kunnen behoren dat er na 1 oktober geen gele kaart weddenschappen meer geplaatst kunnen worden. 

Welke sporten zijn gevoelig voor omkoping?

We hebben een schema gemaakt waarin we bepaalde weddenschappen hebben beoordeeld op de gevoeligheid voor omkoping.

Matchfixingindesportonlinewedden 1

Wat je in dit schema heel duidelijk ziet is een bevestiging van hetgeen we eerder in dit artikel al schetste. Het is voor gokkers heel erg lucratief en interessant om middels spot-fixing proberen te manipuleren in Champions League wedstrijden, maar de spelers die dan een bepaalde actie uit zouden moeten voeren zijn niet gemakkelijk te ronselen.

Het manipuleren van een bepaald punt in een zekere game op het tenniscourt is dan weer wel mogelijk. Maar de bookmakers treden hier beperkend op door de inzetten laag te houden, waardoor er niet veel gewonnen kan worden.

Matchfixing bij Tennis

Tennis is bij veel bookmakers de tweede meest populaire sport na voetbal. Tennis laat zich, gezien de aard van het spel, gemakkelijk lenen voor matchfixing. Spelers kunnen zich laten verleiden voor spot-fixing, zonder dat het invloed heeft op het resultaat en ze toch extra kunnen verdienen. De topspelers op de WTA en ATP-Tour verdienen bakken met geld. Maar de mindere goden zijn veroordeeld tot het spelen van Challenger toernooien. Zij moeten het doen met veel minder geld, terwijl ze vaak dezelfde trainingsarbeid investeren.

Omdat tennis bij recreatieve gokkers zo populair is, willen bookmakers daarom graag hogere limieten hanteren. Daar verdienen zij ten slotte ook heel erg leuk aan. Dat betekent dat er goede controle nodig is op de inzetvolumes bij hogere limieten.

Match fixing via social media? Trap er niet in!

Op social media gaan er geregeld berichten rond met ‘gouden’ tips betreffende het wedden op sportwedstrijden. Deze mensen zouden inside information hebben dat de getipte wedstrijd of wedstrijden allemaal gefixt zijn en je daarom met winstgarantie in kunt zetten.

Vaak laten deze mensen betslips zien als bewijs dat ze zelf ook flink ingezet hebben op deze gouden opportuniteit. In heel veel gevallen gaat het hier om vervalste betslips waarop slechts een euro of een dubbeltje is ingezet, waarna het document bewerkt is en het lijkt alsof er duizenden euro’s zijn ingezet.

Een andere manier waarop spelers verleidt worden om op gefixte matches in te zetten is het toesturen van een tiental correcte score combinaties naar tien verschillende personen. Hier zit dus een daadwerkelijk correcte score tussen. De persoon die dit formulier ontvangt wordt na de wedstrijd opnieuw benaderd om voor een volgende wedstrijd in te zetten, want er is immers ‘bewezen’ dat de match gefixt was. Uiteraard was het ook hier simpelweg toeval dat die persoon de juiste correcte score kreeg.

Onze uitdrukkelijke waarschuwing is hier: Trap er niet in! Hier zijn oplichters actief. Matchfixing gaat om grote belangen en ontzettend veel geld. Matchfixers gaan voor een paar tientjes extra niet communiceren via social media. Betslips die je op Facebook, Twitter en andere media voorbij ziet komen, kun je direct negeren. Beter nog, blokkeer en rapporteer hen. Geef nooit geld uit aan dit soort gefixte matches.

Juridische gevolgen match fixing

Naast het feit dat het oplichterij is, val je ook direct door de mand bij de bookmaker. Zij werken met algoritmes om verdachte weddenschappen op te kunnen sporen, zoals ze gedaan hebben met de inzet op de gele kaart van de eredivisiespeler. Verdachte wedpatronen worden onherroepelijk doorgespeeld naar politie en justitie. Naast dat je je geld kwijtraakt, kun je dus ook in juridische problemen komen.

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross