Arbitrage of sure bets

Een strategie bij het wedden op sport is arbitrage. Bij arbitrage maakt men gebruik van grote verschillen in de odds tussen verschillende wedkantoren. Wanneer de verschillen voldoende groot zijn, ontstaat er een mogelijkheid om gegarandeerde winst te maken. Deze techniek wordt arbitrage genoemd en de weddenschappen sure bets. De naam sure bets verwijst naar het feit dat je winst zeker of 'sure' is.

Hoe werken sure bets

De arbitragemogelijkheden ontstaan wanneer de odds tussen verschillende bookmakers sterk van elkaar afwijken. Dat houdt in dat je winst kan maken ongeacht wat het resultaat van je weddenschap is. Als voorbeeld geven we de odds van het aantal doelpunten in een voetbalwedstrijd bij twee bookmakers weer.

WeddenschapOdds bookmaker AOdds bookmaker B
over 2.5 goals2.101.90
under 2.5 goals1.902.10

Met dergelijke odds zal je altijd winst maken door bij bookmaker A een bedrag in te zetten op over 2.5 goals en hetzelfde bedrag in te zetten bij bookmaker B op under 2.5 goals. Als je dus op beide 50 euro inzet, zal je altijd 105 euro terugkrijgen - een sure bet dus. Op een totale inzet van 100 euro betekent dat een rendement van 5 procent.

De voorgaande arbitragemogelijkheden zullen spelers ongetwijfeld toch gebruiken. Daardoor zal bookmaker A een verlies hebben bij over 2.5 goals. Om dat risico in te perken, worden spelers gemotiveerd om op under 2.5 goals in te zetten. Bookmaker A zal de odds op over 2.5 goals laten dalen en op under 2.5 goals laten stijgen. Daardoor verdwijnt de arbitragemogelijkheid.

Gevaren van plaatsen sure bets

Het lijkt een zeer interessante strategie, maar toch zijn er enkele zaken waarvoor je moet opletten.

1. Limieten

Bookmakers willen vermijden dat spelers gebruik maken van arbitragemogelijkheden. Wedkantoren zullen deze strategie tegengaan door de spelers die deze techniek toepassen te limiteren. Met limiteren wordt bedoeld het beperken van de maximum inzet van bepaalde spelers. Het is namelijk zeer makkelijk voor bookmakers om spelers op te sporen die gebruik maken van arbitrage. Ze vergelijken simpelweg de odds waarop jij inzet met de rest van de markt. Via een eenvoudig algoritme kunnen ze aan de hand daarvan zien of er een mogelijkheid tot arbitrage (sure betting) was. Indien je veel weddenschappen op sport plaatst waarop deze mogelijkheid aanwezig was, zal je snel gelimiteerd worden.

Naast het vergelijken van de odds, baseren bookmakers deze beslissing ook op de inzet van je sportweddenschap. Voor elke weddenschap is er een maximum inzet die afhankelijk is van de speler, wedmarkt en wedstrijd. Bij arbitrage neem je in principe geen risico. Logischerwijs zal men de winst willen maximaliseren, wat je kan doen door te wedden met de maximale inzet voor die sportweddenschap. Wanneer bookmakers zien dat spelers consistent bedragen plaatsen die heel dicht tegen de maximale inzet aanleunen, is dit voor hen een extra signaal dat de persoon arbitrage toepast en dus moet worden gelimiteerd.

2. Regels van bookmakers

Niet elke bookmaker hanteert dezelfde regels bij sportweddenschappen. Een voorbeeld is of overtime al dan niet mee wordt geteld bij het aantal goals in ijshockey. Het is dus mogelijk dat je denkt een arbitragemogelijkheid te hebben gezien, terwijl de odds in werkelijkheid sterk afwijken omdat het om een andere weddenschap gaat.

3. Duidelijke fouten in de noteringen

Een arbitragemogelijkheid zal zich voordoen wanneer de odds sterk verschillen tussen bookmakers. In de voorwaarden en bepalingen van een bookmaker zal steeds staan dat ze het recht hebben een weddenschap als ongeldig (void) af te handelen bij een duidelijke fout in de noteringen. Hoe een 'duidelijke fout' wordt geinterpreteerd is helaas niet altijd even duidelijk. Een situatie waarbij je een weddenschap verliest op bookmaker A en waarbij de weddenschap op bookmaker B wordt gevoid door een 'duidelijke fout in de noteringen' is dus niet ondenkbaar.

Conclusie

Arbitrage lijkt een interessante stragie, maar er zijn ook heel wat gevaren en nadelen aan verbonden. Naar onze mening, wegen de nadelen zwaarder door dan de voordelen. Wij zouden dus niet aanraden om gebruik te maken van de arbitragestrategie. Maar oordeel vooral zelf!

Betmanbegins-app 
nu beschikbaar
Geef in de app aan van welke tippers en sporten je een notificatie wil ontvangen bij een wedtipDownload nu
cross