Hoe werkt toto?

We beginnen bij het begin. In dit artikel geven we je uitleg over toto. Bij een sportweddenschap maak je een voorspelling en je zet geld in op die voorspelling. Wanneer die correct is, krijg je een x-aantal keer de inzet terug. Als je toto fout is, verlies je de inzet. Klinkt eenvoudig? Dat is het ook. Maar de strategieën om dit concept winstgevend te doen, zijn dat niet.

Wat is toto?

Toto is een bookmaker of ‘bookie’. Het is een bedrijf dat weddenschappen op sportwedstrijden mogelijk maakt. Bij toto kan er dus geld ingezet worden op de uitslag van een evenement of een gebeurtenis tijdens de wedstrijd. Bookmakers zoals toto bieden verschillende wedstrijden en type weddenschappen (‘wedmarkten’) om op te gokken. Voor elke aangeboden weddenschap geeft een bookmaker ‘odds’. Weet nog niet precies hoe toto werkt? Geen nood, we leggen het nog verder in detail uit.

Wat zijn quoteringen bij toto?

Quoteringen of odds zijn cijfers die bookmakers gebruiken om de kans weer te geven dat een bepaald evenement zich voordoet. Als je bijvoorbeeld een weddenschap wint met odds van 4,00, zal de bookmaker je veertig euro uitbetalen als je tien euro hebt ingezet. In dat geval maak je dus dertig euro winst. Dit wordt de decimale oddsweergave genoemd. In het Verenigd Koninkrijk en Australië worden odds weergegeven in een breukverhouding, in de Verenigde Staten gebeurt dat met een Amerikaanse oddsweergave. Maar op toto is de decimale manier de standaard.

Door het getal 1 te delen door de odds, wordt de kans berekend. Odds van 2,00 geven weer dat de kans op een bepaalde gebeurtenis volgens de bookmakers 1/2,00 of vijftig procent is. Deze kans wordt vooral bepaald via algoritmes, maar soms worden er manuele aanpassingen doorgevoerd. Het artikel ‘Hoe ontstaan odds?’ kan handig zijn als leidraad.

Tip: je zal op lange termijn enkel winstgevend zijn met toto als de echte kans dat een bepaald evenement zich voordoet hoger ligt dan de odds weergeven.

Hoe maakt toto winst bij sportweddenschappen?

toto verrekent een winstmarge in de odds. Of dacht je dat toto gratis zou werken? Stel dat toto denkt dat beide spelers van een tenniswedstrijd vijftig procent kans hebben om de wedstrijd te winnen. Die gedachte zou overeen moeten komen met odds van 2,00. En toch zal toto je geen odds van 2,00 aanbieden, maar bijvoorbeeld wel 1,80. Als je 50 euro inzet op beide spelers, zal je 90 euro terugkrijgen, ongeacht wie het partijtje tennis wint. Aangezien de inzet 100 euro is, bedraagt de terugbetaling (‘payback’) 90 procent. De winstmarge van toto is 5 procent.

In onderstaande video leggen Betmanbegins en Marie je uit hoe toto werkt om de payback te bepalen.

De gehanteerde winstmarges kunnen sterk verschillen. Over het algemeen heeft toto een hoge winstmarge. Het is dus verstandig om ook een account te hebben op andere bookmakers dan toto. Het verschil in payback is namelijk zeer verschillend per bookmaker. De grote bookies hanteren vaak een lagere winstmarge. Helaas is toto dus geen grote bookmaker waardoor ze werken met een hoge winstmarge. De winstmarge zal ook verschillen per wedstrijd en zelfs per type weddenschap. Maar welke factoren beïnvloeden nu eigenlijk de winstmarge van toto?

De belangrijkste is ongetwijfeld de liquiditeit. Dat is een maatstaf van hoeveel geld er op een wedmarkt wordt ingezet. Met andere woorden gaat het om de populariteit van de wedmarkt. Als het gaat om wedden op de winnaar van een wedstrijd in de Premier League dan is toto vaak tevreden met een winstmarge van vijf procent. Op dit type sportweddenschappen wordt immers zeer veel geld ingezet. Wedpatronen van spelers helpt toto om kansen beter in te schatten.

Verder is er veel informatie publiek beschikbaar op populaire wedstrijden. Daardoor is toto in staat een nauwkeurige inschatting te maken van de odds of quoteringen. Zelfs met een lage winstmarge zal toto nog steeds winst maken.

Bij minder populaire weddenschappen kan de winstmarge van toto echter al snel oplopen tot tien, vijftien of zelfs twintig procent. Dat gaat dan bijvoorbeeld om wedmarkten als doelpuntenmakers of de correcte score. Dat is ook de reden waarom toto vaak promoties en bonussen geeft op dit soort wedmarkten. Op lange termijn is het minder interessant om soortgelijke sportweddenschappen te spelen, behalve als je over informatie beschikt dat bookmakers een grote inschattingsfout maken.

Ook bij minder bekende wedstrijden zullen bookmakers een hogere winstmarge hanteren. Op de Premier League is de winstmarge van toto vrij laag, maar op de reservecompetitie van Wit-Rusland zal die vele malen hoger zijn. Al kunnen weddenschappen in dergelijke competities wel heel wat potentieel hebben. Dat kan je ook lezen in ons gratis e-book: de Betting Bible. Daar gaan we namelijk nog veel dieper in op hoe toto werkt.

Tip: Hoe groter de winstmarge van toto is, des te groter moet de bookmaker z’n fout zijn om wedden winstgevend te maken op lange termijn

Pre-match en live wedden op toto

Andere bookmakers dan toto bieden zowel pre-match als live sportweddenschappen aan. Pre-match betekent dat je de weddenschap plaatst voordat de wedstrijd begint. Live weddenschappen plaats je terwijl de wedstrijd bezig is. De manier waarop toto werkt laat hen niet toe om live wedden aan te bieden. Bij toto zal je dus altijd voor de wedstrijd moeten uitwerken op welke sportweddenschap je wil inzetten. Tijdens de wedstrijd is het niet meer mogelijk.

Het gebeurt ook dat toto een sportweddenschap niet meer aanbiedt voordat de wedstrijd gaat beginnen. De reden daarvoor is risicobeheer. Als de media bijvoorbeeld plots bekend maakt dat verschillende spelers ziek zijn, een ploeg financiële problemen heeft… brengt dat heel veel onzekerheid met zich mee voor toto. Als het risico zodanig hoog is, kan toto besluiten een weddenschap op een wedstrijd niet meer aan te bieden.

Tip: toto biedt geen live weddenschappen aan. Zorg er dus voor dat je er op tijd bij bent als je een weddenschap op toto wil plaatsen.

hoe werken singles en lijstjes op toto?

Als speler kan je op toto een enkelvoudige of meervoudige weddenschap plaatsen. Een enkelvoudige weddenschap beperkt zich tot één weddenschap. Een meervoudige weddenschap op toto combineert verschillende weddenschappen. Daarbij worden de odds telkens met elkaar vermenigvuldigd. Stel dat je denkt dat PSV (odds 2,00) en Ajax (odds 1,50) zullen winnen. Als je die in een weddenschap op toto combineert, zal je odds van 3,00 krijgen. Een meervoudige weddenschap is enkel te winnen als je iedere enkelvoudige weddenschap waaruit de meervoudige weddenschap bestaat, effectief gewonnen hebt.

Dat laatste is niet zo bij een systeemweddenschap op toto, waarmee je het risico meer kunt spreiden. Wanneer je bijvoorbeeld vier weddenschappen uitkiest, kan je vele mogelijke combinaties maken met die wedstrijden. Voor de gemakkelijkheid noemen we die weddenschappen A, B, C en D. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan ze allemaal enkelvoudig spelen op toto. Je kan ook kiezen om tweevoudige weddenschappen te plaatsen. In dat geval zijn er met vier weddenschappen zes combinaties mogelijk. Of je kan al de weddenschappen tot één meervoudige weddenschap maken. Toto werkt dus op zo’n manier dat alle opties mogelijk zijn.

Systeemweddenschappenonlinewedden 1

Stel: weddenschap A, B en C win je, maar weddenschap D verlies je. Dan is de uitkomst voor de meervoudige weddenschappen als volgt. Als je enkel tweevoudige weddenschappen hebt geplaatst op toto, win je nog steeds drie van de zes combinaties. In drie combinaties is weddenschap D immers niet inbegrepen. Als je drievoudige combinaties hebt gekozen, is er één combinatie waarbij weddenschap D niet is inbegrepen. Zo win je dus één van de vier drievoudige weddenschappen. De viervoudige weddenschap verlies je. Daar is D uiteraard wel inbegrepen.

Tip: Systeemweddenschappen zijn een prima manier om je risico te beperken als je bij toto op meervoudige weddenschappen wedt

Werkt toto het best?

Bij welke bookmaker plaats ik nu best een weddenschap? Die keuze moet je vooral bepalen op basis van wat jij belangrijk vindt aan een sportweddenschap. Bij voorkeur inzetten op voetbalwedstrijden of toch eerder tennis? Liever een goede klantendienst of vind je net veel bonussen belangrijk? Probeer jouw profiel dan te matchen met een bookmaker.

Over het algemeen is toto vaak niet de beste bookmaker. Wat is hiervoor precies de uitleg? Wel, dat is vooral omdat de quoteringen van toto vaak lager zijn dan andere bookmakers. Daarnaast biedt toto geen live weddenschappen aan. Dat is toch ook een nadeel van de manier waarop ze werken.

Wedmarkten op toto

Bij een wedstrijd zal een bookmaker je laten kiezen uit vele verschillende wedmarkten. Een wedmarkt is een type sportweddenschap. In dit onderdeeltje leggen we enkele soorten uit.

1x2

Winst/gelijkspel/verlies is de meest populaire weddenschap op toto. Hierbij wed je op welke ploeg zal winnen of kies je voor gelijkspel. Deze wedmarkt houdt altijd rekening met de reguliere speeltijd. Doelpunten die worden gescoord in de verlengingen, tellen dus niet mee.

Draw no bet

De weddenschap ‘draw no bet’ wordt ook wel eens ‘ongeldig bij gelijkspel’ genoemd. Je wedt hierbij of de thuis- of de uitploeg zal winnen. Indien de wedstrijd echter eindigt in een gelijkspel (‘draw’) en er dus geen winnaar is, krijg je je inzet terug (‘no bet’).

Asian Handicap toto

De ‘Asian Handicap’ is wellicht de meest ingewikkelde wedmarkt. “ Wat is Asian Handicap ?” is een vraag die we vaak zien voorbij komen. Bij dit type sportweddenschap geef je het team waarop je wedt een virtuele voorsprong of achterstand op toto. Vooral wanneer er een duidelijke favoriet is in de wedstrijd, is dit een interessante wedmarkt. De Asian Handicap kent drie soorten: de halve lijn, de volle lijn en de kwartlijn.

De eerste vorm van de toto handicap is de halve lijn. In dit geval krijgt het team waarop je wedt bij toto steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 0,5. Als je bijvoorbeeld inzet op winst van de thuisploeg met een Asian Handicap van -1,5, moet deze ploeg winnen met minstens twee doelpunten meer dan de andere ploeg. Stel dat de thuisploeg wint met 2-1. Dan wordt de score 0,5 – 1 nadat anderhalf punt is afgetrokken van het team waarop je met een toto Handicap hebt ingezet. Het team waarop je hebt ingezet, wint dus niet en je verliest dan ook de weddenschap. Bij een 3-0 overwinning zou de score na de toepassing van de Asian Handicap 1,5 – 0 worden. In dat geval wint het team waarop je hebt ingezet en win je dus ook de weddenschap.  

Een andere mogelijkheid is de volle lijn. In dit geval krijgt het team waarop je wedt steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 1. Die vorm leggen we uit aan de hand van een voorbeeld waarbij de toto Handicap -1 bedraagt. Bij een 1-1 gelijkspel zal de score na de toepassing van de Asian Handicap 0-1 worden. De thuisploeg waar je op hebt ingezet, wint niet en bijgevolg verlies je de weddenschap. Als je ploeg wint met exact één doelpunt verschil, zal jij je geld terugkrijgen. Bij een 2-1 score wordt de score na het toepassen van de toto Handicap 1-1. In dat geval krijg je je geld terug. Bij een 3-1 score wordt de score na het toepassen van de toto Handicap 2-1. In dat geval win je de weddenschap.

Ten slotte bestaat er ook nog de kwartlijn. Het is in principe een combinatie van de volle lijn en de halve lijn. Kwartlijnen eindigen dus steeds op 0,25 of 0,75. Als je wedt op een kwartlijn, verdeel je eigenlijk je inzet over de halve lijn en volle lijn tussen de kwartlijn. Stel dat je inzet op een toto Handicap van -1,25. De helft van je inzet wordt gezet op een handicap van -1 en de andere helft op een handicap van -1,5. Als je ploeg met twee of meer doelpunten verschil wint, zal je dus je volledige weddenschap winnen. Als je ploeg echter de wedstrijd verliest of gelijk speelt, ben je de volledige inzet kwijt. Bij een overwinning met één doelpunt verschil zal je de -1,5 handicap verliezen en je geld van de inzet op de -1 handicap terugkrijgen. Dat is de helft van je inzet.

De volle lijn en kwartlijn worden enkel gebruikt bij sporten waarbij het aantal gescoorde doelpunten meestal laag blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij voetbal. In sporten met meestal een hoog aantal doelpunten als basketbal, zal je enkel de halve lijn als type ‘Asian Handicap’ terugvinden.

Europese (3-way) toto Handicap

De Europese Handicap vertoont veel gelijkenissen met de Asian Handicap. Het verschil bestaat erin dat er geen ‘void’ mogelijk is. Een ‘void’ houdt in dat je je geld terugkrijgt. Dat is het geval als er een gelijkspel is na het toepassen van de Asian Handicap, maar niet na het toepassen van de Europese. Als er sprake is van een gelijkspel na het toepassen van de Europese Handicap, verlies je immers de sportweddenschap en krijg je je geld niet terug.

Een Europese Handicap van -1 is dus eigenlijk hetzelfde als een -1,5 Asian Handicap. Het kan gebeuren dat bookmakers een hogere winstmarge nemen op de Europese handicap. In dit geval zou je bij de Europese Handicap dus lagere odds krijgen dan bij de Asian Handicap, al is de weddenschap wel exact dezelfde. De reden is, zoals we eerder al hebben aangehaald, liquiditeit. Er worden vaak meer en hogere bedragen ingezet op de Asian Handicap waardoor bookmakers vaak een lagere winstmarge hanteren.

Over / under op toto

Hierbij plaats je een sportweddenschap op het aantal doelpunten, corners, sets... Je kan hier inzetten op ‘over’ (‘meer dan’) of ‘under’ (‘minder dan’) een welbepaald aantal. toto geetf dit weer in de vorm van halve lijnen. Als je bijvoorbeeld inzet op ‘over’ 2,5 doelpunten zal je winnen als er drie of meer doelpunten vallen. Als er twee of minder doelpunten vallen, verlies je.

Beide teams scoren op toto

Bij het type wedmarkt ‘beide teams scoren’ beantwoord je simpelweg een ja-nee-vraag. De weddenschap op ‘ja’ wint als beide teams minstens één doelpunt maken. Als één van beide teams geen doelpunt scoren, win je als je op ‘nee’ gewed hebt.

Doelpuntenmaker op toto

Bij de wedmarkt doelpuntenmaker zet je in op een bepaalde speler waarvan je verwacht dat die een doelpunt zal maken. Owngoals (eigen doelpunt) tellen niet. Bij deze categorie is het van groot belang te weten wat de regels zijn wanneer een speler waarop je hebt ingezet niet in de basis start, maar wel invalt. Sommige bookmakers zullen een weddenschap ‘voiden’ (je inzet teruggeven) als de speler in kwestie niet start. Andere bookmakers zullen dit enkel doen als hij de volledige match niet heeft meegespeeld. Toto behoort tot deze laatste groep. Toto werkt zodanig dat weddenschappen niet worden gevoid als een speler invalt. Als je inzet op een doelpuntenmaker bij toto, raden we aan om enkel in te zetten van zodra je zeker bent dat de speler start.

Daarnaast is het vaak mogelijk in te zetten op wie het eerste doelpunt in de wedstrijd scoort. Hier worden eigen doelpunten bij toto niet meegerekend.  Als het eerste doelpunt effectief een ‘owngoal’ is, kan je nog altijd de weddenschap winnen als de speler waarop jij hebt ingezet als ‘eerste doelpuntenmaker’ het tweede doelpunt van de wedstrijd scoort.

Outright op toto

Een outright weddenschap wordt ook wel eens een seizoenweddenschap genoemd. Bij dit type wed je bijvoorbeeld op de topscoorder of eindwinnaar van een bepaalde competitie. Het grote nadeel van deze wedmarkt is dat het lang duurt voordat je weet of je gewonnen of verloren hebt. Daardoor zal je lang moeten wachten voordat je de eventuele winsten van die weddenschap in ontvangst kan nemen.

Transfers op toto

Ten slotte bestaat er de wedmarkt van transfers. Binnen dat type is de populairste wedmogelijkheid de club waarbij een bepaalde speler op een bepaald moment een contract zal hebben. Al kan je vaak ook wedden op de volgende club van een trainer.

Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Transfergeruchten zijn uitstekende manieren om de aandacht van lezers te trekken. Maar er zijn heel wat onbetrouwbare bronnen. De eerste vraag zou steeds moeten zijn: ‘wie heeft er baat bij als het gerucht in de media komt?’. In de meeste gevallen is dit niet de club die interesse toont om de speler te kopen. Media-aandacht zorgt ervoor dat andere ploegen ook interesse krijgen. Dat jaagt de prijs de hoogte in. Het is niet ongewoon dat makelaars met opzet geruchten verspreiden met als doel een beter contract in de wacht te kunnen slepen. Het is essentieel om je bronnen zeer goed te controleren als het gaat om de interpretatie van transfergeruchten. Wees dus op je hoede bij het plaatsen van een weddenschap op transfers! Toto biedt dit type weddenschappen niet aan.

Wil je wedtips ontvangen op toto en vele andere bookmakers? Onze tippers voorzien jou van gratis tips in de Betmanbegins Facebook groep. Neem snel een kijkje!

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross