Hoe betrouwbaar is de win rate?

“Ik heb een win rate van 80%”. Het zijn zaken die je regelmatig hoort, maar hoe betrouwbaar is deze statistiek? Wil dit noodzakelijk zeggen dat het verstandig is om de tips van deze persoon te volgen? Absoluut niet! Het is onmogelijk om een correcte evaluatie te maken van de resultaten van iemand zijn sportweddenschappen enkel en alleen op basis van de win rate.

De win rate is een waardeloze statistiek zonder een indicatie van de odds waarop is ingezet. Als men bijvoorbeeld steeds inzet op odds van 1,20 is een 80% win rate niets meer dan een mooie manier om te zeggen dat je 4 euro verlies maakt per 100 euro dat je inzet. 

Win rate en gemiddelde odds sportweddenschappen

Wat als iemand je een win rate van 80% met gemiddelde odds van 2,19 kan voorleggen? Dit is toch overduidelijk bewijs dat je deze tips moet volgen? Neen, dat is het niet. De gemiddelde odds geven namelijk geen indicatie over de spreiding van deze odds. Stel dat er 99 weddenschappen zijn geplaatst met odds van 1,20 en één weddenschap met odds van 100.

Tenzij de weddenschap met odds van 100 winnend was, zal er nog steeds 4 euro verlies worden gemaakt voor elke 100 euro dat wordt ingezet. Dit is een extreem voorbeeld, maar hopelijk is het duidelijk dat ook win rate en gemiddelde odds niet voldoende is om resultaten te beoordelen. 

Als de win rate en gemiddelde odds een onvolledige indicatie geven van de resultaten, wat is dan wel een goede indicator? Dit wordt uitgelegd in het artikel ‘Indicatoren resultaten’.

Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross