Bookmakers verslaan

De nauwkeurigheid van odds

Met odds maken bookmakers voorspellingen over de kans dat een bepaald evenement zich zal voordoen. Om winstgevend te kunnen zijn, moet je niet enkel die kansen beter kunnen inschatten. Bookmakers hanteren immers ook een winstmarge in hun odds. Ook die zal je moeten verslaan. Een voorbeeld zal meer duidelijkheid brengen. Bookmakers kunnen dan wel de odds voor vijf procent verkeerd inschatten, maar nog steeds een winstmarge van tien procent hanteren. In dat geval is de foutieve inschatting van de bookmaker geen winstgevende situatie voor jou als speler.

Al is fouten vinden bij bookmakers waarbij je de winstmarge ook verslaat, zelfs geen garantie voor winst op lange termijn. Je dient namelijk steeds rekening te houden met een heel vervelende en vaak ook frustrerende factor: toeval. De impact van de geluksfactor kwam reeds aan bod in een van de webinars. In onderstaande video vind je een volledige herhaling van die webinar.

Voorbeeld – muntje opgooien

We verduidelijken die factor aan de hand van een voorbeeld. Beeld je in dat iemand je een voorstel doet. Je betaalt één euro. Dan mag je een muntje opgooien. Als het ‘kop’ is, krijg je drie euro. In het geval van ‘munt’, verlies je de euro. Omdat de kans op ‘kop’ vijftig procent is, zal dit spel in principe winstgevend zijn. Althans, op lange termijn. Op korte termijn speelt toeval sterk mee.

Stel dat je maximum honderd euro aan dit spel wil uitgeven. Je zet ieder spel vijftig euro in. De kans op twee keer ‘munt’ op rij is slechts vijfentwintig procent. Al is die kans er wel. En als dat gebeurt, ben je alles kwijt. Ook al is het spel op lange termijn in principe winstgevend.  

Bankroll management bij sportweddenschappen

Datzelfde principe kunnen we ook vertalen naar sportweddenschappen. Winstgevend zijn op lange termijn wil niet zeggen dat je ook op korte termijn winst zal maken. Om het toeval op korte termijn uit te filteren, is een goed bankroll management noodzakelijk.

Hoe goed je ook bent in het opsporen van fouten bij bookmakers, iedereen kent verliesgevende periodes. En dan bedoelen we ook iederéén. Die momenten moet je opvangen door je bankroll goed te beheren aan de hand van een ‘bankroll management’. Een ‘bankroll’ is het bedrag dat je als speler bereid bent te investeren in sportweddenschappen. Die hoeft niet volledig op het account van de bookmakers te staan, maar kan ook gewoon op je bankrekening of een e-wallet staan.

Het is essentieel om op iedere weddenschap een percentage van je bankroll te plaatsen. Je inzet hangt af van hoe je bankroll evolueert. Daardoor blijft een goede balans bestaan tussen het beperken van risico’s enerzijds en de groei van je bankroll anderzijds. Aangeraden is om bij elke weddenschap tussen 0,2 procent en 2 procent van je bankroll in te zetten. Concreet betekent dat je met een bankroll van 1.000 euro per weddenschap 2 à 20 euro inzet. Die inzet wordt ook wel eens uitgedrukt in ‘units’ (eenheden), waarbij één unit gelijk is aan 0,2 procent van je bankroll. Je zet best maximaal tien units van je bankroll in.

We spreken van een variatie tussen 0,2 en 2 procent. Daarop zit een groot verschil. Of je best eerder richting 0,2 procent of richting 2 procent van je bankroll inzet, is afhankelijk van twee elementen. Ten eerste is dat de mate waarin je veronderstelt dat een bookmaker een fout maakt. Als de odds volledig verkeerd ingeschat zijn, kan je meer inzetten dan bij een kleine fout van de bookmakers. Ten tweede zijn de odds belangrijk. Bij een weddenschap met hoge odds loop je meer risico. Dat moet je beheren door een lager percentage van je bankroll in te zetten.


Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross