Bookmaker bonus optimaal gebruiken

Bookmakers doen er via bonussen alles aan om je binnen te halen. Voorbeelden zijn welkomstbonussen en profit boosts. Toch schuilt er soms een addertje onder het gras. In dit artikel bekijken we hoe je haast risicoloos winst kan overhouden aan de bonussen van bookmakers. We berekenen ook de value van een promotie van a tot z en gaan na welke welkomstbonussen het meest interessant zijn in Nederland.

Profit en odds boost

Bookmakers lanceren geregeld een profit boost of odds boost. Door deze promoties krijg je hogere odds dan aanvankelijk aangeboden bij de bookmaker. Sommige profit boosts zullen enkel gelden voor multiples. Dit soort weddenschappen zijn op lange termijn verliesgevend, maar door een profit boost kan het mogelijk zijn om toch winstgevend te zijn. Zo’n situatie is namelijk één van de twee uitzonderingen waarbij combi’s interessant kunnen zijn.

Wanneer de gemiddelde waarde van de bonus hoger ligt dan het gemiddeld verlies dat je zal lijden door het plaatsen van de combi, dan is het interessant om de combi te plaatsen. Het ideale vergelijkingspunt voor wedtips met een profit boost is Pinnacle.

Stel dat je via een profit boost of odds boost je odds kan verhogen naar 2,00 en Pinnacle biedt odds aan van 1,95 en hanteert een 96% payback op die wedmarkt. We moeten steeds vergelijken met de odds zonder de winstmarge. In dit voorbeeld zijn de eerlijke odds van Pinnacle 2,03 (1,95 x 1,04). We kunnen dus concluderen dat odds van 2,00 wellicht niet winstgevend zijn op lange termijn.

Free bets bookmaker

Ten slotte bespreken we ook free bets. In dit geval krijg je van de bookmaker een bepaald bedrag dat je kan inzetten op een sportweddenschap. Soms zal vooraf reeds een bepaalde sport of competitie vastgelegd zijn waar je op moet inzetten. Toch zet je beter dat geld niet blind in op je favoriete ploeg. Je kan er namelijk wel een leuk bedrag uithalen.

Verwachtewinstfreebetsbookmakers

We maakten enkele berekeningen. Zoals je ziet op bovenstaande grafiek, is de verwachte winst van een free bet hoger bij hogere odds. De reden hiervoor is dat je de oorspronkelijke 10 euro van de free bet niet krijgt uitbetaald. Bij inzetten op hoge odds, is het percentage dat je niet krijgt uitbetaald bij winst kleiner. Gemiddeld gezien zal er dus meer winst worden gemaakt bij het inzetten van een free bet op hoge odds. Gemiddeld gezien! Want het risico om te verliezen is natuurlijk ook groter bij hoge odds.

Je ziet dat na odds van 6,00 de verwachte winst slechts beperkt toeneemt, terwijl het risico wel in dezelfde mate blijft toenemen. Daarom raden we aan om free bets in te zetten op odds tussen de 4,00 en 6,00. Dit zorgt namelijk voor de ideale balans tussen winstmaximalisatie en het beperken van het risico. Verder is het belangrijk om de free bets in te zetten op wedmarkten met een hoge payback. Dit houdt in dat bookmakers een lage winstmarge toepassen.

Wanneer de free bets een lagere waarde hebben, kan je natuurlijk wel wat meer risico nemen. Zo kan je een hogere verwachte winst proberen na te streven, terwijl het verliezen van een free bet met een lage waarde wellicht niet zo erg is. Bij free bets met een hogere waarde zou je kunnen beslissen om in te zetten aan iets lagere odds.

Berekenen value promotie

Promoties van bookmakers zijn een goede manier om je bankroll te laten groeien. Toch is het belangrijk om niet blindelings van elke promotie gebruik te maken. Ondanks dat bookmakers iets extra geven, is het niet ongebruikelijk dat het zelfs dan nog steeds oninteressant is voor ons als speler. In dit artikel gaan we dieper in op de promotie van een bepaalde bookmaker.

Wat is de promotie?

De promotie loopt als volgt:

  1. Plaats een 20 euro combi met minstens 3 selecties en odds van minimum 3,00
  2. Krijg een free bet ter waarde van 20 euro als je weddenschap winnend is

Bij de berekeningen of dit een interessante promotie is voor ons als speler, moeten we met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste heeft de bookmaker het heel slim aangepakt om de promotie enkel te laten gelden op combinatieweddenschappen. De winstmarge van bookmakers ligt hier veel hoger, wat het al minder interessant maakt voor ons. Ten tweede geven ze ons enkel iets extra’s als de weddenschap winnend is. Omdat de odds minstens 3,00 moeten zijn, is de kans niet heel groot dat we de bonus krijgen. Ten slotte keren ze de 20 euro uit als free bet. Aangezien de oorspronkelijke inzet niet wordt terugbetaald bij een free bet, is de verwachte waarde voor ons als speler ook al kleiner.  

De berekeningen

Om te bepalen of deze promotie interessant is op lange termijn, moeten we twee zaken met elkaar vergelijken. Enerzijds de gemiddelde winst/verlies dat we zouden hebben door het plaatsen van de weddenschap. Anderzijds de gemiddelde winst door de free bet. Laat ons beginnen met het resultaat van de sportweddenschap.

Omdat we enkel bij winst een free bet krijgen, is het belangrijk dat je weddenschap relatief dicht tegen de minimum odds van 3,00 ligt. Bij lage odds is de kans natuurlijk groter dat je wint, en daarom ook een free bet zal krijgen. Verder is het belangrijk om in te zetten op een wedmarkt waar bookmakers een relatief lage winstmarge op nemen. In dit geval hebben we gekozen voor de over/under wedmarkt, waar de bookmaker een payback van 95,20% op hanteert.

WeddenschapOdds bookmakerOdds Exchange
Over 2,5 goals PSV - Benfica1,751,78
Over 2,5 goals Ferencvaros - Young boys1,661,74
Over 1,5 goals Ludogorets - Malmo1,231,28
Combi Odds3,573,96

We hebben een combinatieweddenschap samengesteld met odds van 3,57. In deze odds zit echter een winstmarge in verrekend. Om te weten wat de ‘eerlijke’ odds zijn, moet vergeleken worden met de Betfair Exchange of Pinnacle. Doordat er voldoende liquiditeit was voor deze wedstrijden op de Betfair Exchange, hebben we hiervoor gekozen. Op de Exchange had je voor dezelfde weddenschap odds van 3,96 gekregen. Ondanks dat je op de bookmaker waarop de promotie loopt odds van 3,57 krijgt, zal de kans op winst van deze weddenschap rond de 25,22% (1 / 3,96) liggen.

Stel dat we 20 euro inzetten op de bookmaker. De kans is 25,22% dat we 51,46 euro winst hebben en er is 74,78% kans dat we 20 euro verlies maken. Gemiddeld gezien komt dit overeen met een verwacht verlies van 1,97 euro of een winstmarge van -9,87%. Door de weddenschap te plaatsen, gaan we dus gemiddeld 1,97 euro verlies maken. De gemiddelde winst van de promotie moet hoger zijn dan 1,97 euro om de promotie aantrekkelijk te maken voor ons als speler.

Promotiemrgreen2

Er is een kans van 25,22% dat we de weddenschap winnen. Als we winnen, krijgen we een free bet ter waarde van 20 euro. De gemiddelde waarde van onze free bet zal dus 5,04 euro zijn (20 x 25,22%). Maar wat is de waarde van een 5,04 euro free bet? Zoals eerder aangehaald is de verwachte winst hoger naarmate je inzet op hogere odds. De reden hiervoor is dat het percentage dat je niet terugkrijgt bij een free bet kleiner is.

Bij deze berekeningen gaan we er van uit dat we de free bet zouden inzetten aan odds van 3,50. In dat geval is de verwachte winst 70% van de absolute waarde. In dit geval zouden we dus gemiddeld 3,53 euro verdienen aan de free bet (5,04 x 70%). Wanneer we dit vergelijken met het verwachte verlies van 1,97 euro door het plaatsen van de weddenschap, zou deze promotie een totale value hebben van 1,56 euro.

Let op dat we in dit voorbeeld enkele assumpties hebben gemaakt. Wanneer je gebruik wil maken van deze promotie, denk eraan om:

  1. In te zetten aan odds zo dicht mogelijk tegen de 3,00
  2. In te zetten op wedmarkten met een hoge payback
  3. Als je een free bet krijgt, dit in te zetten aan relatief hoge odds

Wanneer je deze regels niet volgt, is er een kans dat deze promotie alsnog verliesgevend zal zijn op lange termijn.

Beste welkomstbonussen Nederland

Op het moment van schrijven zijn er zes legale aanbieders van sportweddenschappen voor Nederlanders. Deze bieden allemaal een bonus aan waarvan je gebruik kan maken bij registratie. Laat ons de bonussen even op een rijtje zetten.

BookmakerWelkomstbonus
TOTOWed voor 10 euro, krijg 10 euro free bet
BetCityWed voor 20 euro, krijg 20 euro free bet
Holland Casino & jack'sWed voor 50 euro, krijg 50 euro free bet
Bet365Wed voor 100 euro, krijg 100 euro free bet
Bingoal100% tot 250 euro stortingsbonus + 100% odds boost

Nu is de vraag welke van deze bonussen het meest interessant zijn voor ons als speler. Goed nieuws, we gaan dit voor jullie berekenen! Eerst en vooral willen we stellen dat onderstaande gegevens gemiddelden zijn. Je kan geluk hebben en meer winst hebben, maar je kan evengoed verlies maken.

Welkomstbonus in de vorm van free bets

Zoals je ziet, beloont elke bookmaker met uitzondering van Bingoal nieuwe spelers met een free bet. Eén van de eigenschappen van free bets is dat je de oorspronkelijke inzet niet terug krijgt. Als je een 20 euro free bet wint met odds van 3,00 zal je 40 euro terugkrijgen in plaats van 60 euro. Dat is dan ook de reden waarom een 20 euro free bet voor ons als speler geen 20 euro waard is.

We weten nu dat de 'verwachte winst' van een free bet afhangt van de odds waarop ingezet wordt. Bij een inzet op een hoge notering zal de verwachte winst stijgen. In de berekening maken we de assumptie dat we de free bet inzetten op odds van 5,00. Bij deze odds bedraagt de verwachte winst 80% van de waarde. Een 10 euro free bet heeft zodoende een verwachte winst van 8 euro.

Elke bookmaker die een free bet weggeeft, vraagt ook eerst om hetzelfde bedrag in te zetten. Aangezien bookmakers een winstmarge verrekenen in de odds, maakt de speler hier gemiddeld gezien verlies op. De winstmarge is sterk afhankelijk van het type wedmarkt en de wedstrijd waarop men inzet, maar in dit voorbeeld maken we de assumptie dat we 4% van onze inzet verliezen. De verwachte winsten voor een speler, bij de bookmakers die een free bet geven, zijn dan als volgt:

BookmakerWelkomstbonusVerlies inzetWinst free betVerwachte winst
TOTOWed voor 10 euro, krijg 10 euro free bet-0,40 euro8,00 euro7,60 euro
BetCityWed voor 20 euro, krijg 20 euro free bet-0,80 euro16,00 euro15,20 euro
Holland Casino & Jack'sWed voor 50 euro, krijg 50 euro free bet-2,00 euro40,00 euro38,00 euro
Bet365Wed voor 100 euro, krijg 100 euro free bet-4,00 euro80,00 euro76,00 euro

Welkomstbonus Bingoal

Bingoal geeft spelers 250 euro bonus bij het maken van een storting van 250 euro. Om de bonus te converteren naar cash moet men de bonus 6x rondspelen. In totaal dient men dus voor 1.500 euro in te zetten. Ook hier houden we er rekening mee dat men gemiddeld 4% van de inzet verliest. We zouden dus 60 euro verliezen om de 250 euro bonus te ontvangen. Dit komt neer op een verwachte winst van 190 euro.

Verder biedt Bingoal nog een odds boost aan van 100% met een maximum inzet van 20 euro. In dit artikel gaan we niet verder in op de berekeningen, maar de verwachte winst van deze bonus bedraagt 12,05 euro.

Conclusie

Onze analyse toont aan dat de welkomstbonus van Bingoal veruit de beste is van de legale Nederlandse bookmakers. Maar ook die van Bet365 is uitermate interessant. Helaas is de welkomstbonus van TOTO en BetCity relatief oninteressant voor de Nederlandse spelers.

BookmakerVerwachte winst welkomstbonus
TOTO7,60 euro
BetCity15,20 euro
Holland Casino & Jack's38,00 euro
Bet36576,00 euro
Bingoal202,50 euro

Aandachtspunten

  1. De verwachte winst geeft de gemiddelden weer. Er is geen garantie dat je deze winst ook daadwerkelijk zal maken. Deze kan namelijk hoger of lager liggen.

  2. De berekeningen maken de assumptie dat er gemiddeld 4% van de inzet verloren gaat omwille van de winstmarge die bookmakers hanteren in de odds. Afhankelijk van de weddenschap waarop je inzet kan deze lager of hoger zijn.
Andere artikelen
Ondernemingsnummer: BE0696633610
Copyright @ 2021 BetmanBegins. All rights reserved.
cross